"Борисов не се включи в гасенето на пожари" - ще работят ли депутати-лекари в COVID-болниците

Даниела Дариткова

© Юлия Лазарова

Даниела Дариткова"Борисов е специалист, но не е предложил да се включи в гасенето на пожарите в страната тази година".


Така един от лекарите в парламента - проф. Георги Михайлов от БСП, който е национален консултант по клинична хематология, коментира пред "Дневник" идеята на здравния министър депутатите-лекари да се включат на първа линия в борбата с коронавирус. Заявката му дойде след като през последните две седмици проблемът с липсата на медици, организация и разпределението на болнични легла стигна до поне няколко критични случая с тежкоболни, някои от които починаха.


Михайлов обаче каза, че още през пролетта се е свързал с ръководството на "Пирогов", за да декларира готовност да се включи в големите болници.
Според колегата му от Калин Поповски от "Обединените патриоти", който е гинеколог в Плевен, ако се наложи, всички лекари в парламента, които са общо 17, ще работят с пациенти с коронавирус.


Какво правят лекарите в парламента


"Аз и в момента съм в кабинета си и преглеждам", коментира пред "Дневник" председателят на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова в отговор на въпрос дали би работила с болни от коронавирус. Тя е общопрактикуващ лекар в Смолян и през пролетта беше заразена с коронавирус.


Един от другите лекари от групата на ГЕРБ - д-р Емил Тончев, вече е доброволец в отделението по образна диагностика в болницата в Разлог, което оглавяваше, преди да стане депутат. Той казва, че иска да помага на първа линия на хората от града.


"При 1000 заразени медици включването на 10-15 човека депутати няма да реши проблема. Трябва малко да бягаме от емоциите и да търсим национално решение на националния мултифакторен проблем "Ковид-19". Нужен е национален план за действие - това трябваше да се случи, не е късно и сега", смята проф. Георги Михайлов от БСП.


Георги Михайлов

© Юлия Лазарова

Георги Михайлов


"Аз работя като гинеколог и имам 100 бременни жени на консултация, в понеделник и в петък ги преглеждам. Няма да е много подходящо да вляза в отделение с пациенти с коронавирус, но ако трябва - всички депутати ще влезем", каза Калин Поповски от "Обединените патриоти". Той каза, че и съпругата му е лекар и работи с болни от COVID-19.


Проблемът на мерките е, че не се спазват


"Мерките се променят динамично спрямо ситуацията и на този етап са адекватни", смята Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя призовава хората да ги спазват.


Според Калин Поповски от "Обединените патриоти" мерките в заведенията трябва да се затегнат малко, като се въведе вечерен час, какъвто вече има на много места, в т.ч. и в Плевен. Той съветва хората да бъдат с маски в затворените пространства и да се опитват да пазят дистанция от 2 метра. Съветът към бременните е да спазват стриктно мерките и да пият поливитамини.


"В моя кабинет вече не пускам придружители, макар че и татковците искат да гледат бебето на видеозон. В България вече родиха 4-5 жени, заразени с коронавирус и децата са здрави, т.е. плацентата предпазва", казва гинекологът.


Калин Поповски

© Юлия Лазарова

Калин Поповски


Според проф. Георги Михайлов от БСП обаче няма еднозначен отговор дали мерките срещу заразата са достатъчни или не. Проблемът е, че няма национален план за действие като при грипа, а отговорността се размива.


"Нужно е национално решение по въпроса с мерките и отговорността да се поеме от Министерския съвет, а не от областни щабове", смята проф. Михайлов. Според него от една страна има частично недоверие в мерките, тъй като медийният интерес на хората се фокусира първо към една, после към втора и трета личност.


Той коментира още: "Незнайно защо извадихме гимназистите от училище при отворен режим на движение по улиците и заведения. Това не нарушава техните контакти по улиците, но нарушава тяхното обучение. Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, ако светът продължава да се държи така с образованието, предстои образователна катастрофа, която ще се отрази десетилетия наред" .


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK