Борисов: Животът трябва да върви и институциите да работят

Снимката е архивна

© правителствена пресслужба

Снимката е архивнаВсеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията - това заяви министър-председателят Бойко Борисов на работно онлайн съвещание с членовете на правителството. Той разпореди съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


Пунктове пред всяка болница


Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов пред всяка болница в страната, независимо дали чатна или държавна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ. "Ползвате всичко - пожарни, полиция, облеклата. Ананиев (министъра на финансите - бел. ред.) е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно", заяви Борисов. Той добави, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на лица с COVID-19, следва да се самоизолират незабавно.


Министър-председателят припомни, че институции като Националния осигурителен институт и Министерството на здравеопазването разполагат с хотелски бази и санаториуми из страната, които също могат да се използват за настаняване. По този начин може да се намали допълнително натискът върху болниците, където това е възможно.
Според премиера е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции. "Животът трябва да върви. Аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред", каза Борисов.


Институциите да работят


Според Борисов е важно също така да не спират съдебните процеси и където е възможно, институциите да функционират онлайн. "Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход - локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум", заяви премиерът.


За добро на хората е да няма оставка


"Хората трябва да разберат, че са взели правилното решение и това, че не подадохме оставка, е било само за тяхно добро. Да се мъчим в най-тежкото време, но да ги спасим и ще ги изведем и от здравната, и от финансовата, и от икономическата криза", подчерта Борисов.


По думите му трябва да продължат социално-икономическите мерки и да има приходи в бюджета. "България с ИТ технологиите, с всичко това, което се прави в ИТ сектора, в икономиката, ще дръпнем по-бързо от останалите. Но да запазим и хората - това искам от вас", обърна се премиерът към членовете на правителството.


Борисов посочи още, че в този труден период е от голямо значение взаимодействието и с местната власт. "Помагайте на кметовете с всичко, каквото може - разпореди още Борисов на министрите и добави в заключение - всичко трябва да работи, но хората трябва да се пазят, маски, дистанция, за да не спре животът."


Ето още от инструкциите на премиера към министрите във видеото, разпространено от правителствената пресслужба:


В 23-те бази на Националния осигурителен институт (НОИ) и Министерството на цдравеопазването (МЗ) било "по-красиво и по-удобно"; "да не притискаме болниците - хайде в санаториумите, не ги карайте там"


Слушайте ме всички веднага: хората разбраха какъв преврат искаше да се направи в България, целта беше да няма правителство, да няма финанси, България да колабира.


"Народът продължава да ни вярва, да ни държи първа политическа сила и да вярва, че САМО ние можем да го измъкнем от кризата"


С "радост" казвам, че и на опозицията като им се случи, малко започна добротата да им се връща.


Всички на първа линия - Мутафчийски, Балтов, Ангелов, всички тия доктори, които имат име, професори, трябва да са там, пред болниците, да посрещат, да помагат, да упътват, да успокояват, да лекуват.


Колко години ми се смяха, че говорех за мазнинка и че трябва да пазиме парите, помните ли - постни ми били пиците!; защо не съм бил нахранил народа - СЕГА го храниме, когато не може да работи, сега го храниме


За съжаление моите колеги в Европа, като им говорих, не искаха, не пожелаха да вземем мерки; всичко това щеше да е много, много по-лесно за нас


Беше им лесно лятото, когато ние най-правилно управлявахме кризата и масово пуснахме да се развие вируса. Помните тогава колко народ мина без тежки последствия. Тогава те затваряха.


"И към опозицията се обръщам: видяхте, че не е шега работа и не е време да... какви сте ги говорили, не искам да си ги спомням, сега заедно дойде време да изведеме държавата."


"След март к'вот ще да става, в смисъл, който иска да управлява, ще оставиме пари да управлявате и вие, ако искате - но ние си правиме бюджетите така, че да продължиме да управляваме - и ще ви намеря пари и за това"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Олелеееее
  От това по-голяма заплаха не бях чувал.

 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  Животът за някои е спрял завинаги.

 3. 3 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 880 Неутрално

  ...и някой трябва да се нагърби с тежката задача да разходва тез фондове, бюджети и нови заеми. Друг път ще ни благодарите за жертвата, сега сме заети.../прочетено м/у редовете/ :-)))

 4. 4 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Най-вече прокуратурата работи, срещу център Биберон.

 5. 5 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ех, камък ми паднА от сърцето, щом има кой да се гърби вместо нас и кРабота, кРабота, кРабота...
  #ОСТАВКА бе, мутро неграмотно и крадлива....

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 6. 6 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Знаем, ако не си ти, идват Нинова и Радева ....и жална ни майка.

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Баце Спасителя!

  Спасител на руските проекти.
  Спасител на олигархията на руския човек Ахмед Доган.
  Спасител на цицането на европари.
  Спасител на Цацарово-Гешевата прокурорска република.
  И част от цената на това спасение е престъпното, безотговорно невзимане на мерки срещу епидемията.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Гневно

  "министъра на финансите - бел.ред.) е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо." - така, така, а разходите на хората за тестове, за лекарства са си осигурили те?! Мъченикът Бос и другите светци покрай него, които ще ни спасяват и изведат през пустинята. Дебелоочието продължава...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 526 Неутрално

  2010 година институционалността приключи. Не, че беше работеща, но я имаше. След 2011 година напълно изчезна. Централната и местна власти се превърнаха в посредник между мафията, основно концентрирана в ДПС и активите на държавата. Административният апарат стана инкубатор за отглеждане на гласоподаватели и достигна до най-голямо количество спрямо цялото население в ЕС. Общините станаха феодални владения. Местните феодали първо се отчитат на местните структури на ДПС, след това на ГЕРБ и другите политически патерици в парламента. Тактиката на селския хитрец е да представя обвиненията срещу него като политики на правителството. Резултата обаче се вижда достатъчно ясно. Проблем е, че слепите са твърде много.

 10. 10 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Пак говори за стабилност.

  Живота трябва да върви и краденето да продължава.

  Видяхме как работят иституциите последните 10г.

  Какво е свършено по следните казуси от работещите институции:
  * 700 млн. проспани данъци.
  * Осемте джуджета.
  * Нахлуване на прокуратурата в президентството.
  * Аферата Барселона.
  * Нарушаване на всякакви международни конвенции и правни норми при екстрадацията на Абдула Бююк.
  * Безхаберието на местнат власт при осъществяване на строителен контрол - Росенец, Алепу.
  * Отказ от правителството да предостави ревизионните актове на Лукойл, при две последователни съдебни решения.
  * Прикриване от страна на прокуратурата на опит за отравяне на Гебрев, който е пряко свързан с подобни опити с/у Скрипал и Навалин.
  * Наредба Н-18: Нанесени щети за милиони, на малък и среден бизнес.
  * 54 млн. студен резерв на ТЕЦ Варна
  * 350 млн. за Гидрострой за удълбочаване на пристанище Варна.
  * Възобновявне сроителство на АЕЦ Белене без необходим лиценз, какъвто се изисква съгласно член 41 от Договора за Евратом.
  * Какви мерки са предприети от ВСС спрямо съдя Андон Миталов, с наложена забрана за влизане в САЩ заради участие в корупция. Този съдя е човекът, който разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да замине за Русия. Същият съдя издава заповед за обиск на къщата на Илия Златанов - осемте джуджета.
  * Ловно стопанство "Искър". РГ - Вълкът

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 415 Неутрално

  кое трябва бе боклук.
  не си подваш оставката от страх
  да не те свитнат руснаците заради турски поток.
  схемаджийстваш с пеевски.
  а защо не подсили здравната система,
  защо няма масови, безплатни PCR тестове
  за всички, за да може по-добре да се проследяват огнищата.
  що няма политка за осигуряване на човешки
  капацитет в болниците. кво дрема по тея магистрали
  от джипката през лятото бе боклук.
  жалък палячо.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Премиерът: Хората взеха "правилното" решение да оставят крадците на власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Какъв март-април бе, още шест месеца ли ще ни държите в съспенс каква поредна глупост ще сътворите под формата на "мярка". Махайте всички мерки, лекарите нека лекуват който има нужда от лечение и толкова. Това е единствения правилен подход. Вируса че няма да спрете това е повече от ясно, даже специалистите ви го обясниха още преди 8 месеца. Защо беше цялото маскиране, затворени паркове, кпп-та, затворени бизнеси и какви ли не още дивотии.

 14. 14 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В тази държава може ли да приемат пациент без намесата на Борисов?

  Не ме търсете преди обяд
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Гневно

  До коментар [#13] от "Billy Pilgrim":

  А тебе трябва да те затворят в психиатрично заведение.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Институциите не работят отдавна и ГЕРБ,и Борисов са главната причина. А животът върви, но все в грешна посока.

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Неутрално


  Това е Бойко Борисов - тъпи клишета, още по-тъпи лафове, плоски пинизи. С една дума - въздух под налягане. Това беше, това си и остана.

 18. 18 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 775 Любопитно

  ...И чекмеджетата да се пълнят, да?

  Ами... глупав човек съм, да.
 19. 19 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1331 Любопитно

  Точно така!
  Каза: няма да затваряме повече държавата.
  Подкрепям!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 20. 20 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Тиквата ще остане в историята с прякора "Българоубиец". Докато нахрани приближените си до неистови размери, този банкянски подлец затри бъдещето на България. Съсипа всички системи, изгони 50хиляди човека медицински персонал само за 10 години, и превърна лекарите в търгаши, унищожи средното образование, като го превърна в просто купуване на материална база и саниране на сгради, а висшето в просто плащай си вноската, за да вземеш диплома. Съсипа земеделието, като направи 300тина души житари милионери, а всички останали - просяци. Разду администрацията до нечувани размери, като ги превърна във верни роби - копои на управляващата каста. Полегна още повече на Русия и Турция, като на едните брои буквално милиарди пари на данъкоплатците за безумни проекти, а на другите се превърна във вярно прокси в ЕУ. Унищожи културата, като я превърна в дребна халтура, а хората на изкуството - във верни гербаджии или безработни, съсипа стотици археологични обекти. За 10 години изсече вековните гори на България и ги превърна в турска мебел, съсипа хиляди екосистеми и докара държавата до безпрецедентна водна криза, буквално отрови децата на българия с токсичен италиански боклук, принизи службите и полицията до охранители на важни мутрагени, тотално съсипа българския спорт и футбол, след 10 годишно управление надеждите за олимпийски медал са нулеви, а бъдещето на всеки български спортист е извън България. Тотално премахна всякакво усещане за правосъдие и правов ред, замени съдилищата със "специални" такива, в които се съди по "специални" правила.Застрои цялото черноморие от до, и буквално изля всички лайна от новите строежи в морето. Изгони всички български и изобщо нормални туристи от черноморието и ги замени с боклука на Европа и Русия. Презастрои всеки по-голям български град, специално Пловдив и София, до невиждани размери и до степен да бъде нетърпимо да се живее в големите градове. Сега като за последно ще изпразни цялата хазна в опит да си купи държавни служители и пенсионери, които успя да принизи до нивата на неуки цигани, за които няма нищо по-важно от това да вземат 50 лева за да пуснат бюлетината. Няма, наистина няма, такъв грандиозен упадък в съвременната история на Европа. Само за 10 години - гарантирано от ГЕРБ-ДПС-БСП обединение!

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  В действителност хората работят, за да вървят институциите. Бизнесите се унищожават, работните места намаляват.

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Да се напада сега Борисов е мноо лесно, ама я се огледайте в Европа, повечето страни наложиха същите ограничения. Германия, Франция, Италия, Чехия, Полша ... да изреждам ли още?

  Англия, Испания ... край нямат!

 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  То че трябва, трябва да взрви живота, но е в застой от както Борисов управлява:
  https://www.dnevnik.bg/comix/281159/

 24. 24 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  И убиването на България не списа. КОЙ изсича горите на България:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159409945006189

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Бляд Борисов, без ТВОИТЕ институции може да стане единствено по-добре.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 464 Неутрално

  НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!!!!!! Бай ТУЛУП ... МИСЛИ ЗА ПОСЛЕ!!!!
  „Един човек бил много богат, имал много приятели, много познати, към които бил щедър.
  Случило се обаче така, че загубил парите си. Фирмите му фалирали. Приятелите и познатите изчезнали. Жена му го напуснала, децата спрели да му говорят. Целият му живот се сринал. Опитал да намери работа тук и там, но без успех. Накрая, стигнал до дъното на отчаянието, решил да се обеси. С последните си пари влязъл в един магазин да купи въже. В магазина продавачът го попитал:
  - За какво ти е това въже, човече?
  - Животът ми се преобърна, загубих всичко! Няма вече за какво да живея! Ще се обеся - отговорил той.
  Продавачът му дал въжето, а с него и една бележка и му поръчал:
  - Щом се прибереш у вас, прочети бележката преди да се обесиш.
  Тръгнал си човекът, прибрал се, приготвил примката и се сетил за бележката. Извадил я от джоба си и прочел: "НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА“…
  Помислил малко човекът и някаква надежда се зародила у него. Махнал въжето от врата си.
  Минало време. Малко по малко човекът започнал пак да се замогва. Възстановил бизнеса си и парите си. Решил да даде угощение в чест на това, че отново живее добре. Поканил целия град, дошъл и продавачът. Стоял кротко на една маса и само наблюдавал. Отишъл при него домакинът и му казал:
  - Благодаря ти, добри човече! Ти ми спаси живота с онази бележка. Сега отново съм богат, имам приятели и животът ми има смисъл. Кажи какво да направя за да ти се отблагодаря?
  Продавачът го погледнал, поклатил глава и казал:
  - Нищо не искам, освен едно - запомни добре, НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА“

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Институциите работят по-добре, когато Бочко си е вкъщи.

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#15] от "stedim":

  Разбира се, всеки който не вярва в догмата на ковидската църква трябва да бъде наказан, бичуван и затворен, това е вашата мечта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK