Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло

Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло

© Цветелина Белутова, КапиталНепосредствено преди парламентарните избори депутатите ще се занимаят с.... трюфелите - един доста печеливш бизнес в България, за който се оказва, че няма никаква регулация, макар да се твърди, че страната е първа в света по добив на ценната подземна гъба от естествени находища.


По законопроект, който да урежда добива и търговията с трюфели, се работи поне от година и половина и браншови организации подкрепят създаването му. Публичното му обявяване обаче е съпроводено от на пръв поглед странни действия - миналия четвъртък ресорното земеделско министерство качи за обществено обсъждане проект за Закон на трюфелите, на другия ден "Обединените патриоти" внесоха в парламента почти същия законопроект, а два дни по-късно министерството свали своя проект.


Управляващите отричат координирани действия, но вероятно целта на малкия коалиционен партньор, откъдето твърдят, че нямат интереси в бизнеса, е законопроектът да мине по т.нар. бърза писта - без едномесечно обществено обсъждане и гласуване в Министерския съвет.


Трюфели за милиони
Макар и да няма официална статистика, по данни на земеделското министерство България е на първо място в света по добив на трюфели от естествени горски находища, а годишният износ е между 150 и 200 тона. По данни на браншовите организации секторът осигурява заетост на между 20 и 30 хил. души, а на българския пазар, предимно за ресторанти, остава под процент от добитото количество.


У нас има осем вида трюфели, всеки от които има т.нар. сезон - бял италиански трюфел (известния в цял свят tuber magnatum), който е и най-скъпият, зимен бял трюфел (tuber borchii), черен френски зимен трюфел (tuber melanosporum), черен летен трюфел (tuber aestivum), черен зимен трюфел (tuber brumale), гладкокор черен трюфел (tuber macrosporum), черен есенен трюфел (tuber uncinatum) и черен мустаков трюфел (tuber mesentericum). Най-големи находища има в североизточната част на страната и Лудогорието, които се срещат около корените на дъб, липа, бор, лешник и др.


Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло

© Георги Кожухаров


Според министерството годишният оборот е до 200 млн. евро, а загубите за държавния бюджет, тъй като той се осъществява на черно - около 6 млн. лв. По данни на асоциация "Български трюфел" сумата трябва да е по-малка - докато белият трюфел е скъп и цената му в момента е до 1500 евро за килограм, килограм от българския черен летен трюфел струвал около 50 евро. В Италия е известен случай, при който 900 грама бял трюфел са купени за рекордните 330 хил. долара. В Хонконг за малко повече от килограм са платени 120 хил. евро.


От никаква до суперрегулация


В законопроекта на "Обединените патриоти" се предвижда добивът на трюфели, който в момента не е регулиран по никакъв начин, да се извършва само след получаване на ползвателно, което ще се дава от регионалните дирекции по горите само на неосъждани пълнолетни лица, преминали изпит, вписани в регистър и заплатили такса. За събиране на ценните гъби те трябва да ползват до три обучени кучета и ножче с малко острие, както и задължително да членуват в браншовите организации. Предложенията на депутатите не ограничават конкуренцията между т.нар. ловци на трюфели, докато каченият и свален законопроект на земеделското министерство позволяваше на 10 декара площ да може да се издава само по едно ползвателно.


Предвиждат се редица ограничения за добив на трюфели, в т.ч. в тъмната част на деня, извън сезона за всеки един вид (за белия трюфел например се разрешава добив 15 септември до 31 януари, а за черния летен - от 1 май до края на август - бел. авт.), под млади овощни дървета, в горски находища, както и се забранява унищожаването на находища и търговия без специален дневник и издаване на превозен билет за купувача, който трябва да бъде пазен три години. Има и ограничение да се продават замразени трюфели до два дни след изтичането на сезона за всеки вид. Износът е разрешен само с превозен билет от системата на Изпълнителната агенция по горите. За нарушения по различните забрани се предлагат санкции от 1000 до 5000 лв., а глобите при повторни нарушения при търговия за юридическите лица могат да достигнат до 20 хил. лв.


Целия законопроект четете тук.


Сериозни изисквания в законопроекта се предвиждат за култивиране на трюфели - отглеждането може да става само след разрешение от Българската агенция за безопасност на храните и при ограничението, че от един декар може да се добиват до 20 килограма трюфели. Според председателя на асоциация "Български трюфел" Димитър Димитров България има бъдеще при култивирането на трюфели и е странно, че вместо да подпомогне отглеждането на ценната гъба в пустеещи в момента земи, държавата явно ще се опитва да пречи с административни изисквания и ограничение колко да е добивът.


Факти и твърдения


И в земеделското министерство, и в управляващите партии, и в асоциацията смятат, че е хубаво да има Закон за трюфелите, тъй към момента този бизнес не подлежи на никаква регулация.


Първият законопроект по темата се появява в 44-ия парламент на 23 април 2019 г. и "живее" няколко дни, след което е оттеглен от вносителите от "Обединени патриоти" с мотив, че такъв ще се пише от експерти в земеделското министерство. Известно е само, че около внасянето му тогава Александър Сабанов от ВМРО е организирал кръгла маса, но не и как "се е родил текстът на закона". Година и половина по-късно законопроектът на министерството е готов, на 26 ноември т.г. е качен за обществено обсъждане и е свален дни по-късно с мотив, че браншови организации са поискали финално обсъждане и преработване на някои текстове в работната група в министерството. На 27 ноември т.г. обаче група депутати от "Обединените патриоти", пак начело с Александър Сабанов от ВМРО, внасят в парламента законопроект, който е почти едно към едно на този на земеделското министерство - в почти 30 страници има само няколко различни текста.


Защо се прави този финт - вероятно, за да се спести време с обществени обсъждания, преработка в министерството, гласуване в Министерския съвет и внасяне в парламента. Пред "Дневник" от "Обединените патриоти" казаха неофициално, че от земеделското министерство се бавили много и наистина няма да има време да се приеме законопроектът, тъй като парламентът се очаква да работи до края на февруари. По неофициална информация в министерството нямат обяснение за действията на "Обединените патриоти" - от ведомството казват, че искат да се съобразят с браншовите организации и затова са свалили законопроекта за финални редакции.


Официално от малкия коалиционен партньор твърдят, че нямат конфликт на интереси в сектора. Сред мотивите им за внасянето на законопроекта са опазване на естествените находища от трюфели, предотвратяване на добива с мотика и рало и преустановяване на корупционни практики за отдаване на държавни гори за вадене на ценната гъба.


Според Димитър Димитров от "Български трюфел" законопроектът трябва да се прецизира в частта за култивирането на трюфели, която по думите му е много рестриктивна, да отпаднат забраните за продажба на замразени трюфели в сезона, както и да се премахне изискването всички да членуват в асоциации. По думите трябва да се разреши продажбата на трюфели и в мобилни пунктове, както и до месец извън сезона за конкретен вид.


Засега законопроектът за трюфелите не е обсъждан в парламентарната група на ГЕРБ и тя няма официално решение по въпроса. Пред "Дневник" председателят на водещата земеделска комисия в парламента Мария Белова от ГЕРБ каза, че ще събере становища от засегнатите ведомства и всички браншови организации преди обсъждането и гласуването в комисия, което ще е най-рано през януари. Според нея трябва да се постигне консенсус и едва тогава да се върви към приемане на закона.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK