Планът на Борисов се потвърждава: нова конституция ще има, ама друг път

Планът на Борисов се потвърждава: нова конституция ще има, ама друг път

© Велко Ангелов"Нещата се променят. Ще видим какво ще правим. А и този коронавирус..."


Така представител на ГЕРБ отговори пред "Дневник" на въпроса какво реално правят управляващите по идеята на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание за нова конституция. С нея на фона на засилващите се протести през лятото той обяви, че ще рестартира държавата. Почти три месеца по-късно развитието на идеята потвърждава коментарите, с които беше посрещната, че това е сценарий за печелене на време ГЕРБ да остане във властта поне до редовните парламентарни избори през 2021г.


Гласуване на предложението за свикване на Велико Народно събрание в първия възможен момент след 2 ноември, според представителите на управляващите партии няма да има. А обещанието на Борисов бе да подаде оставка веднага след като такова решение бъде прието. Но неговото одобрение също е обречено на провал, тъй като без отказилите подкрепа БСП и ДПС няма как да се съберат необходимите 160 гласа. Премиерът не е коментирал скоро темата как ще постъпи в тази ситуация, а междувременно бяха измислени нови начини за симулиране, че реално се работи по проекта.


Какво ще стане с Конституцията на ГЕРБ
Представители на управляващата коалиция, с които "Дневник" разговаря, смятат, че няма как да има гласуване на решение за Велико Народно събрание в минималния срок - т.е. в седмицата от 2 до 6 ноември, поради две причини. Едната е, че не се е провел нито един обществен дебат по проекта за нова конституция, а другата е - че се чака становище на Венецианската комисията по част от предложенията, което оптимистично трябва да бъде готово около 15 ноември след онлайн срещи с управляващите партии.


Какво точно ще се прави след него не е известно.


Максималният срок за гласуване на решението за свикване на Велико Народно събрание е пет месеца след внасянето му, т.е. до 2 февруари, което е след законовоустановения срок за насрочване на редовните парламентарни избори - те трябва да са в края на март, а президентът трябва да ги насрочи два месеца по-рано т.е. в края на януари. Заради това анализатори и опозиционни партии продължават да коментират идеята за нова конституция като план за оставане на ГЕРБ на власт до край въпреки протестите.


За "тупане на топката" в парламента бе създадена временна комисия със срок на работа до 2 декември, в която да се проведат дебатите по проекта. Опозицията отказа да влезе в нея, а президентът Румен Радев оспори в Конституционния съд, че комисия в редовен парламент може да обсъжда проекта и той прие да се произнесе по него. Според депутати от управляващите партии докато КС не вземе решение по казуса, комисията няма как да работи.


Други коментират, че е пред провал и сформирането на експертен съвет от юристи, тъй като някои не искали да участват, а други били възрастни и заради пандемията от коронавирус предпочитали да дадат писмени становища, но не и да се включат в заседания с много хора.


Ще има ли избори или промяна в кабинета преди пролетта


Според депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" вариантът за предсрочни парламентарни избори не стои, а другият - за кабинет с друг премиер, бил отхвърлен през лятото и после не е поставян на дневен ред.
Управляващите не са се събирали в никакъв формат от няколко седмици, а в момента Борисов е с коронавирус и би трябвало да е под карантина до 9 ноември.


Пред "Свободна Европа" председателят на временната комисия за конституцията Десислава Атанасова от ГЕРБ каза в сряда (28 октомври), че няма защо да има предсрочни избори особено в тази ситуация. Тя заяви още, че според нея трябва да се действа бързо с решението за свикване на Велико народно събрание, но не посочи срокове.


Два дни по-рано вестник "24 часа" съобщи, че на вниманието на лидера на ГЕРБ още бил вариантът управленският мандат да бъде довършен от правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" с друг премиер, дори и при очаквания провал на решението за Велико Народно събрание. Депутати от управляващите партии казват, че не е обсъждан такъв вариант с тях, но не изключват възможността да се тестват мненията.


Според октомврийската прогноза на "Икономист интелиджънс юнит" в България няма да има предсрочни избори, идеята за нова конституция е обречена на провал, а политическата сцена ще е бурна до 2025 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK