БСП внесе жалба в Конституционния съд за онлайн гласуването на депутати

БСП внесе жалба в Конституционния съд за онлайн гласуването на депутати

© Златина Зехирова, СтопкадърПарламентарната група на "БСП за България" внесе жалба в Конституционния съд, с която се иска той да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, че в заседанията онлайн могат да участват народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19. Жалбата е подписана от 54 народни представители.


Според депутата Явор Божанков решението свежда ролята на народните представители до пълна формалност, тъй като участващите онлайн само помагат за осигуряване на кворума, а не вземат участие в дебатите. Той каза, че то е дискриминация, тъй като важи само за заразени с коронавирус, но не и за други заболявания.


"Конституцията на Република България и практиката на Конституционния съд казват, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители. Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа", смята Явор Божанков.


Според юристи, с които "Дневник" разговаря, техническото решение за гласуване не е основание Конституционният съд да обяви за противоконституционно дадено решение на депутатите. По тяхно мнение то гарантира личното и явно гласуване, каквото изисква Конституцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK