Парламентът въведе десетгодишна давност на дълговете на физически лица

Парламентът въведе десетгодишна давност на дълговете на физически лица

© Надежда Чипева, КапиталБез дебати и единодушно парламентът въведе окончателно десетгодишната абсолютна давност за паричните задължения на физически лица. Промяната, която е спорна и доведе до остри реакции както на бизнеса, така и на Европейската банка за възстановяване и развитие, е инициирана от "Обедините патриоти".


След промените, които влизат в сила шест месеца след обнародването в Държавен вестник, един кредитор ще може да търси дългове не повече от десет години. След изтичането на този срок няма никакви правни последствия за длъжника, а кредиторът ще загуби парите си завинаги. Давността ще важи и за заварените случаи.


Според вносителите промяната цели да реши проблема с т.нар. вечен длъжник. Тя е компромис между ГЕРБ и "Обединените патриоти", след като малкият коалиционен партньор искаше да се въведе личен фалит.
С изтичането на десетгодишната давност ще се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено.


Според приетите текстове давност няма да тече още при задължения между близки роднини и докато трае съдебният процес за вземането, както за вземания по повод на приватизационна сделки и за реституирано имущество.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Весело

  " В момента давността на дълговете на физическите лица е безкрайна. След промените един кредитор ще може да търси дългове не повече от десет години."

  Стига сте писали глупости, как давността ще е безкрайна в момента ? Има си 5 годишен давностен срок по общо правило ! Единственото важно нещо за длъжника е, че той следва да се ПОЗОВЕ на нея, защото по правило тя не се прилага автоматично !!!

 2. 2 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Категорично решението е добро. Време беше за баланс между кредитори и длъжници. А не т.нар. колектори да се събират вземания на по 15-20, че и повече години.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2666 Весело

  Сега ще се крият не пет, а десет години като мишоци, всички купили брички и евтини женички, дето нямат здрави гащи на гърба си, а теглили кредит да се правят на ларж пичуи, като профукали кредита, крият се и просят назаем, след пет години - пак същото.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 677 Неутрално

  " В момента давността на дълговете на физическите лица е безкрайна. След промените един кредитор ще може да търси дългове не повече от десет години." Стига сте писали глупости, как давността ще е безкрайна в момента ? Има си 5 годишен давностен срок по общо правило ! Единственото важно нещо за длъжника е, че той следва да се ПОЗОВЕ на нея, защото по правило тя не се прилага автоматично !!!
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  По принцип е така, но онзи, който си търси парите, може да поднови автоматично 5 годишната давност само с едно писмо или уведомление, като няма значение дали си го получил или не.Важното е да докаже, че е пратено!
  И така се получава, че наистина да си длъжник може да се окаже вечно, като дори и да починеш, наследниците ти, стават автоматично такива.Не се и съмнявам, че са приели нещо уж полезно, но като ги зная колко са кадърни и от МВРО и от ГЕРБ, а и всички в този парламент - най-вероятно само са объркали още повече този казус!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3116 Весело

  Досега чакаха от умрял писмо !

  Вече ще търсят начин да го съживят преди крайния срок ...

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#6] от "Капабланка":

  Чл. 116. Давността се прекъсва:
  а) с признаване на вземането от длъжника;
  б) с предявяване на иск или възражение или на искане за почване на помирително производство; ако искът или възражението или искането за почване на помирително производство не бъдат уважени, давността не се смята прекъсната;
  в) с предприемане на действия за принудително изпълнение.


  Препратки от статииПрепратки от практикиПрепратки от процедуриБележки
  Чл. 116а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 2018 г.) Когато вземането е предявено частично, давността се спира или прекъсва само за предявената част.

  Препратки от статииПрепратки от практикиПрепратки от процедуриБележки
  Чл. 117. От прекъсването на давността почва да тече нова давност.
  (Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Ако вземането е установено със съдебно решение, срокът на новата давност е всякога пет години.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 22 Неутрално

  За мен по добрият варянт е личният фалит.Фалираш прибират ти всичко което е по закон ,и след да кажем 3г след приключване процедурата по фалита те изтриват от регистъра на длъжниците.Както ООД ,ЕООД,АД могат да обявят фалит и си има процедура така и човек трябва да може. Никой не знае какво ще е положението след 5,10 ,20 или 30г като сключва ипотека сега.А това продажба на апартамент на зелено трябва в БГ да се забрани /като се знае законите ни общо какви са/.Сума ти хора изгоряха ,теглиха кредит платиха на строител ,той "фалира" и те хем си живеят под наем хем и кредит изплащат .Има много неща в областа на законите в БГ дето трябва да се изпипа.
  От 30г вече не сме СОЦ /тогава тези казуси липсваха за добро и за лошо/.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  " В момента давността на дълговете на физическите лица е безкрайна. След промените един кредитор ще може да търси дългове не повече от десет години." Стига сте писали глупости, как давността ще е безкрайна в момента ? Има си 5 годишен давностен срок по общо правило ! Единственото важно нещо за длъжника е, че той следва да се ПОЗОВЕ на нея, защото по правило тя не се прилага автоматично !!!
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  То хубаво, ама давността не тече ако има изпълнително дело. А то е безкрайно.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#2] от "polivanov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Беше крайно време за това!България беше единствената държава в ЕС , където имаше понятието "вечен длъжник" и дълговете се наследяваха!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Значи балъците да плащат, хитреците могат да се скатаят някъде в чужбина и да не плащат.

 14. 14 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#4] от "Deaddark":

  Давността спира да тече ,ако има заведено дело,четете внимателно,там е уловката!

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#6] от "Капабланка":

  Говорите за спиране и прекъсване на давността у нас ! Да има си начини да стане, естествено, но мисля, че това с писмото не я прекъсва, то зависи много и от съдържанието му де ! Спира се ако има исково производство, но не го ли спечели кредитора се счита, че никога не е била спирана....На то и с новите промени да не би процеса да си тече, пък давността да се изсрочи веднъж стигнем ли 10 годишния срок ? Леле - мале какви бози ще сътворят ентусиастите с подобни лаишки решения в гражданското и търговското ни право ! Ум да ти зайде....

 16. 16 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  Ако до сега давността беше безкрайна,Герб можеше да ревизира всички далавери при приватизацията,като подведе под отговорност не фирмите,а представляващите ги физически лица. Дали сега се прави това с цел да няма преследване на виновните за фалита на КТБ след падането на диктаторския режим на Герб?

 17. 17 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Значи балъците да плащат, хитреците могат да се скатаят някъде в чужбина и да не плащат.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  То и сега може.

 18. 18 Профил на Me G
  Me G
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Това бе е вярно, не твърдете глупости. Ако е ипотикиран имот и поради изискуемост на кредита банката продаде имота, въпреки това продължаваш да дължиш дестки хиляди завинаги. Малко се инфпрмирайте преди да пишете. Пет годишната давност не е абсолютна, за коятп вие говорите и не засяга много други сфери.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  До коментар [#18] от "Me G":

  "Това бе е вярно, не твърдете глупости. Ако е ипотикиран имот и поради изискуемост на кредита банката продаде имота, въпреки това продължаваш да дължиш дестки хиляди завинаги. Малко се инфпрмирайте преди да пишете. Пет годишната давност не е абсолютна, за коятп вие говорите и не засяга много други сфери."

  " Дължене завинаги" по нашето право не съществува ! Ако банката не си потърси вземането в съответния срок, то се погасява, с точненията, които направих в предишния си пост :

  Чл. 110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
  ЗЗД

  Та това е най - дългия общ давностен срок, който на мен лично ми е известен ! По данъчното ни законодателство е леко удължен, защото началото му започва да се брои от следващата календарна година ! Но има и по - кратки давностни срокове:

  Чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
  а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
  б) (изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
  в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.

  Ако имаш ипотекиран имот и банката се удовлетвори само за част от задължението си, а остане друга част неудовлетворена, това си е частично погасяване на задължението и какво отношение има тук въпроса с давността ? В случая банката ще е предприела действия по реализиране на обезпечението си срещу нейния длъжник, които прекъсват погасителната давност, но след тях започва да тече нова такава ! Ограмотете се малко преди да се хвърляте на амбразурата и пишете небивалици !

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4197 Неутрално

  Ето е един от първите коментари на юристите у нас по повод на новия искиз на властта в материя, от която си няма и хал хабер :

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/20/4141742_parlamentut_stimulira_neizpulnenieto_na_zaduljeniia/

  Тепърва ще завалят подобни реакции.....

 21. 21 Профил на nmg1164o183
  nmg1164o183
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната простотия, в България най-лесното е да "изчезнеш" за 10 години. Че те издирвани лица с осъдителни присъди не могат да "намерят", докато последните си се разхождат спокойно на обществени места и водят нормален живот, какво остава за длъжниците. Нали се сещате кой ще покрива дълговете на тия тарикати?

 22. 22 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Така или иначе в глобален мащаб опрощаването на дълговете започна. Сега с Педо Джо в щатите ще почнат да опростяват студентските задължения. Какво следва после се нарича moral hazzard и последващото опрощаване на всякакви задължения. После е описано от Световния Икономически форум в тая статия:

  https://www.weforum.org/agenda/2016/11/how-life-could-change-2030/

  Глобалния комунизъм не обича частната собственост в никакви форми. Продължавайте да опрощавате заеми това е част от световната схема.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Съчетанието от популизъм, учени мъже, като шкембе войвода, джамбаза, валерката, ГЕРБ начело с баце, деутати като ПКП и ко и приближаващите избори водят до такива решения.

 24. 24 Профил на nmg1164o183
  nmg1164o183
  Рейтинг: 8 Неутрално

  п.с. Вече кредити ще се отпускат много по-трудно, при по-строги условия и при по-високи лихви. Да ви е честито.

 25. 25 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Са банките ще се поуспокоят малко с раздаването. Последните 5-6 години пак бяха почнали да раздават на куцо, кьораво и сакато. Не че оправдавам взимането без да връщаш ама сега ще почнат да гледат кредитоискателите под лупа.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#21] от "nmg1164O183":

  "Нали се сещате кой ще покрива дълговете на тия тарикати?"

  Тия дето са решили да взимат кредит но са изрядни патци.
  И като надуят лихвите, айде кредитите надолу и съответно потреблението.

 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Има няколко сигурни стълба на гражданския оборот и това са: ЗЗД, ЗС, ЗН, СК, ТЗ.
  ЗЗД е приет 1950 г., ЗН - 1949 г., ЗС - 1951 г. Ако се проследят значимите промени в тях, ще види, че се броят на пръсти. И изобщо не е случайно: какво по-добро да му се измисли на един граждански иститут, който води началото си от римското право и е бил усъвършенстван и прецизиран в продължение на векове (продажба, наследяване, делба, собственост, право на строеж и пр. и пр.)? Естествено, че тук е и погасителната давност. "Непипането" на тези основни стълбове води до една много голяма ценност на правото - стабилност и предвидимост. "Бараникането" на такива основни неща се отразява - щем, или не щем - на абсолютно всички, без значение дали срещу нас като длъжжници, или самите ние водим изпълнително дело срещу длъжник. ВСИЧКИ ще берат плодовете на това решение. И оценката му изобщо не е елементарна работа - ще има ефекти, които ще се осъзнаят след бая, бая години. И ще се види, че по този начин проблеми не се решават. Всеки си има малката камбанарийка, от която да си даде оценката, но обществото е нещо доста по-друго.


  ------------------------
  И да дам една закачка: от кога трябва да почне да се броят 10-те години на току-що въведената абсолютна давност. Гледайки въпросния ЗИД ЗЗД - тя трябва да започне да се брои ОТСЕГА. За отношения, които възникнат след влизането му в сила - от възникване на дълга. И една малка прогноза: с огромна степен на вероятност - по първия въпрос, след някоя и друга година ще се стигне до необходимост от тълкувателно решение на ВКС. Дотогава - който - какъвто късмет имал...

 29. 29 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 71 Неутрално

  да бе, има едно нещо наречено да се разполагаш според чергата си, българинът не тегли кредит за да инвестира, той тегли кредит за да яде кюфтета
  в какъв свят и с какво поколение ще усъмнем, не разбирате ли че трябва да се бачка, иначе нищо не става

  всичко е суета, Боку ни обра
 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  “ освен когато задължението е отсрочено или разсрочено.”

  Намерих вратичката. Кредиторът може да разсрочи последната една стотинка от дълга за след 50г.

 31. 31 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#30] от "half truth":

  Това е двустранен процес бе брато

 32. 32 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Преди години имах един познат, теглил кредит и изчезнал. Няма имоти, няма собственост. Живееше под наем и работеше без трудов договор, за да не го хванат. Днес той вече е щастлив. Гордееше се, че нямало да върне парите и банката никога няма да го намери. Днес той вече е щастлив, защото след 6 месеца ще излезе чист като сълза, а кредиторът ще пие една студена вода.

  Този безразсъден закон ще фалира много банки и финансови инститции. Цената на кредитите ще скочи. Ще се наложат много нови такси, за да могат банките да си избият парите от тези недобросъвестни кредитополучатели. Заради 200 измамника сега всички ще плащаме по-високи лихви и такси към банките. Честито.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 33. 33 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lou":

  А банката за какво му е отпуснала заема изобщо?Пък ако си редовен платец,то и досега банките все се чудят,как да ти увеличат вноската.

 34. 34 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Едно старо гадже ми дължи $2,000, май да не си ги търся вече.

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4159 Любопитно

  До коментар [#18] от "Me G":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Няма да е изненада в закона с течение на времето да се вмъкнат някои алинеи, които да облагодетелства кредиторите/лобизъм/

 36. 36 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Едно старо гадже ми дължи $2,000, май да не си ги търся вече.
  —цитат от коментар 34 на mrpetrov


  Може да ти плати в натура

 37. 37 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#16] от "Toni Ivanov":

  За изпълнителната власт е 5 год. Герп и БСП си го гласуваха заедно преди десетина години

 38. 38 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lou":

  Глупости.

  Sic transit gloria mundi
 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  п.с. Вече кредити ще се отпускат много по-трудно, при по-строги условия и при по-високи лихви. Да ви е честито.
  —цитат от коментар 24 на nmg1164O183


  Благодаря!
  Това е най-правилната политика.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Кой ял , ял, кой бал, бал!

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Сега кредиторите ще пият една студена вода.
  А кой ще плати за щетите?

 42. 42 Профил на gsh47306343
  gsh47306343
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#4] от "Deaddark":

  Има нещо вярно в думите ти, българинът е пословично финансово недисциплиниран. А тия дето имат новия айфон с бърз кредит и пет лева в джоба въобще не са рядкост. Или ходят на море, жик так почивчици, но вноската по ипотечния може да почака. Това ше доведе сега до по-високи лихви по кредитите и по трудно хората и бизнесът ще се кредитират.

 43. 43 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Преди години имах един познат, теглил кредит и изчезнал. Няма имоти, няма собственост. Живееше под наем и работеше без трудов договор, за да не го хванат. Днес той вече е щастлив. Гордееше се, че нямало да върне парите и банката никога няма да го намери. Днес той вече е щастлив, защото след 6 месеца ще излезе чист като сълза, а кредиторът ще пие една студена вода. Този безразсъден закон ще фалира много банки и финансови инститции. Цената на кредитите ще скочи. Ще се наложат много нови такси, за да могат банките да си избият парите от тези недобросъвестни кредитополучатели. Заради 200 измамника сега всички ще плащаме по-високи лихви и такси към банките. Честито.
  —цитат от коментар 32 на Lou


  Загуби ли? Няма кредитор в България, който да не е обезпечил кредит минимум 200-300% . Освен, ако не си го подкупил, честа практика, стигаща до ниско ниво служители.
  Всяка година печалбите на банките са все по-големи. Въпреки това НИЕ/бюджетът ги „подпомогна“ още в началото на паниката.

 44. 44 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 397 Неутрално

  10 г. означава да нямаш доходи до 10 години иначе ще ти бъдат взети освен ако може личноста дължаща пари може да обяви банкрут който изчиства моментално всички дължими пари в някои случаи или въобще.

 45. 45 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Сега заварените кредитори в "9-та година" ще бързат за договаряне.

 46. 46 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Май нещо някой от по горе не го разбират пък и статията е доста повърхностна и не обеснява точно какво означава това.
  Ако някой дължи пари на някого и този не може да ги плати то този който е дал парите може да съди този който е взел парите до датата на давност делото трябва да се проведе веднъж ищеца получил съдебно решение че му дължат определената сума трябва да чака до 10 години след което вече неможе да си я получи и няма право да води повече дела за да си я получи докатов някои щати на Америка може ищеца да поднови иска си след 10 година за още 10 но не повече след като веднъж вече има съдебно решения.
  Така ч е ако някой си мисли аз дължа пари на банката и след 10 години всичко ще бъде премахнато не е така ,
  Банката чака и чака докато датата да съди не е изтекъла давноста си като ти слага лихва през това време каквато е във момента за заем ( тя не лъже защото ако лъже делото и ли съда може да го анулира). Банката в случая няма печалба да си вземе изплащаната сума бързо както някои си мислят и тя не бърза да те съди освен ако датата на давност на случая не наближава .
  Все па това е добре и много близко до западната цивилизация отколкото преди.

 47. 47 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Нещо повече към горното : Например щати като Ню Йорк и Калифорния имат давност 10 г.
  веднъж има съдебно решение на 10-та година или джуджмент решението отива да съдебен изпълнител (така мисля се казваше на бългатрски) които търси изплащането до 10 години с право на 10шта година да го удължи на още 10.
  Същото в случая за България е само 10 години сле дсъдебното решение а не след като някой е взел парити за ползване .

 48. 48 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Това не е вярно. 5 годишната давност просто отнема възможността кредиторите да си търсят парите в съда, но задълженията си остават и лихвите продължават да се трупат, а събирачите на дългове да те тормозят до живот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK