По закон ще е задължителна болничната изолация при коронавирус, но не и лечението

По закон ще е задължителна болничната изолация при коронавирус, но не и лечението

© Цветелина Белутова, КапиталПреди окончателното гласуване ГЕРБ редактира предложението си от Закона за здравето да отпаднат текстовете, които регламентират болнично лечение на заразените с коронавирус.


В момента в закона пише, че болните от заразни болести, в т.ч. и COVID-19, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение".


На първо четене по предложение на председателя на здравната комисия и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова бе прието да остане само "задължителната изолация", което според експерти е проблем, тъй като домашната изолация не е достатъчна, за да се предотврати разпространението на тежки заболявания. Така няма законово основание да бъде задължен да постъпи в болница заразен с болест като холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне и коронавирус, ако той отказва.
Преди окончателното гласуване на законопроекта Даниела Дариткова предложи по предписание на директор на здравна инспекция задължителната изолация при коронавирус и други заразни болести да може да се извършва в лечебно заведение. Предписанието ще се издава по предложение на лекуващия лекар.


С окончателното приемане на законопроекта ще се разреши на регионалните здравни инспекции да могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или съобщение по електронната поща.


По предложение на ГЕРБ ще се въведе и възможност длъжностните лица да получават служебно съобщенията за смърт на заразени с коронавирус, които по принцип се носят от роднини, които в случая може да са карантинирани. Поправката е важна, тъй като на база на тези съобщения в определен срок се издава смъртен акт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK