Парламентът отхвърли предложението за доброволно плащане на вземания

Парламентът отхвърли предложението за доброволно плащане на вземания

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът отхвърли предложението на "Обединени патриоти" за въвеждане на процедура за доброволно събиране на вземания. На първо четене ГЕРБ подкрепи коалиционните си партньори, но на второ - се въздържа.


Става въпрос за доброволно събиране или плащане на дългове, за които не е издаден изпълнителен лист, но са признати от длъжниците, а процедурата е за сметка на кредиторите и се извършва от държавен или частен съдебен изпълнител.


Според вносителите от "Обединени патриоти" това ще разтовари съдилищата и ще спести време на страните, както и разходи на длъжниците. Те цитират случаи, в които за 50 лв. дълг се плащат в пъти повече след съдебно решение.


Според Висшия адвокатски съвет обаче събирането на задължения от съдебните изпълнители преди те да са установени и потвърдени от съда ще е чиста търговска дейност и може да доведе до натиск.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK