Томислав Дончев към президента за бюджета: Кабинетът е като котката на Шрьодингер

Томислав Дончев към президента за бюджета: Кабинетът е като котката на Шрьодингер

© ДневникУправляващите вместо да направят обичайното - да представят как е минало обсъждането на проектобюджета за следващата година в Тристранния съвет използваха случая да дадат пресконференция, на която да замерят с аргументи президента Румен Радев, който по-рано през деня направи силно критичен коментар за документа.


Вицепремиерът Томислав Дончев, който направи основното изказване и даваше думата в отсъствието на премиера, обяви, че по принцип не обича да влиза в крамоли, но не може правителството да пропусне да участва в дебата, който е толкова важен, колкото и този, при който бюджетът се обсъжда в Народното събрание.


На конкретните забележки на президента, направени пред журналисти, управляващите не отговориха като използваха аргумента, че Радев не е дал никакви бележки нито по бюджета на собственото си ведомство, нито по целия проект. (Какво съдържа проектът четете тук.)
Правителството като котката на Шрьодингер


В свой стил Томислав Дончев обяви, че през коментарите на президента правителството правителството изглежда като котката на Шрьодингер от популярната логическа фикция, при което тя е едновременно жива и мъртва. "Ние се намираме в сходна ситуация, защото ако следваме препоръките на президента, това, което правим, е едновременно правилно и неправилно", обяви той.


Допълни, че по време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболявания, но демокрацията в България имала поне две болести - политическа дислексия и политическа амнезия. Посочи, че държавният глава явно сам е забравил какво е казал преди няколко месеца. Цитира го с призива му за повече подпомагане заради пандемията вместо хората да бъдат занимавани с отношенията между институциите.


На коментара на президента, че правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове, представителите на основните министерства извадиха насрещни тези, с които защитиха въпросните харчове, а вицепремиерът Томислав Дончев ги обобщи като отговор на призивите на държавния глава от пролетта да се подпомагат повече хора, бизнеси и сфери в отговор на коронакризата.


Дончев напомни, че в бюджета за идната година има тъкмо това - повече подпомагане като спомена специално заложени малко над 3 млрд. лв. за помощ за бизнеса и хората в резултат на коронакризата, които включват и национална съфинансиране по суми, използвани за целта по европейски програми."Кога грешим? Сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още и още мерки в подкрепа на всички сектори? И какво конюнктурно и разоряващо и предизборно има в това, което изредих до момента?. В такива времена единствено може да помогне държавата и тя влиза в тази си функция", заяви Дончев. Допълни, че управляващите правят всичко възможно антикризисните мерки да са бързи, фокусирани и да стигат до всеки.


"Много ми харесва думата разоряващ", подчерта с остър тон Дончев и посочи, че към края на годината, въпреки поетия нов дълг, държавният дълг ще представлява едва 23.5% от БВП. По-късно представителят на финансовото министерство напомни, че тази стойност е далеч под Маастрихтските критерии от 60% дял.


Повече разходи, но с план


В това се опитаха да уверят всички участници в пресконференцията като изредиха по своите ресори колко се вдигат разходите, които са все във важни сфери като здравеопазване, образование, социални грижи.


Така бе обявено, че разходите на здравната каса се вдигат със 120 млн. лв. догодина за плащания към лечебните заведения, за заплатите на работещите на първа линия с коронавируса, за тестове, за изследване кръвна плазма. Едновременно се разбра, че болниците ще продължат да получават 85% от месечната си субсидия, ако не изпълняват всичките си дейности, както стана и при въвеждането на извънредното положение. Отделно са предвидени над 94 млн. лв. за ваксини и лекарства, за които разговори с производителите се водят от Еврокомисията общо за страните от ЕС. Разходите на здравната каса за годината се вдигат с 326.6 млн. лв., обяви Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.


По време на пандемия Министерството на здравеопазването може да се окаже по-важно от Министерството на финансите.


Томислав Дончев,

вицепремиер

Министърът на образованието Красимир Вълчев даде своя принос с острия си тон към всички критици на проектобюджета и най-вече към разходната му част. Обяви, че при този безпрецедентин ръст на разходите за образование управляващите са очаквали това да бъде оценено, но вместо това било казано, че се правят "конюнктурни и безмислени" разходи в нереформирани сфери. В отговор обяви, че разходите за образование са с най-висока норма на възвръщаемост. Препоръча по-задълбонео четене и дкритиците да се запознаят какво се случва в образованието през последните години. "Най-голямата кражба от бъдещето (критика, която често се използва при поемане на нов дълг, използвана и от премиера, но преди България да поеме последния нов дълг - бел. а.) би било да спестим от образованието", заключи той.


Бюджет за хората


Социалният министър Деница Сачева, която е сред найчестите говорители от името на правителството обяви, че проектобюджетът е получил много определения, но най-точното е, че е бюджет за хората. "Кога са искрени критиците - когато искат мерки или когато имат реален израз в бюджета", попита същото и президента: Дали е искрен, когато твърди, че този бюджет е разоряващ или когато изпраща писмо, че одобрява бюджета.


На свой ред изреди всички придобивки идната година - помишаване на минималната заплата, на минималната и максималната пенсия, на поощите за отглеждане на дете за всички независимо от дохода, за продължаващите мерки в отговор на ковид кризата.


Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че голяма част от мерките, сред които за отглеждане на дете и продължаващата до края на март включително помощ от 50 лв. за всеки пенсионер, имат антикризисен характер и са докато трае пандемията. "До момента, когато управлява това правителство, тези мерки са разчетени и средства за тях има, не сме натоварили следващото правителство да изплаща", обяви той.


Какво е съгласувал президентът


Повод за поредната престрелка между президента и правителството стана поредната му критика - към проектобюджета за 2021 г. Тя не бе в писмена форма, а в коментар пред медиите по време на учение край село Корен днес.


Отпорът на управляващите е под формата на основни аргументи за предвидените разходи, без да отговарят на някои нокретни упреци и като използват за основна точка във всичко, което говорят, това, че държавният глава не е дал нито една бележка, когато проектът е бил пратен и на неговото ведомство, което е първостепенен разпоредител с бюджетни средства.


В отговор Министерството на финансите по-късно отговори. "По повод критичните оценки от страна на президента на Република България Румен Радев за предложения от Министерството на финансите проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна
прогноза за периода 2021-2023 г., представляваща мотивите към него, Ви информираме, че Администрацията на президента съгласува документите в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация без да са изпратени бележки".


Престрелката продължи с позиция на президента, в която се посочва, че тази на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите.


"Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция".


На това по-късно в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Росица Велкова обясни, че в средата на октомври ведомството е изпратило писма до всички първостепепенни разпоредилети, в което се е искал коментар по техните бюджети. И също, че е пратен целия пакет документи. "Когато се съгласува целия пакет, всеки може да изрази мнението си по целия пакет материали", обяви тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 955 Неутрално

  този празнодумец въобще знаели кой е Шрьодингер :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Ами правителството хем е в министерския съвет , хем е в джипката.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Въздухари ,сър! И много калинки !!
  Тотал щета !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Весело

  Томиславе, така е...
  Обаче, за съжаление не ставаш.
  Всички около борисов са така.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 527 Весело
 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3039 Весело

  леле... как се накара на президента. голямо викане. по-спокойно да го дава.

 8. 8 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ами правителството хем е в министерския съвет , хем е в джипката.
  —цитат от коментар 2 на K2


  +++
  Ха,ха,ха! Точно попадение.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 9. 9 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Кабинетът е тълпа лоялни на ББ послушковци, които прикриват огромни кражби под формата на държавни разходи в различни сфери.
  Накратко: държавна ОПГ

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  ГЕРБ Победа!
  —цитат от коментар 6 на оuzo


  Няма да има повече "герб"!
  Няма да има победа.
  От към герб ще се чува само плач и скърцане със зъби.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  това не е логическа конструкция, а
  интерпретация на квантово поведедение
  на материята в суперпозиция.
  явно фиксацията на боко е изведена в закон
  за плюене, щото му краде рейтинг, а оня искаше
  да се пенсионира като президент. доста детински
  неща.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  този празнодумец въобще знаели кой е Шрьодингер :)
  —цитат от коментар 1 на ck2013


  Дончев със сигурност знае. Само да ти подскажа, че " знаели" са две думи
  Много добре натри носа на пРезидента. И говори точно и аргументирано.

 14. 14 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 747 Неутрално

  това не е логическа конструкция, аинтерпретация на квантово поведедениена материята в суперпозиция.явно фиксацията на боко е изведена в законза плюене, щото му краде рейтинг, а оня искашеда се пенсионира като президент. доста детинскинеща.
  —цитат от коментар 11 на mihail_p


  Както е написал "ck2013" в първия коментар, нима мислите, че нещастният Дончев знае изобщо нещо по темата. Просто се прави на голям мислител. То само с цитати от гугъл не става, трябва и нещо различно от Винету да си прочел.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 15. 15 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Не знам защо въобще обръщат внимание на бръщолевенията на резидента.
  Той си е зелен чорап и разсъждава като такъв - "що си с шапка - що си без шапка".
  Каквото и да направи правителството, фатмака ще се изкаже недоволен. Откакто се е настанил в президентството един път не съм го чул да каже нещо позитивно за каквото и да било. Само "мрън, мрън, мрън...". Куха черна станция.

 16. 16 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Явно преди "пресконференцията" пак е имало телефонен разговор между Борисов и Дончев, с основна тема псуване на президента.

 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ами правителството хем е в министерския съвет , хем е в джипката.
  —цитат от коментар 2 на K2


  А през свободното време, строи къщи за гости:
  "При направени проверки на финансираните къщи за гости по Програмата за развитие за селските райони 2007 - 2013 са установени нарушения, предполагащи пълно или частично връщане от бенефициентите на получените субсидии. От проверените 288 къщи, получили субсидия на обща стойност 81 млн. лв., е поискано пълно възстановяване на средствата за 158 къщи в размер на 43.1 млн. лв. и частично възстановяване за 95 къщи в размер на 3.3 млн. лв.", се посочва в доклада на Центъра за изследване на демокрацията, като се цитират данни от Държавен фонд "Земеделие". (Дневник)

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2025 Весело

  До коментар [#5] от "samoedin":

  Затова пък матрьошката не е празнодумец и популист, нали? Той ли е водачът сега на "прогресивните" десни иначе казано левите десни?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 20. 20 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Аз пък намирам друго във Фактор.бг: „Дончев сравни изказването на Радев с "Котката на Шрьодингер", констатира политическа амнезия и дислексия“! Ама не вярвам Дневник да не ни подвежда – никога не се е случвало, нали? Други мнения?
  —цитат от коментар 12 на Santos


  Каква амнезия, каква дислексия и какво общо има с Шрьодингер?
  Явно и на вас, както и на Дончев ви е направена лоботомия.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#14] от "Минас Бахдасарян":

  то и аз мога да цитирам Ларошфуко до
  вдругиден, ма трябва и да се избере
  нещо подходящо за контекста, не да се фукаме,
  кой колко неща е чул на маса. надувка неква.

 22. 22 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":


  [quote#13:"stedim"][/quote]

  Всъщност е много шизофренинчно да гледаш и слушаш как едни социалисти (ГЕРБ) "натриват" носа на други социалисти (БСП и компания).
  Де факто ГЕРБ от години провежда лява политика. Мога да изнеса една лекциа по темата, за да се аргументирам :)

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#14] от "Минас Бахдасарян":то и аз мога да цитирам Ларошфуко до вдругиден, ма трябва и да се изберенещо подходящо за контекста, не да се фукаме,кой колко неща е чул на маса. надувка неква.
  —цитат от коментар 21 на mihail_p


  +++ :)

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 25. 25 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Томето е като Борисов.
  Въздух под налягане.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Философ по образование, учител по философия, директор на габровската радиоточка, издигнал се до кмет си е типична котка на българския Шрьодингер (ББ) - хем неучил, хем експерт. Ще дойде време прокурори да разследват и неговата роля му в кражбата на века - т.нар. програма за енергийна ефективност.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#22] от "debruckere":

  Посочи правителство в ЕС, САЩ, Канада .... с дясна политика по твоите стандарти. И непрестанно/лавинообразно растящ дълг как се вписва в дясно?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мама ви ГЕРБаджийска, омитайте се колкото може по скоро, на всички сте писнали с гьонсуратлъка си и тъпите ви безмислени лафове докато крадете ли, крадете! ОСТАВКА!!!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 750 Любопитно  И Томиславчо вече е започнал да загъва станиол с шоколад ?

  Не иска все да загъва държавен шоколад с политически станиол....

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  До коментар [#33] от "Минас Бахдасарян":

  Бахдасарянчо, коя книга да прочета на Марк Аврелий? „Към себе си“ или някоя друга, слънце ненагледно тролско? Аз, лъчезарни, чета, говоря и пиша на четири езика и не такива кръчмарски политиканчета като теб ще ми дават книги за четене! Ясно ли ти е или да ти го нарисувам по-живописно, ненагледни ни Минасчо?

 37. 37 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Президента ви действително няма никаква идея от бюджет. За него е много по-просто, щом ГЕРБ го е правил не става. Без значение, че ГЕРБ до сега са правили доста бюджети. Президента е толкова тъп, че даже няма предложения какво да се промени в бюджета, защото не го е чел.

  Много хитър
 38. 38 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  Президента ви действително няма никаква идея от бюджет. За него е много по-просто, щом ГЕРБ го е правил не става. Без значение, че ГЕРБ до сега са правили доста бюджети. Президента е толкова тъп, че даже няма предложения какво да се промени в бюджета, защото не го е чел.
  —цитат от коментар 37 на Кум Лисан


  Ти остави, че няма предложения какво да се промени в бюджета и то не само защото не го е чел, ами и хал хабер си няма какво да направи, че поне пак да се кандидатира - за втори мандат! Президентката на Естония такъв дипломатически шамар му изплющя, че до президентските избори ще го канят само в Буркина-Фасо и Папуа-Нова Гвинея, а и за там не е сигурно, щото ще дадат лош пример! Как ти се струва – да кажеш, че „България е блато“, ама да се напъваш пак да бъдеш президент на това „блато“, а?

 39. 39 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#1] от "ck2013":

  за Радев ли питаш ?

 40. 40 Профил на Emil Nikolov
  Emil Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "shisharko":

  Нъцки!Тате ще ти купи колело,ама друг път.

 41. 41 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Президента ви действително няма никаква идея от бюджет. За него е много по-просто, щом ГЕРБ го е правил не става. Без значение, че ГЕРБ до сега са правили доста бюджети. Президента е толкова тъп, че даже няма предложения какво да се промени в бюджета, защото не го е чел.
  —цитат от коментар 37 на Кум Лисан


  А, то защото ОПГ на тиквата имат?!? От къде се пръквате бе такива долни нещастници...?

 42. 42 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Котаракът на Шрьодингер е едновременно жив и умрял. Също катонашето правителство. Отдавна е умряло, но се прави на живо и забърква все повече глупости.

 43. 43 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#23] от "Santos":

  забелязваш ли колко са объркани феновете на Зеления чорап... Даже не могат да разберат въпросите ти ... скачат като опарени , тръгват да говорят за някакви къщи за гости , основен упрекне дали Дончев знае кой е Шрьодингер ... и т.н. Всичко това за да замажем поредните смешни лупинги на един все по неадекватен зелен чорап

 44. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#26] от "Virgin":О-о-о-о-о, @Virgin-чо, къде си бре, лъчезарни, къде се загуби като кервана с дубайските дирхами, та така се спихнаха „протестите“ и „въстанията“? Да не би щото тримата тенори ви казаха да си носите яйца и домати от вкъщи? И ти реши, че е по-добре да си направиш един омлет, вместо да го мяташ по сградите, нали? Даже сега, като се застуди, ще извадиш свинските уши да си направиш и една много представителна протестна пача, а? Понеже даваш неоспорими доказателства, че можеш да четеш, ето ти още за четене: 1. https://tribune.bg/bg/politika/ministerstvo-na-finansite-otgovori-na-radev-za-razocharovashtiya-biudzhet-saglasuvan-e-s-nego/ 2. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=965885527268874&id=100015423071226 И не е от Фактор.бг, спокойно – да не вземеш нещо да се бастисаш, че тук всички ще бъдем безутешни, радост за нашите очи! Нали, ненагледни?
  —цитат от коментар 35 на Santos


  Ти верно ли ми цитираш Антон Тодоров?!?
  ХАХАХАХА!!!!

  Ти кога му вярваш?
  Когато пише за Шайката или когато я обслужва?
  Хубаво е да се запознаеш с чл. 32 от Устройствения правилник на Министерски съвет и чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България преди да цитираш небивалиците му!

 45. 45 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#37] от "Кум Лисан":

  И как стигнахте до това проникновено откритие, което решихте да споделите с обществеността!?

 46. 46 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#33] от "Минас Бахдасарян":Бахдасарянчо, коя книга да прочета на Марк Аврелий? „Към себе си“ или някоя друга, слънце ненагледно тролско? Аз, лъчезарни, чета, говоря и пиша на четири езика и не такива кръчмарски политиканчета като теб ще ми дават книги за четене! Ясно ли ти е или да ти го нарисувам по-живописно, ненагледни ни Минасчо?
  —цитат от коментар 36 на Santos


  Този, от твоите езици ли е?

  https://www.treccani.it/enciclopedia/marco-aurelio _(Enciclopedia-Italiana)/

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 47. 47 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Дончев е хартиен виц-епримиер, също както „електронното” му правителство.

 48. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Любопитно

  За политически коментари на бюджета не знам, следя икономисти по темата. До момента нито 1 / един/ икономист не е казал нещо позитивно. Всеки да си прави изводи.

 49. 49 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#46] от "Минас Бахдасарян":

  Не – само френски, английски, руски и български! Марк Аврелий Антонин е автор на едно философско произведение, написано на гръцки език и озаглавено „Към себе си“. Имам книгата на български, чел съм я, но предпочитам френските мислители и писатели и да си ги чета в оригинал! Сега английският има по-голямо влияние и там също има интересни неща за четене. В Италия по-интересна ми е била винаги самата държава, географията ѝ, музеите, изобразителните изкуства, които са направо изумителни, но писателите им не ме привличат.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  До коментар [#23] от "Santos":забелязваш ли колко са объркани феновете на Зеления чорап... Даже не могат да разберат въпросите ти ... скачат като опарени , тръгват да говорят за някакви къщи за гости , основен упрекне дали Дончев знае кой е Шрьодингер ... и т.н. Всичко това за да замажем поредните смешни лупинги на един все по неадекватен зелен чорап
  —цитат от коментар 43 на George Pantev


  Ти остави, че са объркани феновете на Зеления чорап! Те са толкова изнемощели от собствената си умност и красивост, че въобще не вдяват как той не ги брои за живи и ако се наложи, ще ги изчегърта дефинитивно от политическата си свита! Само един пример: горките умно-убавци изкупиха де що имаше наколенки в Декатлон, а след това, с жални плачове, смирено сумтене и поцелуйки се търкаляха на плочника пред Дондуков 2, белким въздухоплавателния пенсионер не подпише указа за назначение на… няма да казвам на кой, че ще им докарам ново изприщване и киселини в стомаха! Е, всички знаем какво се случи след това – и него няма да го казвам! Само ще кажа, че ако има интерес, същият екземпляр ще им изплющи поредния шамар, защото той знае повече от прекрасно как си отива от политическия пейзаж, а който му обещае да му помогне за втори мандат, ще направи всичко, което му кажат! Не вярваш ли?

 52. 52 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Много му поздрави на Томето от батко му Калин Илиев. Той си знае.

 53. 53 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#12] от "Santos":

  Не е котка ,а котарак

 54. 54 Профил на kpk1564o788
  kpk1564o788
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя сигурно е научил за котката на Шрьодингер от филма Бинг Банг тиори ама сега комплексира герболяка.

 55. 55 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Нещо не мога да разбера, правителството предлага бюджет, работодателите го одобряват,синдикатите и те, т.е има разбирателство в тристанката. Май всичко останало са празни приказки.....

 56. 56 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  До коментар [#28] от "Petio Petkov":

  А за е-правителството няколко млрд. ? Пак Дончеб е отговорен.

 57. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Любопитно

  До коментар [#55] от "miho45":

  Кои работодатели? Криб не са коментирали, аикб го критикуваха, а откога синдикати одобряват бюджет....

 58. 58 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#12] от "Santos":Не е котка ,а котарак
  —цитат от коментар 53 на hodounski


  Да,да, ти ще кажеш - https://bg.wikipedia.org/wiki/Котка_на_Шрьодингер – „Котка на Шрьодингер“!

 59. 59 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Но защо Румен Радев не е карантиниран? Днес се изказа за бюджета от учението в Корен. Санкции ще има ли? Отздравното министерство изрично посочиха - всички, били в контакт, независимо носители ли са или не, подлежат на карантина.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално  Имаме един колега във форума с никнейм "котката на Шрьодингер".
  Не го виждам да се произнесе по въпроса.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#28] от "Petio Petkov":А за е-правителството няколко млрд. ? Пак Дончеб е отговорен.
  —цитат от коментар 56 на hodounski


  това е другата бездънна яма
  за крадене на пара. има няколко облака,
  дето не бачкат, сума ти проекти за
  база данни и регистри, които се правят от
  посочени от мафията IT фирми, които
  продуцират 300 странични оправдателни
  задания, само за да не направят, това което трябва
  наистина и да изклатят поредната администрация под
  крилото на съшия тоя томислав облаков. и да не споменавам
  за неработещи или прашясващи по сладове оборудвания.
  тъпоумни схемаджии. и тоя ше ми се праи на нещо облачета праим.

 64. 64 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Весело

  До коментар [#46] от "Минас Бахдасарян":Не – само френски, английски, руски и български! Марк Аврелий Антонин е автор на едно философско произведение, написано на гръцки език и озаглавено „Към себе си“. Имам книгата на български, чел съм я, но предпочитам френските мислители и писатели и да си ги чета в оригинал! Сега английският има по-голямо влияние и там също има интересни неща за четене. В Италия по-интересна ми е била винаги самата държава, географията ѝ, музеите, изобразителните изкуства, които са направо изумителни, но писателите им не ме привличат.
  —цитат от коментар 49 на Santos


  А тиквата привлича ли те? И той не е монолингвист.

 65. 65 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  До коментар [#61] от "До руските мекерета":

  Теб пък кой те пита?

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  този празнодумец въобще знаели кой е Шрьодингер :)
  —цитат от коментар 1 на ck2013


  Може и да знае кой е Шрьодингер , но за котката му едва ли.

 67. 67 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#61] от "До руските мекерета":Теб пък кой те пита?
  —цитат от коментар 65 на Santos  До коментар [#61] от "До руските мекерета":Теб пък кой те пита?
  —цитат от коментар 65 на Santos


  Никой. Аз те питам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Любопитно

  До коментар [#67] от "До руските мекерета":

  Ами значи си „Никой“, така ли? Подозирах го, ама друго си е и ти да си признаеш и потвърдиш! Друго ще се напиняш ли да измислиш, а?

 70. 70 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#64] от "До руските мекерета":Друсльо, като не можеш да напишеш нещо нормално, пък недей!
  —цитат от коментар 68 на Santos


  Опс, харвардската закалка ли проби ръждата?

 71. 71 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#67] от "До руските мекерета":Ами значи си „Никой“, така ли? Подозирах го, ама друго си е и ти да си признаеш и потвърдиш! Друго ще се напиняш ли да измислиш, а?
  —цитат от коментар 69 на Santos


  Въпрос: кой те пита?

  Отговор: никой.

  И това ли ви е трудно да стоплите?

 72. 72 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Резидента дали е разбрал нещо. Със сигурност не. Става само за приказки в кръчмата - там всички са специалисти по всичко .

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#73] от "Вера Шопова":

  кажи бе бюрек.
  кво стана.
  блъскаш ли с владо арабаджиев във фитнеса.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Тоя като говори за животни да каже нещо и за трите прасета

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 863 Неутрално

  тИЯ НЕ УСЕЩАТ ЛИ КОЛКО СА ЖАЛКИ НА ФОНА НА ПРЕЗИДЕНТА

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не знам защо въобще обръщат внимание на бръщолевенията на резидента.Той си е зелен чорап и разсъждава като такъв - "що си с шапка - що си без шапка". Каквото и да направи правителството, фатмака ще се изкаже недоволен. Откакто се е настанил в президентството един път не съм го чул да каже нещо позитивно за каквото и да било. Само "мрън, мрън, мрън...". Куха черна станция.
  —цитат от коментар 15 на PoToP


  Дори не може да стигне по ниво Гоце, ама военнен и едностранчиво развит

  "Слушам" и "Тъй вярно" ...

 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#82] от "Вера Шопова":

  "Великият" пундьо - плашипутарника с брадавиците и уши като плавници - на него ли викаш "президент"?
  ==============
  Госпожо, и аз не го харесвам, но се изразявам по-сдържано. Не цитирах целия ви коментар, втората част изобщо не е за цитиране.

  Еретик
 88. 88 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 532 Неутрално

  томиславке, не се обяснявай, оставка, мамин

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  https://www.grao.bg/tna/t41nm-15-12-2018_2-4.txt

  В третата табличка фигурира с. Бело поле.

  Тъй като 11 400 човека хич не са малко, 600 от тях са регистрирани в трафопост.

  Висш герберски пилотаж. 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Все по силно падат в пропастъ, вече лъсна всичко, времето което спести ха им изигра лоша шега щото показаха истинското си лице, че само калнът всички

 93. 93 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Любопитно

  ПРезидента оправи президентството си и са захвана с бюджета. Може да се надява, че след изборите ще е премиер?!??

 94. 94 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#4] от "Рим":

  Котарака Дончев-президент!
  Ще лови мишки.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  Значи, общите приказки на видимо озлобения летец, се наричат тук "силно критичен коментар", а аргументираните отговори на правителството са
  "замеряне с аргументи на президента Румен Радев".
  Става въпрос за числа. И за събиране и изваждане. Неща, които са лесни за проверка и анализи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 100. 100 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  https://www.grao.bg/tna/t41nm-15-12-2018_2-4.txt В третата табличка фигурира с. Бело поле.Тъй като 11 400 човека хич не са малко, 600 от тях са регистрирани в трафопост.Висш герберски пилотаж.
  —цитат от коментар 90 на До руските мекерета


  къде се вижда адресната регистрация?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK