Парламентът въведе десетгодишна давност на дълговете на физически лица

Парламентът въведе десетгодишна давност на дълговете на физически лица

© Надежда Чипева, КапиталБез дебати и единодушно парламентът въведе окончателно десетгодишната абсолютна давност за паричните задължения на физически лица. Промяната, която е спорна и доведе до остри реакции както на бизнеса, така и на Европейската банка за възстановяване и развитие, е инициирана от "Обедините патриоти".


След промените, които влизат в сила шест месеца след обнародването в Държавен вестник, един кредитор ще може да търси дългове не повече от десет години. След изтичането на този срок няма никакви правни последствия за длъжника, а кредиторът ще загуби парите си завинаги. Давността ще важи и за заварените случаи.


Според вносителите промяната цели да реши проблема с т.нар. вечен длъжник. Тя е компромис между ГЕРБ и "Обединените патриоти", след като малкият коалиционен партньор искаше да се въведе личен фалит.
С изтичането на десетгодишната давност ще се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено.


Според приетите текстове давност няма да тече още при задължения между близки роднини и докато трае съдебният процес за вземането, както за вземания по повод на приватизационна сделки и за реституирано имущество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK