Парламентът прие ветото на президента и премахна затвора за нерегламентиран превоз

Парламентът прие ветото на президента и премахна затвора за нерегламентиран превоз

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Парламентът прие ветото на президента Румен Радев за криминализирането на нерегламентирания превоз. Това стана с подкрепата на БСП ,"Обединени патриоти", "Воля" и независими депутати, докато ДПС отсъстваше от пленарната зала.


Единствено ГЕРБ подкрепи отново текстове, които въвеждат до 10 години затвор за нерегламентиран превоз.


Президентът върна закона с редица мотиви, сред които и че депутатите не са уточнили и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. Депутатите от БСП го подкрепиха с мотива, че наказанието е прекалено голямо за деянието.
В края на октомври мнозинството в парламента криминализира нерегламентирания превоз на пътници през Кодекса на търговското корабоплаване. Предложението бе внесено от депутата от ГЕРБ Иглика Събева в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене. Тя бе и единствената, която днес подкрепи промените.


Приетите текстове предвиждаха от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието се предвиждаше да бъде лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът можеше да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.


Това е един от редките случаи, в които депутатите се съобразяват с вето на Румен Радев. Сега те могат да преработят промените в закона или да се откажат от тях.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK