Томислав Дончев към президента за бюджета: Кабинетът е като котката на Шрьодингер

Томислав Дончев към президента за бюджета: Кабинетът е като котката на Шрьодингер

© ДневникУправляващите вместо да направят обичайното - да представят как е минало обсъждането на проектобюджета за следващата година в Тристранния съвет използваха случая да дадат пресконференция, на която да замерят с аргументи президента Румен Радев, който по-рано през деня направи силно критичен коментар за документа.


Вицепремиерът Томислав Дончев, който направи основното изказване и даваше думата в отсъствието на премиера, обяви, че по принцип не обича да влиза в крамоли, но не може правителството да пропусне да участва в дебата, който е толкова важен, колкото и този, при който бюджетът се обсъжда в Народното събрание.


На конкретните забележки на президента, направени пред журналисти, управляващите не отговориха като използваха аргумента, че Радев не е дал никакви бележки нито по бюджета на собственото си ведомство, нито по целия проект. (Какво съдържа проектът четете тук.)
Правителството като котката на Шрьодингер


В свой стил Томислав Дончев обяви, че през коментарите на президента правителството правителството изглежда като котката на Шрьодингер от популярната логическа фикция, при което тя е едновременно жива и мъртва. "Ние се намираме в сходна ситуация, защото ако следваме препоръките на президента, това, което правим, е едновременно правилно и неправилно", обяви той.


Допълни, че по време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболявания, но демокрацията в България имала поне две болести - политическа дислексия и политическа амнезия. Посочи, че държавният глава явно сам е забравил какво е казал преди няколко месеца. Цитира го с призива му за повече подпомагане заради пандемията вместо хората да бъдат занимавани с отношенията между институциите.


На коментара на президента, че правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове, представителите на основните министерства извадиха насрещни тези, с които защитиха въпросните харчове, а вицепремиерът Томислав Дончев ги обобщи като отговор на призивите на държавния глава от пролетта да се подпомагат повече хора, бизнеси и сфери в отговор на коронакризата.


Дончев напомни, че в бюджета за идната година има тъкмо това - повече подпомагане като спомена специално заложени малко над 3 млрд. лв. за помощ за бизнеса и хората в резултат на коронакризата, които включват и национална съфинансиране по суми, използвани за целта по европейски програми."Кога грешим? Сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още и още мерки в подкрепа на всички сектори? И какво конюнктурно и разоряващо и предизборно има в това, което изредих до момента?. В такива времена единствено може да помогне държавата и тя влиза в тази си функция", заяви Дончев. Допълни, че управляващите правят всичко възможно антикризисните мерки да са бързи, фокусирани и да стигат до всеки.


"Много ми харесва думата разоряващ", подчерта с остър тон Дончев и посочи, че към края на годината, въпреки поетия нов дълг, държавният дълг ще представлява едва 23.5% от БВП. По-късно представителят на финансовото министерство напомни, че тази стойност е далеч под Маастрихтските критерии от 60% дял.


Повече разходи, но с план


В това се опитаха да уверят всички участници в пресконференцията като изредиха по своите ресори колко се вдигат разходите, които са все във важни сфери като здравеопазване, образование, социални грижи.


Така бе обявено, че разходите на здравната каса се вдигат със 120 млн. лв. догодина за плащания към лечебните заведения, за заплатите на работещите на първа линия с коронавируса, за тестове, за изследване кръвна плазма. Едновременно се разбра, че болниците ще продължат да получават 85% от месечната си субсидия, ако не изпълняват всичките си дейности, както стана и при въвеждането на извънредното положение. Отделно са предвидени над 94 млн. лв. за ваксини и лекарства, за които разговори с производителите се водят от Еврокомисията общо за страните от ЕС. Разходите на здравната каса за годината се вдигат с 326.6 млн. лв., обяви Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.


По време на пандемия Министерството на здравеопазването може да се окаже по-важно от Министерството на финансите.


Томислав Дончев,

вицепремиер

Министърът на образованието Красимир Вълчев даде своя принос с острия си тон към всички критици на проектобюджета и най-вече към разходната му част. Обяви, че при този безпрецедентин ръст на разходите за образование управляващите са очаквали това да бъде оценено, но вместо това било казано, че се правят "конюнктурни и безмислени" разходи в нереформирани сфери. В отговор обяви, че разходите за образование са с най-висока норма на възвръщаемост. Препоръча по-задълбонео четене и дкритиците да се запознаят какво се случва в образованието през последните години. "Най-голямата кражба от бъдещето (критика, която често се използва при поемане на нов дълг, използвана и от премиера, но преди България да поеме последния нов дълг - бел. а.) би било да спестим от образованието", заключи той.


Бюджет за хората


Социалният министър Деница Сачева, която е сред найчестите говорители от името на правителството обяви, че проектобюджетът е получил много определения, но най-точното е, че е бюджет за хората. "Кога са искрени критиците - когато искат мерки или когато имат реален израз в бюджета", попита същото и президента: Дали е искрен, когато твърди, че този бюджет е разоряващ или когато изпраща писмо, че одобрява бюджета.


На свой ред изреди всички придобивки идната година - помишаване на минималната заплата, на минималната и максималната пенсия, на поощите за отглеждане на дете за всички независимо от дохода, за продължаващите мерки в отговор на ковид кризата.


Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че голяма част от мерките, сред които за отглеждане на дете и продължаващата до края на март включително помощ от 50 лв. за всеки пенсионер, имат антикризисен характер и са докато трае пандемията. "До момента, когато управлява това правителство, тези мерки са разчетени и средства за тях има, не сме натоварили следващото правителство да изплаща", обяви той.


Какво е съгласувал президентът


Повод за поредната престрелка между президента и правителството стана поредната му критика - към проектобюджета за 2021 г. Тя не бе в писмена форма, а в коментар пред медиите по време на учение край село Корен днес.


Отпорът на управляващите е под формата на основни аргументи за предвидените разходи, без да отговарят на някои нокретни упреци и като използват за основна точка във всичко, което говорят, това, че държавният глава не е дал нито една бележка, когато проектът е бил пратен и на неговото ведомство, което е първостепенен разпоредител с бюджетни средства.


В отговор Министерството на финансите по-късно отговори. "По повод критичните оценки от страна на президента на Република България Румен Радев за предложения от Министерството на финансите проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна
прогноза за периода 2021-2023 г., представляваща мотивите към него, Ви информираме, че Администрацията на президента съгласува документите в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация без да са изпратени бележки".


Престрелката продължи с позиция на президента, в която се посочва, че тази на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите.


"Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция".


На това по-късно в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Росица Велкова обясни, че в средата на октомври ведомството е изпратило писма до всички първостепепенни разпоредилети, в което се е искал коментар по техните бюджети. И също, че е пратен целия пакет документи. "Когато се съгласува целия пакет, всеки може да изрази мнението си по целия пакет материали", обяви тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK