През кодекса за корабоплаването ГЕРБ въведе до 10 години затвор за нерегламентиран превоз на пътници

През кодекса за корабоплаването ГЕРБ въведе до 10 години затвор за нерегламентиран превоз на пътници

© Георги ПауновскиМнозинството в парламента одобри на второ четене промени в Наказателния кодекс, с които нерегламентираният превоз на пътници се криминализира. Става въпрос за поправки, вкарани от депутата от ГЕРБ Иглика Събева в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене на Кодекса на търговското корабоплаване.


Окончателното приетите текстове предвиждат от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието е лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.


Според депутатите от БСП, които гласуваха против, промените ще обхванат и хора, които "плащат по два лева на бензин на съседа да вози децата на училище сутрин", т.е. може да засегнат и споделеното пътуване. Управляващите обаче отрекоха това. Според Станислав Иванов от ГЕРБ споделеното пътуване ще остане, тъй като то не е обществен превоз и за него няма облага, а се вземат пари за бензин. В правния мир обаче няма определение за споделено пътуване.
Социалистите смятат още, че санкциите са много високи и не отговарят на деянието, а прокуратурата ще се нагърби с още една дейност. Според ГЕРБ целта е да се съберат пари в кризата.


В началото на годината депутати от ГЕРБ предложиха подобни санкции чрез директни промени в Наказателния кодекс и обясниха, че те не засягат споделеното пътуване, тъй като то не е обществен превоз. Тези предложения бяха в отговор на протести на превозвачи, но не се стигна до гласуване, тъй като имаше обществена реакция, че това ще засегне споделеното пътуване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK