"Избори без пари не се купуват" - как партиите (не)законно финансират кампаниите си

"Избори без пари не се купуват" - как партиите (не)законно финансират кампаниите си

© Надежда Чипева, КапиталПолитици постоянно злоупотребяват с публични ресурси, пари от обществени поръчки могат законно да бъдат връщани в партиите, прокуратурата се намесва като политически фактор по време на избори, вместо да използва правомощията си за борба с корупцията - това са само част от проблемите при финансирането на политическите формации и предизборните им кампании, представени в доклад на Българския институт за правни инициативи.


Анализът, който бе представен днес, е направен чрез кабинетно проучване на законодателството и представя 21 препоръки за ограничаване на използването на публични ресурси за електорални цели. Той е част от проект "Ефективна борба с корупцията", който се реализира в България, Румъния и Черна гора с финансиране от Държавния департамент на САЩ.


Как (не) се контролира финансирането


По закон част от политическите партии се финансират чрез субсидия от държавата, но според анализа липса подробна регламентация как може да се разходва тя по време на предизборни кампании. Освен това не е подробен отчетът, който се представя пред Сметната палата, която е одитиращ орган, но постфактум.
Друг проблем е, че политиците злоупотребяват с публичен ресурс, което според доц. Наталия Киселова от Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече се прави по всяко време, а не само преди избори, когато често се увеличават социалните плащания и се завършват инфраструктурни проекти. Според анализа държавни служители често са ангажирани с предизборната кампания, но това не се отчита никъде. Всичките 2443 държавни, общински и административни услуги, които се предоставят у нас, също могат да бъдат способ за предизборна злоупотреба.


"Избори без пари не се купуват", коментира един от авторите на анализа Цветомир Тодоров, който смята, че след отпадането на ограничението бизнесът да финансира политическите партии пари от обществени поръчки законно се връщат при тях, тъй като няма ефективен контрол за конфликт на интереси от страна на антикорупционната комисия.


Според Теодор Славев прокуратурата се намесва като политически фактор по време на избори, а правомощията, които има, са достатъчни да осъществява борба с корупцията. Заради това би могъл да се подобри контролът, като една от възможностите е съдебен контрол върху актовете й.


Препоръки за ограничаване на злоупотребите


Усъвършенстване на законодателството, синхронизиране на правната уредба, свързана с предизборната кампания, повишаване на стандартите на независим финансов одит на годишните отчети на политическите партии - това са само част от препоръките в анализа, с които според авторите му ще се намалят злоупотребите.


Препоръчва се още в кодекса за поведението на служителите на държавната администрация да се включат текстове, отнасящите се до забраната за използване на публичен ресурс с кампаниите, която фигурира в Изборния кодекс. Вариант е и въвеждане на декларации за извършване на доброволен труд от страна на служителите по време на кампания.


Според анализа трябва да се въведе регистър на санкционираните от страна на Сметната палата и регистър за разходването на т.нар. медийни пакети, финансирани от държавата. Предлага се още Агенцията за държавна финансова инспекция да не е под контрола на Министерството на финансите.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Вече всеки разбра как се купуват избори и КОЙ купува избори. Въпроса е колко още можем да ги търпим?!?

 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1642 Гневно
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Трогателно е как нашите приятели от САЩ са извели на първо място интересите на България и са готови да пренебрегнат борбата с корупцията в САЩ, а да насочват парите си към решаването на проблемите в България! Това са истински братя!

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Грозни инсинуации. Купували се избори , е само малко със спестеното от пресечената контрабанда.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Не са виновни политиците, а гласоподавателите. Има много проста мярка - държавното финансиране се намалява с 1/3 за всички институции без болниците, детските градини и началните училища и им се оставя възможност сами да решат за какво да харчат парите. Веднага ще отпаднат:
  - Лешоядите, които са в обществените институции само, за да разпределят бюджети.
  - Специалности като социология на пола и науки за изкуствата в университетите.
  - Клинични пътеки по една седмица за пъпка на челото.
  и сума ти подобни

  Въпросът е само дали населението иска да живее по отговорен и разумен начин, или иска да се рие в гюбре докато съвсем изчезне.

  Не липсва контрол, а качества на характера.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Наскоро прочетох някъде, че кмет на община Павел Баня е станал иса бесолу - може би сте чували за него. Този колко гори е унищожил, ще ви е трудно дори да си представите. Същият съвсем демократично, с гласовете на хиляди неграмотни маргинали - за по 20 лв и няколко кебапчета, е избран за кмет !!! на общината, в която дълги години е безчинствал! Това е България, за съжаление.

 7. 7 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 233 Весело

  Цецо беше голям майстор и при купуването и при броенето за ГЕРБ

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5544 Неутрално

  За какво да купуват, като могат да изманипулурат протоколите при въвеждане

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Те затова са се хванали за властта, за да могат да организират и фалшифицират изборите.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Изборите се купуват предимно през клиентерната мрежа и системата от обществени поръчки...другото е просто и само следствие от това!

 11. 11 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Добър ден! Колко пъти ще откриваме топлата вода?! Така е, избори се печелят и купуват с много пари и това няма да се промени. Не съм песимист, а реалист.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 12. 12 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  "Избори без пари не се купуват" - как партиите (не)законно финансират кампаниите си
  ===
  Мисля, бой кики ни даде отговор как (не)законно се финансират кампании, та няма кво повече да го нищим този въпрос.
  Нали той ги беше събрал преди няколко месеца, бизнесмените, да им обеснява как, ако искали политическо представителство, трябвало да се ангажират финансоово, щото за избори трябвали пари.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  "По закон част от политическите партии се финансират чрез субсидия от държавата"

  И през 2021 г. партийната субсидия остава 8 лева на глас.
  За изплащането са предвидени 25 млн лв в бюджета за догодина. Странно защо, вместо МФ, министерството на правосъдието ще превежда сумите по сметките на партиите.
  Още по-странно е защо никой от депутатите /не мога да ги нарека "народни избраници"/ не е предложил намаляване на субсидията и преразпределение на спестените суми към друго перо на разходната част на бюджета; такива, за съжаление - много.
  Въпросът ми е риторичен.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bramasole":

  ,, Даряват "особено ГЕРБ и Атака с нашите пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK