След напрежение в Пловдив партийният съд на БСП разпореди проверка на Гергов

След напрежение в Пловдив партийният съд на БСП разпореди проверка на Гергов

© Анелия НиколоваСлед обвинения на пловдивски социалисти за "груби нарушения на устава на БСП" от страна на Георги Гергов специална група от "Позитано" 20 ще проверява организационното състояние на общинските и районни организации на БСП в Пловдив и областта. Проверката е по препоръка на контролната комисия в социалистите, известна още като партийния съд.


В момента бизнесменът-социалист ръководи и градския съвет на БСП в Пловдив, под шапката на който са всички районни организации под тепетата, и областния съвет на партията, който координира дейността на всички партийни организации в Пловдивска област.


Преди преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП Георги Гергов бе един от основните й критици. След това обаче той остана един от малкото опозиционери, които попаднаха в широкото ръководство на БСП и според социалисти има неформална група на влияние в него.


Битка за влияние в Пловдив
В декларация до "Позитано" 20 социалисти от общините Асеновград, Карлово, Първомай, Раковски, "Родопи", Сопот и Съединение обвиняват Георги Гергов в груби нарушения на устава на БСП. Поводът е заседание на Областния съвет на партията в Пловдив, което е проведено на ръба на кворума два дни след забраната от "Позитано" 20 за партийни сбирки с повече от 30 души, която повтаря забраната на здравния министър за събирания заради пандемията от коронавирус. На форума, в който са участвали 39 от 75 социалисти, четирима от които онлайн, Гергов е наложил за областен лидер близкия до него инж. Атанас Петков.


Според социалистите от Пловдивска област Гергов си играе на опозиционер, а заседанието с избора на нов лидер е нелегитимно. "Време е категорично да кажем "не" на зависимостите в партията и да покажем, че общественият интерес е над личния, и че няма да допуснем никой да използва партията за лични интереси", се казва в декларацията. Т.нар. партиен съд също смята, че проведеното от Гергов заседание с избор на нов лидер е нелегитимно, и препоръчва да се проведе ново.


"Социалистите от общините около Пловдив отдавна са срещу Гергов. Едва ли на новото заседание за председател на областния съвет ще бъде избран препоръчаният от бизнесмена. Дори срещу избора на Гергов за лидер на градския съвет в Пловдив това лято има жалби", коментира социалист от Пловдив пред "Дневник". Според него влиянието на бизнесмена в областта е отслабено, а битката за областния съвет е важна, тъй като от него зависи подредбата на листите с кандидати за депутати.


Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който е ръководител на проверяващата група в Пловдив, обяви, че ще направи обективна проверка и ще даде предписания за преодоляване на проблемите. Очакват се срещи с пловдивски социалисти, наблюдение на работата и проверки на документи.


БСП губи още един депутат


Контролната комисия на БСП препоръчва от партията да бъде изключен варненският депутат Иван Иванов.


Такова бе искането и на социалистите във Варна. Една от причините - според партийната организация депутатът е свързан с побой над председателя на общинската структура в Долни Чифлик Валентин Вълчев през октомври. Сред другите причини са предходни случаи на отправяне на заплахи към съпартийци, оказване на натиск, както и работа срещу интересите на БСП и в полза на нейните политически опоненти.


Парламентарната група на БСП намаля с десет души, като осем от тях напуснаха за по-малко от два месеца. Начело с депутата Красимир Янков те се готвят за нов политически проект.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK