На живо

На живо: Депутатите приеха бюджетите за здраве и пенсии (хронология)

На живо: Депутатите приеха бюджетите за здраве и пенсии (хронология)

© Георги КожухаровПарламентът заседава извънредно днес, за гласува окончателно трите бюджета за 2021 г. - на здравната каса, на общественото осигуряване и държавния.


В рамките на заседанието бяха приети бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.


"Дневник" проследи на живо дебатите в парламента.
БСП предлага по-високи приходи и разходи по бюджета

Предлагаме по-високи разходи, по-високи приходи в бюджета за 2021 г. и това ще доведе до намаляване на бюждетния дефицит. Това каза народният представител от БСП Румен Гечев по време на дебата по бюджетната рамка за 2021 г.


"Предлагаме по-високи разходи, по-високи приходи, но увеличението на приходите е по-голям от разходите, така че нашата разгърната социална програма, е на основата на запазване на фискалната дисциплина и намалението на бюджетния дефицит на страната", коментира още Румен Гечев, който е и основен говорител на опозицията по финансови въпроси. Той обеща повече детайли от колегата си Драгомир Стойнев утре за това какви подходи ползват в други европейски страни, позовавайки се на образованието му в Сорбоната.


Този бюджет ще увреди трайно финансовата стабилност на България, обяви колегата му Димитър Данчев. "Раздават се милиарди, които не са обезпечени със съответните приходи, което е безотговорно и обрича страната ни на поредица от още бюджетни дефицити", коментира той.


Димитър Данчев обяви, че БСП ще гласува против бюджета. Партията има алтернативен бюджет, след разглежгаднето на който лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че започват доброволчески инициативи на колегите й в болници.


Утре се очаква Народното събрание да продължи дебатите по държавния бюджет, които едва започна тази вечер и заседанието бе закрито преди да се гласува и първия текст.

Започна гласуването по държавния бюджет за 2021 г.

След почти седем часа и половина депутатите одобриха бюджета на здравната каса и на държавното общестевно осигуряване за 2021 г.


Започва разглеждането на проекта на държавен бюджет за 2021 г.

Пенсията може да се преразгледа, ако парите от фонд отидат в НОИ

Депутатите решиха минималната и максималната пенсия да се актуализират от 1 януари, а всички останали да се осъвременят от 1 юли. Не бе прието предложението на ДПС всичко да сатен от 1 юли и осъвременяването да е с коефициент 1.3, а не с 1.2 както предлагат управляващите. Депутатът Хасан Адемов обясни, че актуализацията на всички пенсии от началото на 2021 г. ще струва 305 млн. лв., а актуализацията с коефициент 1.3 - 595 млн. лв., което ще позволи увеличение от 10% на пенсиите.


Депутатите отхвърлиха и предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. Текстът предвиждаше пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. да се преизчисляват от 1 юни 2021 г., като индивидуалният коефициент да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 г.


На тези, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 г. до пенсия, е разрешено до края на юни да прехвърлят парите си от втория стълб към НОИ. Тези, на които е отпусната пенсия с начална дата до 31 декември 2020 г. включително, могат да поискат преизчисляване на пенсиите без намаляването й с коефициент заради осигуряването и в частен фонд, ако прехвърлят парите си от фонда в НОИ, гласуваха още депутатите. Заявлението се подава пред съответния пенсионен фонд чрез НОИ.


Заседанието преминава при чести забележки от страна на председателстващият Валери Симеонов, лидер на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов всички да са с поставени правилно маски.


На живо: Депутатите приеха бюджетите за здраве и пенсии (хронология)

© Юлия Лазарова

Пенсионерите ще получат по 50 лв. до март

Депутатите приеха, че всички пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсиите си до март включително. Управляващите мотивираха срока за тази помощ с това, че след март трябва да се проведат избори и ангажиментът им е за времето на техния мандат. Бе отхвърлено предложението на депутати от БСП пенсионерите да получат по 100 лв. допълнително и то до края на годината.


Максималната пенсия става 1440 лв.


Бе гласувано и 1625 лева да е гарантираното вземане на работници при фалит на предприятие.


Правителството може да гласува допълнителни трансфери към НОИ за допълнителни разходи за дейности и персонал, свързани с ограничаването на ковид-19.

Отново 380 лв. за отглеждане на дете до 2 г.

Обезщетението за отглеждане на дете на възраст от една до две години остава 380 лв., макар че БСП, "Воля" и т.нар. прогресивни социалисти предлагаха то да бъде 650 лв., колкото е минималната работна заплата.


Социалистите обвиниха управляващите, че нито има ясли в София, нито майките са подпомогнати. Аргументите на БСП бяха, че пари има, но управляващите не искат да ги дадат на майките.


Мнозинството отхвърли и предложението на ДПС за увеличение с поне 40 лв., т.е. обезщетението да стане поне 420 лв.


На живо: Депутатите приеха бюджетите за здраве и пенсии (хронология)

© Иван Григоров

От 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв.

Очаквано парламентът одобри минималната пенсия за стаж и възраст от 1 януари да бъде увеличена на 300 лв. В момента тя е 250 лв. Отхвърлено бе предложението на "Воля" минималната пенсия да бъде 350 лв.


По принцип всички партии подкрепиха увеличението, но БСП поиска да бъдат преизчислени и най-ниските пенсии, чиито размери са малко над 300 лв. Според ДПС заради такива политически решения младите хора нямат мотивация да се осигуряват на реалните си доходи. От "Обединените патриоти" обявиха, че увеличението е изпълнено тяхно предизборно обещание.


Парламентът реши минималното обезщетение за безработица на ден да бъде 12 лв., а максималното - 74 лв. и 29 стотинки. БСП предлагаше то да е 103 лв. на ден.


През 2021 г. еднократната помощ при смърт на осигурено лице ще бъде 540 лв.

Минималният осигурителен доход става 650 лв. от 1 януари

Минималният осигурителен доход от 1 януари ще бъде 650 лв., а максималният остава 3000 лв., реши окончателно парламентът днес. Отхвърлени бяха предложенията на БСП максималният осигурителен доход да бъде 3900 лв. и на отцепниците от партията - той да е 3600 лв. От "Позитано" 20 поискаха и минималният осигурителен доход, т.е. минималната заплата, да стане 720 лв.


Увеличаването на минималния осигурителен доход в закона на практика означава, че от 1 януари и минималната заплата ще бъде 650 лв. въпреки несъгласието на бизнеса.


Парламентът реши още, че минималният осигурителен доход за земеделските и тютюнопроизводителите да бъде 420 лв.

ГЕРБ мълчи по бюджета за пенсиите

Без нито едно изказване от управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и с множество критики от страна на БСП и ДПС парламентът прие т.нар. рамка за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., според която разходите му ще бъдат 14.8 млрд. лв., от които 12.3 млрд. лв. за пенсии.


Мнозинството отхвърли предложения на БСП и ДПС за увеличение на сумите по някои редове, за да може да се осъществят идеите им за индексиране на пенсиите. БСП предлага преизчисляване на старите пенсии от 1 януари, а ДПС - поне увеличението по швейцарското правило с 5 на сто да влезе в сила от началото на годината, а не - от второто шестмесечие, както е по принцип.


От 1 януари управляващите възнамеряват да увеличат минималната пенсия от 250 на 300 лв., а максималната - от 1200 на 1440 лв. Размерът на останалите пенсии остава същият. Всички пенсионери ще продължат да получават добавки по 50 лв. на месец до изборите.


Опозицията на няколко пъти призова управляващите да защитят предложенията си и да обяснят защо не искат по-високи пенсии и доходи, но изказвания от страна на управляващата коалиция нямаше.

ГЕРБ отменя двойната неустойка при бързите кредити

При приемането на бюджета за догодина мнозинството в парламента ще отмени приетата от него законова поправка, която позволява разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от небанкова институция да може да достигнат до двойния размер на главницата. Отмяната на текста, който бе внесен от независимия Спас Панчев и предизвика остри реакции, е предложена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.


Приетите текстове позволяваха разходите по бърз кредит да бъдат два пъти по-големи от главницата и те да не се считат за прекомерни.


Предложението на Менда Стоянова е прието на извънредно заседание на бюджетната комисия преди обед.

Санкции за болниците, ако не лекуват коронавирус

Лечебни заведения, които не изпълнят заповедите за преструктуриране, увеличаване на броя на леглата за лекуване на коронавирус или командироване на специалисти, ще бъдат санкционирани. При първо нарушение се придвижва глоба от 3 до 10 хил. лв., а при повторно - прекратяване на договора с Националната здравноосигурителна каса за срок от три месеца.


Санкциите бяха окончателно одобрени в парламента днес с приемането на бюджета на здравната каса за 2021 г. Още четете тук.

В извънредната обстановка: 600 лв. към заплатите на лекарите

По 600 лв. добавка ще получат лекарите към месечните си заплати, ако те са под 5000 лв. Допълнителните пари ще се отпускат по време на извънредната епидемична обстановка, реши парламентът днес.


Добавките за медицинските сестри са 360 лв., а за санитарите - 120 лв. За техните доходи таван няма, т.е. всички ще получават повече пари. За целта са осигурени 237 млн. лв. в бюджета на здравната каса.


Добавките ще се отпускат от 1 януари. Досега само заетите на първа линия получаваха по 1000 лв. на месец.


На живо: Депутатите приеха бюджетите за здраве и пенсии (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Парламентът окончателно прие, че за 2021 г. здравната каса ще разполага с 5.3 млрд. лв., от които над 5 млрд. лв. за здравни плащания. Размерът на здравната вноска остава 8 на сто.


Нито едно от предложенията на БСП и ДПС не бе прието.

БСП иска социални и икономически мерки в бюджета

БСП настоя бюджетът за 2021 г. да бъде оттеглен, докато не бъдат включени социални и икономически мерки за подпомагане на домакинствата и малкия и средния бизнес в пандемията от коронавирус. Мнозинството обаче отхвърли предложението.


Според Корнелия Нинова в сряда правителството ще реши да затегне мерките, както предлага здравният министър, но няма да приеме мерки за подпомагане на фалиращия бизнес, малките фирми, самоосигуряващите се лица и родителите, които ще трябва да гледат децата си заради дистанционното обучение. По думите й премиерът Бойко Борисов не само убива институциите, като не обсъжда важните проблеми и решения а парламента, но си играе и на проба-грешка.


На живо: Депутатите приеха бюджетите за здраве и пенсии (хронология)

© Юлия Лазарова

Цветанов призова ГЕРБ да отхвърли бюджета

В отворено писмо до парламентарна група на ГЕРБ бившият й председател Цветан Цветанов призова депутатите да не приемат окончателно бюджета, защото на него му липсва визия и би увредил трайно финансовата стабилност на България. Според него този бюджет ще минира следващото управление и силно притеснително, че е предложен от партия, която е част от семейството на ЕНП.


В писмото се призовава да бъдат увеличени заплатите на лекарите и медицинския персонал. По думите на Цветан Цветанов ГЕРБ е пред избор - да угоди на лидера Бойко Борисов или на избирателите си.


"Призивът на Цветан Цветанов депутатите от ГЕРБ да не подкрепят бюджета за 2021 година е не просто наивен, но и глупав. Той не идва нито от ляво, нито от дясно. Идва от нищото. Ако се вслушаме в съветите на бившия зам.-председател на ГЕРБ, означава да оставим стотици хиляди българи сами в тази безпрецедентна криза", коментира във фейсбук депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Бюджетите в числа

В 12 часа днес започна извънредното заседание на парламента, на което депутатите ще започнат да гласуват окончателно трите бюджета за следващата година - на здравната каса, на общественото осигуряване и държавния. Това става на фона на критики заради планираните разточителни и спорни откъм ефективност разходи.


И за 2021 г. бюджетът на здравната каса е увеличен и достига над 5.3 млрд. лв., но няма резки промени. Предвиждат се добавки към възнагражденията на всички медици, докато трае извънредната епидемична обстановка.


В бюджета на общественото осигуряване се предвижда минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 януари, но преизчисляване на останалите пенсии не се залага. Всички пенсионери ще получават по 50 лв. на месец през първото тримесечие. Въпреки критиките на бизнеса минималната работна заплата ще бъде 650 лв., а максималният осигурителен доход остава 3000 лв. Не всички родители ще вземат детски надбавки, както се планираше, но всички ще могат да намалят годишната си данъчна основа с 4500 лв. за всяко дете, което се равнява на спестени разходи за подоходен данък в размер на 450 лв.


В националния бюджет се залага 10% увеличение на заплатите на държавната администрация и 15% увеличение на разходите за персонал в системата на МВР. Бюджетният дефицит е 5.48 млрд. лв. Максималният размер на нов дълг, който може да бъде поет догодина, е 4.5 млрд. лв.


След като въпреки нерегистрацията на БСП и ДПС благодарение на онлайн регистрацията на карантинирани депутати бе постигнат кворум от 127 души, управляващите изхабиха възможността на опозицията да провали заседанието с поименна проверка и използваха единствената възможност за деня. Очаква се гласуването да продължи до края на седмицата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Бюджета е най важното нещо за държавата ,това осигурява сигурност на всички ,независиму хубав или лош ,криза е , много хора ще останат без работа и доходи и помощите трябва да се насочат там ,към работещите семейства в нужда ,а не само към пенсионери ,инвалиди с много доходи и привилегии ,които в момента не са в крещяща нужда .

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Пак с шашма си уредиха кворума, но очакваме шоу - Цветанов е призовал бившите си колеги да не гласуват "за" бюджета, може да сме свидетели на разцепление в парламентарната група и краха на ГЕРБ!

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Бюджета е най важното нещо за държавата ,това осигурява сигурност на всички ,независиму хубав или лош ,криза е , много хора ще останат без работа и доходи и помощите трябва да се насочат там ,към работещите семейства в нужда ,а не само към пенсионери ,инвалиди с много доходи и привилегии ,които в момента не са в крещяща нужда .
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Има си закон какво се случва, ако не е приет бюджет. Стига сте плашили хората за да си оправдаете безсилиетието и опита да си купите гласове!

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Разстроено

  Най- калпавият бюджет на Герб, дано поне им е последен, язък за дългите успешни усилия да сме ако не друго, поне финансово стабилни. Срамна работа. Изборите са за това.

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Пир по време на чума.. 6 милиарда дефицит за само една година..абсолютно купуване на гласове с 10-20% увеличаване на черната дупка с чиновниците..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Джурналя, нЕкой не се ли сетИ да попита мисис КорНи що е т'ва "люкдаун"?
  —цитат от коментар 7 на Когнитивен Дисонанс


  а Еднокнижника знае ли? Че сме му виждали познанията по чужди езици!

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  1) НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ НА 1/2!!!!!
  2) Съкращаване на раздутата държавна администрация
  3) прекратяване на ранното пенсиониране
  4)Стъпаловидно подоходно облагане.
  5)Програми за временна заетост и подпомагане на бизнеса при назначаване на безработни.
  6)Мораториум върху всички видове кредити до края на пандемията.
  7) Безплатно образование на децата от 1- 8 клас

 10. 10 Профил на Когнитивен Дисонанс
  Когнитивен Дисонанс
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Т'ва има доста малко връзка с реалността :) Ми за люкдаона и пъндемията нешто?

  Всеки е свободен да вЕрва на глупости.
 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  "...600 лв. към заплатите на лекарите "

  Нали бяха 1000 лв

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Някои от предложенията са много верни, други спорни, трети вредни. Отговарям точка по точка:
  1) НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ НА 1/2!!!!! - спорна полза...
  2) Съкращаване на раздутата държавна администрация - тук трябва да е поне 1/2, ако не и 2/3...
  3) прекратяване на ранното пенсиониране - твърдо ЗА.
  4)Стъпаловидно подоходно облагане. - твърдо против. Не съм съгласен да се вдигнат данъците на дъщеря ми за да се плаща за корупцията в държавната администрация.
  5)Програми за временна заетост и подпомагане на бизнеса при назначаване на безработни. Съмнителна полза. По добър вариант е да се остави бизнесът без държавнен рекат.
  6)Мораториум върху всички видове кредити до края на пандемията. Предпочитам евтин кредит пред мораториум, който ще направи кредита недостъпен...
  7) Безплатно образование на децата от 1- 8 клас - кой плаща безплатното?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 41 Неутрално

  А после като се Опомните ще се Окаже че пари няма за нищо но пък ще си имате нагли Медици и Полицай. Та да Видим те са Ви Бъдещето а може и за ядене да стават.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  ахахах... миналата седмица гробарите гласуваха двойната неустойка, явно за да има какво да отменят тази седмица... некой компетентен да каже диагнозата, че Здравчето е чувствителна

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  Двойната неустойка първо я гласуваха лошите, сега същите, но вече в ролята на добрите, я отменят ! Чудно !

 16. 16 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 414 Весело
 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Весело

  Ха, ха, ха, поредно доказателство, че в държавата цари пълен хаос, а разпадащата се власт не знае какво прави...
  Ще има двойната неустойка при бързите кредити, не няма да има двойната неустойка при бързите кредити.....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Двойната неустойка първо я гласуваха лошите, сега същите, но вече в ролята на добрите, я отменят ! Чудно !
  —цитат от коментар 15 на samoedin


  Герб е бедствие за държавата.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Двойната неустойка на практика я плащаха тези дето се опитваха да минат метър. Единственият резултат е че ще се стегнат критериите за отпусканена кредити и в небанковите институции и много съвестни платци, които по една или друга причина бяха орязани от банките ще бъдат орязани и от бързите кредити.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Отмяната на текста, който бе внесен от независимия Спас Панчев и предизвика остри реакции, е предложена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.
  Не е независим депутат а зависимо говедо. Интересно колко ли са му бутнали за да внесе такава поправка и дали сега ще връща.

 21. 21 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":

  Мораториум върху кредитите, как да го разбирам- да не се отпускат кредити ли.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 22. 22 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Либерастията реве!
  Мачкай Бойко!

  Машини прости, народ неук.
 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Политика по доходите

  Увеличаване на минималната работна заплата от 610 лв. – на 650 лв., считано от 1 януари 2021 г.
  Удвояване на средствата за възнаграждения на педагогическите специалисти спрямо 2017 г.
  За 2021 г. са планирани целогодишно средства за осигуряване на увеличението с 30% (от 1.08.2020 г.) на разходите за персонал на системите на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, в т.ч. за служители на първа линия.

  Увеличение с 10% на средствата за заплати на служителите, които не попадат в обхвата на пакета от социално-икономически мерки на правителството

  Разчетено увеличение на средствата за възнаграждения на изборните длъжности по реда на законодателно регламентирания механизъм.

  Образование – осигурени са допълнителни средства:
  360 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на учителите и 57,8 млн. лв. – за непедагогическия персонал;
  70 млн. лв. – за изграждане и реконструкция на детски градини, детски ясли и училища;
  38 млн. лв. – за подпомагане заплащането от родителите на такси за хранене на децата в задължителното предучилищно образование и за компенсиране на разходите за децата, които не са приети в детски градини, поради липса на места в държавните и общински градини и училища;
  36 млн. лв. – за разширяване достъпа и обхващане в задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца;
  20 млн. лв. – за модернизацията на училищните кабинети и изграждане на STEM среда;
  65,9 млн. лв. – за продължаване на реформите и осигуряване на устойчиво развитие и разширяване на достъпа до висше образование, в т.ч. 48,7 млн. лв. – за увеличение на възнагражденията на най-ниските академични длъжности във висшите училища.

  Политиката в областта на здравеопазването е насочена към качествено и ефективно здравеопазване с основен фокус осигуряване на адекватна готовност на здравната система в условията на продължаваща епидемична обстановка, причинена от разпространението на COVID-19 с оглед гарантиране на пациентите на необходимата медицинска грижа. Допълнително осигурените средства основно са:
  65,7 млн. лв. – за увеличение на възнагражденията на персонала в структурите на МЗ и НЗОК, в т.ч. и за извънреден труд;
  48,9 млн. лв. субсидии за лечебните заведения за болнична помощ извън обхвата на задължителното здравно осигуряване;
  326,6 млн. лв. за здравноосигурителни плащания;
  75 млн. лв. – за осигуряване на ваксина срещу COVID-19;
  50 млн. – за изграждане на Национална педиатрична болница.

  Приоритети в социалната политика са насочени основно към преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията от COVID-19, свързани със запазване на заетостта, повишаване на квалификацията, намаляване на безработицата и като цяло запазване на устойчивостта на системи за социална закрила с фокус към най-уязвимите групи. Осигурени са допълнителни средства за:
  10 млн. лв. – за активна политика на пазара на труда;
  300 млн. лв. – за продължаване на мярката „60/40“;
  297,3 млн. лв. – за увеличението на средствата за краткосрочни обезщетения за безработица (увеличението от 9 на 12 лв. на дневния минимален размер на обезщетението за безработица);
  73 млн. лв. – за целева помощ за семействата с деца до 14-годишна възраст при дистанционно обучение и изчерпани възможности за платен отпуск на родителите и невъзможност да работят дистанционно;
  390 млн. лв. – за отпадане на доходния критерий за достъп до месечни помощи по отглеждане на деца до завършване на средно образование;
  10 млн. лв. – за целеви помощи за отопление;
  21,4 млн. лв. – за актуализиране на финансовата подкрепа за хората с увреждания по Закона за личната помощ; 122 млн. лв. – за механизма за личната помощ по същия закон и 79,7 млн. лв. – за социалната услуга „Асистентска подкрепа“, като делегирана от държавата дейност;
  47 млн. лв. – за еднократна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. годишно за пенсионери с размер на пенсията от 300 лв. до 369 лв. (линията на бедност за 2021 г.)

  Пенсионната политика – в Бюджет 2021 са осигурени допълнителни средства:
  474 млн. лв. – за увеличение на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. – на 300 лв., считано от 1 януари 2021 г.;
  94 млн. лв. – за увеличение на максималния размер на получаваната една или повече пенсии от 1200 лв. – на 1440 лв., считано от 1 януари 2021 г.;
  884,2 млн. лв. – за мерки, свързани с осъвременяване и изчисляване на пенсиите, в т.ч. и за целогодишното изплащане на пенсии с новото осъвременяване от 5%, считано от 1 юли 2021 г.;
  318 млн. лв. – за изплащане на добавки към пенсиите на всички пенсионери до месец март 2021 г.

 24. 24 Профил на ofn28694101
  ofn28694101
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей вслушайте се в Цветанов. Този бюджет не трябва да се приеме в този му вид. Чисто икономически ще ни погуби. Дори един депутат да гласува против ще е добре.

 25. 25 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Разстроено

  Проблемът на бюджет 2021 г. е, че няма откъде да дойдат парите, т.е. икономиката е в криза, тази криза ще стане страховита до март-април - рязко спадане на БВП, безработица, фалити, гръмнали кредити. Няма как и да е различно с пандемията, която не затихна, а направо ни отнесе.
  Приходите за следващата година са неизпълними, което означава едно от 2 неща - или повече дълг, или брутално рязане на разходи от новото правителство. По-силно доказателство за това, че Борисов е в ситуация - след мен и потоп от бюджета няма.
  Позор, след толкова години на власт финансовата стабилност и предвидимост бяха най-важните активи на ГЕРБ, и сега, заради едни келяви избори, ги пропиляха.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Проблемът на бюджет 2021 г. е, че няма откъде да дойдат парите, т.е. икономиката е в криза, тази криза ще стане страховита до март-април - рязко спадане на БВП, безработица, фалити, гръмнали кредити. Няма как и да е различно с пандемията, която не затихна, а направо ни отнесе. Приходите за следващата година са неизпълними, което означава едно от 2 неща - или повече дълг, или брутално рязане на разходи от новото правителство. По-силно доказателство за това, че Борисов е в ситуация - след мен и потоп от бюджета няма. Позор, след толкова години на власт финансовата стабилност и предвидимост бяха най-важните активи на ГЕРБ, и сега, заради едни келяви избори, ги пропиляха.
  —цитат от коментар 25 на boevbisser


  Дали са пропилени или не - не знам, Вие сте икономистът. Но ако настина са - дали е само заради изборите или и пандемията има пръст? И положително ли, в такъв случай, са повлияли върху бъдещето на страната ни великите всенародни въоръжени въстания?

  П. П. Знам какво ще стане, ако чисто хипотетично, в порядъка на една не много сериозна мисловна игра, следващото правителство не е на ГЕРБ и не успее да осигури парите - всички ще ревнат насреща му: "При ГЕРБ имаше, а при вас няма, така ли некадърници? Откраднахте ги , а? Вън! Оставка! В затвора всичките!" и т. н. Ще ги убият с камъни.

  И няма да бъде пародия на контрареволюция; борба за изгубените в началото на 90-те привилегии, както сега... Нали затова БСП внезапно си спихна властовите мераци?

  "При ГЕРБ са се понатрупали пари, не им спират еврофондовете, покрай чакалнята може и още да се освободят, една година ни трябва само да напълним джобовете и - по света" - това ги мотивираше до 2019-та

  Ами сега? Кой ще опере пешкира за пандемията и сринатата икономика? БСП го е играла много пъти този номер на другите - те да й инкасират рестото от мръсотиите, и няма да се хване. Остават най-глупавите. А тях всички ги знаем, светите равноапостоли...

  Но всичко това е само мисловна игра, разбира се. Няма да стане така.

 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#26] от "Моа Преател Тайпи":

  Епа нема да я ейбеш, я! Тя за друго ни требе!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "Обезщетението за отглеждане на дете на възраст от една до две години остава 380 лв., макар че..."

  Ааа, значи раждането и отглеждането на дете е щета, поне според държавата, аха.
  А пък аз си мислех, че трябва да е "помощ", не "обезщетение"...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  ....криза е , много хора ще останат без работа и доходи и помощите трябва да се насочат там ,към работещите семейства в нужда ,а не само към пенсионери ,инвалиди с много доходи и привилегии ,които в момента не са в крещяща нужда.
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Наивний ми приятелю, може по принцип да сте прав, но истината е винаги конкретна. Тук и сега не сте прав.

  Работещите семейства, които ще пострадат от кризата има-няма да са към 600 хил. души.

  Пенсионерите само сме 2,140 млн. Онези с пенсиите за фалшива инвалидност са към 400 хил.

  Започвате ли да се досещате? Точно така, работещите семейства ще духат супата (ако имат от какво да си я направят). Бойко Борисов ще продължава да ни пълни гушите на пенсионерите защото е убеден, че така си купува нашите гласове за изборите.

  Единственото, което мога да Ви кажа за Ваша надежда е, че номерът му няма да мине. Пенсионерите не сме съгласни да си слагаме на душата греховете на Борисов за гладните семейства и умиращите по стълбите на болниците.

  Ще му теглим балтията!

  ПЕНСИОНЕРИ, ИЗХВЪРЛЕТЕ БОРИСОВ, СПАСЕТЕ СВОИТЕ ДУШИ!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#32] от "Един препатил":

  Няма да стане. Я събереш десетина катила да си гласуват на инат срещу пенсиите, я не... Ми това са последните триесе - четириесе години от живота ми! Вместо да ги прекарам спокойно, да ги зачерня, за да може на мама Ицето да попадне ТАМ, КЪДЕТО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ МУ Е МЯСТОТО!!! От будалите не останахте много... Така че - пискай си колкото щеш. Ние, останалите, ще ти гледаме сеира...
  ............
  П. П. За да покажеш, че си безкористен, още щом вземеш ВСЯКА пенсия, бягаш да даряваш всичко над минималната на ДБ! Тъкмо по-лесно ще съберат за заплатка на Ицето.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Предлагам ви да поработите две години в НХК- Бургас в КПТО или ККр..... и тогава предложете отпадане на ранното пенсиониране.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 233 Неутрално
 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#34] от "gr52":

  Вървял Сократ и го срещнал негов познат. Попитал го "Защо си потен, брате Сократе?" Сократ отговорил "Спорих, братко с глупаци".

  С риск да се изпотя ще Ви отговоря на глупостите.

  Не става дума за пенсията, която сме си изработили и заслужили. И която ще си получим така или иначе.

  Става дума за тези 50 лв. на месец, които нито сме искали, нито сме приритали за тях. Общо 108 млн. лв. всеки месец. От август до март - 864 млн. лв.

  Които Бойко Борисов взема от устата на гладните деца на неработещите родители. И от болниците, лекарите и сетрите, които са принудени да оставят болните да умират по стълбищата.

  Не вярвам един катил да го разбере, но поне опитах.

 38. 38 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  От 2011 год. съм пенсионер. Всеки месец не съм получавал по 250 - 300 лв. поради таван на пенсията. Ти колко си дал за 9 години. За мен е ясно- по около 3000 лв. на година съм дарил на държавата.

 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#34] от "gr52":. Не става дума за пенсията, която сме си изработили и заслужили. И която ще си получим така или иначе. .
  —цитат от коментар 37 на Един препатил


  Ще си ги получиш така или иначе благодарение на господин Бойко Методиев Борисов. Така че бягай да му целуваш ръчичката. При идола си Виденов щеше да получиш равностойността на долар и половина.

  Правилно съм те дефинирал като дребна душица. Ще жертвам вика, ама само 50 лева, щото не съм ги очаквал и ми дойдоха отгоре... Другите съм си ги заслужил... С какво толкова? Подвиг някакъв, или си бил най-верния слуга... извинения, служител исках да кажа? Ми жертвай ЦЯЛАТА ПЕНСИЯ за ДБ, ако наистина си принципен! А така звучиш като завършен лицемер...

  В колко постинга рева, че сме държавата с най-ниските пенсии в света? Щом не ти трябват 50 лева отгоре, повече от достатъчна ти е пенсията. Всичките ти потребности покрива...

  И за последно: 100 милиона бяха много при идола ти Виденов. След падането му от власт ВСИЧКИ НАЛИЧНИ В ДЪРЖАВАТА ПАРИ се оказаха общо 300 милиона. Поинтересувай се колко точно се разпределят чрез този бюджет...

  Ако пък ревеш, че Боку купил пенсионерите с това, че им е осигурил мало, съвсем малко по-добър живот, правилно ревеш. Наистина ги е купил - всичките. Както е купил и всички, на които животът е станал по-добър през мандатите му.

  Но ако това е подкупване, корупция, то едно некорумпирано правителство би трябвало да прави живота на хората все по-лош и по-лош - за да няма съмнение, че ги е подкупило. За което, между другото, вие, феновете на ДБ, открито си мечтаете - тук, във форума.

  Крайният резултат: съдрахте си задниците да пропагандоните и накрая кво - пак на бунището, "как всегда"...

  "Простаци, копеле. Няма да те разберат". От вицовете за ялтажиите е. Ама ти пък не знаеш какво е "Ялта".
  ....................
  П. П. Сократ някакъв министър в правителството на Мицотакис ли беше, че не се сещам?

 40. 40 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#2] от "edin drugii":От 2011 год. съм пенсионер. Всеки месец не съм получавал по 250 - 300 лв. поради таван на пенсията. Ти колко си дал за 9 години. За мен е ясно- по около 3000 лв. на година съм дарил на държавата.
  —цитат от коментар 38 на Hristo Daskalov


  ++++++++++++++++

 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Лесно е да приемаш нещо, което няма да плащаш.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK