"Обръснете се, цяла България ви гледа": Как Валери Симеонов брои депутати за кворум

"Обръснете се, цяла България ви гледа": Как Валери Симеонов брои депутати за кворум

© Юлия Лазарова"С голямо прискърбие трябва да ви съобщя, че броят на присъстващите е 116".


С тези думи председателстващият заседанието на парламента Валери Симеонов завърши поисканата от БСП поименна проверка и закри предсрочно заседанието днес, след като установи, че в Народното събрание няма кворум от поне 121 представители.


След едноседмични проблеми с кворума тази сутрин за първи път необходимите гласове за започване на заседанието бяха осигурени с помощта на отсъстващи заради коронавирусна карантина народни представители. Онлайн се регистрираха депутатите от ГЕРБ Александър Ненков, Анна Александрова, Митко Полихронов, Младен Шишков и Пламен Нунев, което според социалистите е противоконституционно. Разбра се още, че по същата причини отсъстват и Стефан Апостолов от ГЕРБ и Георги Колев и Росен Иванов от "Обединени патриоти". Според представители на ГЕРБ и БСП някои от тях са в болничните стаи, в т.ч. и на кислородно лечение, но са принудени да осигуряват кворум.
След обедната почивка БСП използва възможността да поиска поименна проверка на депутатите, като в залата бе само Филип Попов. Представителите на ДПС ще отсъстват цяла седмица заради подозренията, че в петък управляващи са идвали болни на работа, за да има кворум.


"Тялото ви е тук - да не се откажете после от себе си", обърна се Валери Симеонов към Филип Попов от БСП, който излизаше от залата в началото на броенето. По принцип то се прави по азбучен ред, а камерите показаха как ръководството на парламентарната група на ГЕРБ започна да звъни по телефона - вероятно на отсъстващите заради карантина да се появят пред компютрите си.


След това председателстващият заседанието попита колегите си дали да отмята присъстващите или да ги загражда в списъка.


"Свалете си маската, визуализирайте се по-убедително", каза Симеонов към един от регистриращите се онлайн депутати. После броейки се пошегува: "Емил Христов тук ли е?", макар и зам.-председателят на парламента от ГЕРБ да седеше до него с маска.


"О, глас от небето се чу", каза Симеонов, докато един от отсъстващите се включваше онлайн, за да каже "Тук". После продължи с критика към карантинираните си съпартийци от "Обединени патриоти": "Росен Иванов и Георги Колев, следващия път бъдете така добри да се обръснете! Цяла България вас гледа". Не беше съобщено, но от конферентната връзка изглеждаше, че поне един от тях е в болница.


"Някой друг появи ли се? Росен Живков стига е подскачал там - видяхме го, записахме го", каза Симеонов, после сметна присъстващите и обяви, че с прискърбие съобщава, че няма кворум.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK