В парламента екоминистърът обяви, че иде водна криза. Пред премиера - криза няма да има (обновена)

В парламента екоминистърът обяви, че иде водна криза. Пред премиера - криза няма да има (обновена)

© Велко АнгеловВ изненадващо изказване в парламента днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро обяви, че има риск Бургас да остане без вода от май, както и да има водна криза в земеделието догодина. Причината - сушата и трудната координация между различните министерства в кабинета "Борисов" 3.


Министърът, който е от квотата на "Обединените патриоти", поиска от депутатите да се вземе решение чрез съществуващата система водата от енергийните язовири да се пренасочи към земеделските, тъй като в момента обезпечеността в тях е 40-45 процента, а за да няма водни бунтове догодина, трябвало поне 70-75 процента. Той покани по двама представители на всяка партия да отидат в министерството, за да видят всички документи и какво е работено и какво - не.


По-късно правителственият пресцентър съобщи за среща на премиера Бойко Борисов с Емил Димитров, на която министърът казвал, че водна криза няма да има. А премиерът написа във фейсбук: "Няма да има водна криза. Това ме увери министърът". В разпространено до медиите видео не се чува Димитров да казва, че криза няма да има, но твърди, че ако направят каквото трябва, тя ще бъде избегната (още четете по-долу).


Проблемите
"Догодина ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата. Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45 процента, ако ги направим на 70-75, ще спасим цял един отрасъл", обяви още Димитров. Той заяви, че щял да си носи кръста.


За казуса в Бургас, където по думите му се знае отдавна и щяло да стане Перник 2, той каза, че заради воюването между министерствата на земеделието и на регионалното развитие и пиари, които управлявали България, решенията не били задействани, а кметът Димитър Николов заемал ролята на зрител. Вероятно става въпрос за решения по плана питейна вода за Бургас да се взема от язовирите "Ахелой" и "Порой", тъй като в "Камчия" няма достатъчно. В момента "Камчия" снабдява с вода Варна, Бургас и по-малките градове, села и курорти.


"Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да започне строителството, както реши Министерският съвет. Цензурират премиера. Един метър изкопана тръба няма. На главата ми се качиха", каза Димитров по казуса с Бургас.


След това изброи подобни казуси в различни общини, една от които на ДПС, където язовир "Ястребино" се съсипвал. И припомни водната криза в Перник, където по думите му язовир "Студена" бил източен нарочно за предизборен ремонт. Той обвини кмета на града, че не е задействал узаконяването на водната връзка със София.


"Ние сме в изключителна криза поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система", коментира още Емил Димитров. Той даде пример с Пловдивска област, където преди десет години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи.


Реакциите


В отговор и БСП, и ДПС поискаха оставки. Корнелия Нинова каза, че такава е картината на цялото управление - на хаос и безхаберие, и поиска оставката на правителството. Мустафа Карадайъ поиска или премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента да опровергае казаното и да отстрани министъра, или да подава оставка.


Вместо министър-председателя в парламента дойдоха министри от квотата на ГЕРБ - на земеделието и на регионалното развитие, които дадоха различни подробности по темата в опровержение на колегата си. Десислава Танева обяви, че Емил Димитров е бил разстроен, защото е изкарал коронавирус, но макар че комуникацията с него била малко затруднена понякога, по телефона в понеделник са се разбрали въпросите с напоителните системи да бъдат решени, макар че според нея нямало нерешен проблем, тъй като схемите на язовирите били предоставени.


От думите на Петя Аврамова, която обвини екоминистъра в разиграване на театър, се разбра, че работата в Бургас се бави, тъй като нямало доклад на министерството на Димитров, на база на който да започне строителството. Според нея нямало как в такъв случай да се похарчат 60 млн. лв., за да се подвържат два язовира за Бургас.


И двете призоваха да не се плаши от парламентарната трибуна, че хората в Бургас ще останат без вода. Те казаха още, че няма вина между оглавяваните от тях министерства.


От БСП пак поискаха Бойко Борисов да дойде в парламента. Социалисти препоръчаха премиерът да направи тиймбидинг на правителството.


В защита на министър-председателя лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова заради закъснение на пътнически влак в парламента да дойде началникът на гара "Подуяне".


По-късно пред БНР кметът на Бургас Димитър Николов каза, че е учуден от обвинението, че бездейства. От ВиК в общината били готови с идеен проект за осигуряване на питейна вода за града от двата язовира.


Реакцията на Борисов


Малко по-късно от правителствената информационна служба разпространиха прессъобщение за среща между Бойко Борисов и Емил Димитров, на която екоминистърът заявява, че водна криза няма да има, а догодина земеделските производители ще получат вода, колкото тази. По искане на Димитров ще бъде отстранена заместникът му Атанаска Николова, а на нейно място ще бъдат назначени двама други, които да отговарят за водния ресурс и за отпадъците.


След това дойде и второ прессъобщение - за съвещание между Борисов и министрите Димитров, Танева и Аврамова, на което той иска осъществяването на пълна координация между тях, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците. Той каза, че има 850 млн. лв. по Плана за възстановяване, по който могат да се рехабилитират напоителните системи.


По-късно Борисов написа във фейсбук: "Няма да има водна криза. Това ме увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той ми докладва и за ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци. За съжаление през последните години сушата е проблем в цял свят. Въпреки тежките обстоятелства ние имаме план и го следваме. Осигурили сме необходимите средства за построяването на нови язовири, за рехабилитацията на ВиК мрежата. Ще има и питейна вода, ще има и вода за земеделците".


Още за срещата вижте във видеото тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK