Парламентът до изборите: ГЕРБ ще се пазят от скандали, Патриотите ще предизвикват

Парламентът до изборите: ГЕРБ ще се пазят от скандали, Патриотите ще предизвикват

© Юлия Лазарова"Парламентът няма да спира работа въпреки пандемията. Има закони, които стоят и чакат".


Коментарът е на депутат от управляващата коалиция в отговор на въпрос на "Дневник" за стратегията за работа до края на мандата, след като от дневния ред на Народното събрание отпаднаха важните въпроси, с които през лятото ГЕРБ и "Обединените патриоти" аргументираха защо премиерът Бойко Борисов не трябва да подава оставка и защо не трябва да има предсрочни парламентарни избори. Миналата седмицата бюджетът за 2021 г. бе окончателно приет, а мнозинство не успя да събере 160 гласа за реално започване на работа по проекта за нова конституция и ясно се видя, че той е само план за печелене на време във властта.


Според депутати, с които "Дневник" разговаря, сега стратегията на ГЕРБ е до края на мандата в парламента да не се обсъждат спорни законопроекти, а на "Обединените патриоти" - да внесат и търсят подкрепа по всички въпроси, които биха работили за по-добър изборен резултат. БСП и ДПС не смятат да се регистрират за кворум, както правят от есента.


Законодателни приоритети
До парламентарните избори, които трябва да са в края на март или началото на април, остават около десет работни седмици за 44-ото Народно събрание, тъй като депутатите ще имат и Коледна, и предизборна ваканция. Според представители на ГЕРБ приоритетно ще се разглеждат въпроси, свързани с епидемията. Сред тях са и налагането на карантина с есемес и решението за закупуването на ваксини, които трябва да бъдат одобрени в пленарната зала още тази седмица.


"Ако се наложат промени в закона за извънредното положение заради коронавируса или други законодателни решения, свързани с икономическите мерки срещу кризата, парламентът ще ги разгледа приоритетно", коментира пред "Дневник" депутат от ГЕРБ.


Според представители на управляващата партия до края на мандата трябва да бъдат приети вече внесени законопроекти, по които няма големи спорове. В списъка обаче са и очакваните от Министерския съвет предложения за промени в Закона за радиото и телевизията, различни изменения в Наказателния кодекс, поправки в Закона за устройството на територията и др.


"Не знаем даже как ще ни стигне времето, за да довършим започнатото", казаха пред "Дневник" от "Обединените патриоти". Малкият коалиционен партньор планира да се опита да прокара в пленарната зала свои предложения като криминализиране на радикалния ислям, разрешаването на неизбежната отбрана и други спорни теми, за които официално няма подкрепата на ГЕРБ.


Предизборна кампания от парламентарната трибуна


"Обединените патриоти" не са единствените, които с действия в Народното събрание ще се опитат да трупат предизборни дивиденти. Традиционно предизборната кампания тръгва от парламентарната трибуна, която БСП вече използва при всеки повод, за да критикува управляващите. С критики миналата седмица се включи и ДПС, което поиска оставки заради предупреждението за предстояща водна криза.


Депутати от двете партии коментираха пред "Дневник", че двете парламентарни групи няма да се регистрират за кворум до края на мандата, както правят от септември, но не обявиха какво друго включва стратегията им.


Очаква се заради коронавируса депутати от БСП да станат доброволци в болници и училища. Тези обаче, които не са, планират да участват в заседанията на парламента, без да помагат за осигуряването на кворум.


От "Воля" също като "Обединените патриоти" планират да задвижат свои законопроекти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK