На 10 ноември президентът вещае край на узурпаторите на прехода, премиерът плаши с БСП

На 10 ноември президентът вещае край на узурпаторите на прехода, премиерът плаши с БСП

© ДневникПрезидентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов обвиниха политическите си опоненти за провалите на прехода. Двамата коментираха годишнината от началото на демократичните промени в България в профилите си във фейсбук.


Румен Радев смята, че надеждите за справедливо общество и свободна инициатива на гражданите в началото на прехода не са материализирани днес. Според него лозунгът "Мутри, вън", с който той иска оставката на Борисов, вещае края на узурпаторите на прехода.


Бойко Борисов смята, че българите не трябва да забравят, че по време на прехода е имало една партия, която води страната към фалити на банки, хиперинфлация, купонна система, режим на тока и европейска изолация. По думите му това не трябва да се забравя, за да не се повтаря.


"Мутри, вън" и край на узурпаторите на прехода
В публикация президентът Румен Радев посочва, че преди 31 години на днешната дата е започнал преходът на България към демокрация. "Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Извървяхме дълъг път, който отведе Родината в обединена Европа, но разпиляхме огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели. Три десетилетия след началото на прехода корупцията замени идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала. Пропастта между бедни и богати расте. Пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989 г.: върховенството на правото, свободата на словото и честните избори. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода", пише държавният глава.


Според него през всичките тези години трудът и талантът на българите бавно и трудно са променяли страната. "Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си. Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния. Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина. България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи. Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите", се посочва в публикацията.


Накрая президентът заявява: "Лозунгът "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода. Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите."


Най-голямото постижение - свободата на избор


Според премира Бойко Борисов 10 ноември е дата, която трябва да помним, тъй като е променила съдбата на България и на всеки човек.


"Минахме през много труден преход, но важното е, че съхранихме мира и продължихме напред. Страната ни стана член на НАТО и Европейския съюз благодарение на много работа и консенсус както между политическите партии, така и в обществото. Трябва обаче да помним, че през целия преход имаше една партия, която водеше последователно България към фалити на банки, хиперинфлация, купонна система, режим на тока и европейска изолация. Да помним, за да не се повтаря", посочва министър-председателят.


После допълва: "За мен като демократ по душа най-голямото постижение на 10 ноември е свободата на избор! Днес всеки е свободен да избира, да е критичен към властта. Това е ценност, която трябва да отстояваме всички. Бъдете свободни, но и отговорни!"


Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева датата 10 ноември 1989 г. е част от едно съдбоносно време, когато след 45 години желязна хватка върху своите народи тоталитарните комунистически режими се пропукват и се разпадат, независимо дали ще говорим за падането на Тодор Живков и Николае Чаушеску, Нежната революция в Чехословакия или падането на Берлинската стена.


"Част е от едно ново начало, от един нов път. Човекът спира да бъде третиран като винтче в огромната държава машина, подчинена на партийната идеология, а неговата универсална ценност се поставя в центъра на политиката", пише Захариева във фейсбук. Тя допълва още, че днес дата е част от учебниците по история, а уроците на нашето минало са нещо, което трябва да знаем и помним, тъй като пътят на забравата е най-краткият път към повторението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK