Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло

Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло

© Цветелина Белутова, КапиталНепосредствено преди парламентарните избори депутатите ще се занимаят с.... трюфелите - един доста печеливш бизнес в България, за който се оказва, че няма никаква регулация, макар да се твърди, че страната е първа в света по добив на ценната подземна гъба от естествени находища.


По законопроект, който да урежда добива и търговията с трюфели, се работи поне от година и половина и браншови организации подкрепят създаването му. Публичното му обявяване обаче е съпроводено от на пръв поглед странни действия - миналия четвъртък ресорното земеделско министерство качи за обществено обсъждане проект за Закон на трюфелите, на другия ден "Обединените патриоти" внесоха в парламента почти същия законопроект, а два дни по-късно министерството свали своя проект.


Управляващите отричат координирани действия, но вероятно целта на малкия коалиционен партньор, откъдето твърдят, че нямат интереси в бизнеса, е законопроектът да мине по т.нар. бърза писта - без едномесечно обществено обсъждане и гласуване в Министерския съвет.


Трюфели за милиони
Макар и да няма официална статистика, по данни на земеделското министерство България е на първо място в света по добив на трюфели от естествени горски находища, а годишният износ е между 150 и 200 тона. По данни на браншовите организации секторът осигурява заетост на между 20 и 30 хил. души, а на българския пазар, предимно за ресторанти, остава под процент от добитото количество.


У нас има осем вида трюфели, всеки от които има т.нар. сезон - бял италиански трюфел (известния в цял свят tuber magnatum), който е и най-скъпият, зимен бял трюфел (tuber borchii), черен френски зимен трюфел (tuber melanosporum), черен летен трюфел (tuber aestivum), черен зимен трюфел (tuber brumale), гладкокор черен трюфел (tuber macrosporum), черен есенен трюфел (tuber uncinatum) и черен мустаков трюфел (tuber mesentericum). Най-големи находища има в североизточната част на страната и Лудогорието, които се срещат около корените на дъб, липа, бор, лешник и др.


Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло

© Георги Кожухаров


Според министерството годишният оборот е до 200 млн. евро, а загубите за държавния бюджет, тъй като той се осъществява на черно - около 6 млн. лв. По данни на асоциация "Български трюфел" сумата трябва да е по-малка - докато белият трюфел е скъп и цената му в момента е до 1500 евро за килограм, килограм от българския черен летен трюфел струвал около 50 евро. В Италия е известен случай, при който 900 грама бял трюфел са купени за рекордните 330 хил. долара. В Хонконг за малко повече от килограм са платени 120 хил. евро.


От никаква до суперрегулация


В законопроекта на "Обединените патриоти" се предвижда добивът на трюфели, който в момента не е регулиран по никакъв начин, да се извършва само след получаване на ползвателно, което ще се дава от регионалните дирекции по горите само на неосъждани пълнолетни лица, преминали изпит, вписани в регистър и заплатили такса. За събиране на ценните гъби те трябва да ползват до три обучени кучета и ножче с малко острие, както и задължително да членуват в браншовите организации. Предложенията на депутатите не ограничават конкуренцията между т.нар. ловци на трюфели, докато каченият и свален законопроект на земеделското министерство позволяваше на 10 декара площ да може да се издава само по едно ползвателно.


Предвиждат се редица ограничения за добив на трюфели, в т.ч. в тъмната част на деня, извън сезона за всеки един вид (за белия трюфел например се разрешава добив 15 септември до 31 януари, а за черния летен - от 1 май до края на август - бел. авт.), под млади овощни дървета, в горски находища, както и се забранява унищожаването на находища и търговия без специален дневник и издаване на превозен билет за купувача, който трябва да бъде пазен три години. Има и ограничение да се продават замразени трюфели до два дни след изтичането на сезона за всеки вид. Износът е разрешен само с превозен билет от системата на Изпълнителната агенция по горите. За нарушения по различните забрани се предлагат санкции от 1000 до 5000 лв., а глобите при повторни нарушения при търговия за юридическите лица могат да достигнат до 20 хил. лв.


Целия законопроект четете тук.


Сериозни изисквания в законопроекта се предвиждат за култивиране на трюфели - отглеждането може да става само след разрешение от Българската агенция за безопасност на храните и при ограничението, че от един декар може да се добиват до 20 килограма трюфели. Според председателя на асоциация "Български трюфел" Димитър Димитров България има бъдеще при култивирането на трюфели и е странно, че вместо да подпомогне отглеждането на ценната гъба в пустеещи в момента земи, държавата явно ще се опитва да пречи с административни изисквания и ограничение колко да е добивът.


Факти и твърдения


И в земеделското министерство, и в управляващите партии, и в асоциацията смятат, че е хубаво да има Закон за трюфелите, тъй към момента този бизнес не подлежи на никаква регулация.


Първият законопроект по темата се появява в 44-ия парламент на 23 април 2019 г. и "живее" няколко дни, след което е оттеглен от вносителите от "Обединени патриоти" с мотив, че такъв ще се пише от експерти в земеделското министерство. Известно е само, че около внасянето му тогава Александър Сабанов от ВМРО е организирал кръгла маса, но не и как "се е родил текстът на закона". Година и половина по-късно законопроектът на министерството е готов, на 26 ноември т.г. е качен за обществено обсъждане и е свален дни по-късно с мотив, че браншови организации са поискали финално обсъждане и преработване на някои текстове в работната група в министерството. На 27 ноември т.г. обаче група депутати от "Обединените патриоти", пак начело с Александър Сабанов от ВМРО, внасят в парламента законопроект, който е почти едно към едно на този на земеделското министерство - в почти 30 страници има само няколко различни текста.


Защо се прави този финт - вероятно, за да се спести време с обществени обсъждания, преработка в министерството, гласуване в Министерския съвет и внасяне в парламента. Пред "Дневник" от "Обединените патриоти" казаха неофициално, че от земеделското министерство се бавили много и наистина няма да има време да се приеме законопроектът, тъй като парламентът се очаква да работи до края на февруари. По неофициална информация в министерството нямат обяснение за действията на "Обединените патриоти" - от ведомството казват, че искат да се съобразят с браншовите организации и затова са свалили законопроекта за финални редакции.


Официално от малкия коалиционен партньор твърдят, че нямат конфликт на интереси в сектора. Сред мотивите им за внасянето на законопроекта са опазване на естествените находища от трюфели, предотвратяване на добива с мотика и рало и преустановяване на корупционни практики за отдаване на държавни гори за вадене на ценната гъба.


Според Димитър Димитров от "Български трюфел" законопроектът трябва да се прецизира в частта за култивирането на трюфели, която по думите му е много рестриктивна, да отпаднат забраните за продажба на замразени трюфели в сезона, както и да се премахне изискването всички да членуват в асоциации. По думите трябва да се разреши продажбата на трюфели и в мобилни пунктове, както и до месец извън сезона за конкретен вид.


Засега законопроектът за трюфелите не е обсъждан в парламентарната група на ГЕРБ и тя няма официално решение по въпроса. Пред "Дневник" председателят на водещата земеделска комисия в парламента Мария Белова от ГЕРБ каза, че ще събере становища от засегнатите ведомства и всички браншови организации преди обсъждането и гласуването в комисия, което ще е най-рано през януари. Според нея трябва да се постигне консенсус и едва тогава да се върви към приемане на закона.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Весело

  Аз разбрах заглавиието метафорично: Преди изборите властта ще извади кирливите си ризи.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  "Аз разбрах заглавиието метафорично: Преди изборите властта ще извади кирливите си ризи."

  Той никога не е спирал този процес по ваденето на кирливите ризи на ОПГ - то от цялото общество......

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  "Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло"

  Само с трюфели не са се занимавали

 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Ще вади трюфели и мухлЯсали пари.

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Не ми се вярва такива пари да се вадят . Герболяка щеше да направи всичко да превземе бизнесите на хората. Не нещо лично , просто таква е тяната пораода . Първото за което обаче се замисля държавата е ДАНЪК ..., а би трябвало ( ако действително се вадят такива колиèства) , как да улесним повече хора да стартират такъв бизнес. Иначе за мен това трябва да вид лицензен режим ,...както брането на гъби в гората да речем , ...защото трюфела е май също вид гъба..

 6. 6 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Това явно е доста важен закон в полза на хора на ГЕРБ. И ние знаем много добре кои са долу около Мелник и Петрич. Хайде, мисирки, разтърсете се. Шерше de l'argent

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Щом сме опрели до трюфелите, значи всичко е окей в България.

 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":
  Грижим се за всичко на, над и под земята, така да се каже.:)

 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Събирането на трюфели става по горите. Частни и държавни. Чия собственост са и на кого трябва (ако трябва) да плащат събирачите. Темата е същата като с гъбите и билките, само дето продуктът е по-скъп.

  Решението трябва да е принципно.

  А това че основно се събира в Делиормана трябва да даде отговора КОЙ има интерес нещата да остават на сянка.

  Между другото масово се пакетират български трюфели като италиански. Шуменско е пълно с италиански прекупвачи.

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Разстроено

  Да им имам приоритетите на управниците...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Има нещо, което не разбирам. Трюфели в България се събират сравнително отскоро. Във Франция и Италия - много отдавна. Защо тогава се мъдрува върху закон за трюфелите, а не се вземе наготово от Франция или Италия - ако имат такъв.

  Навярно и там има някаква регулация. Ама така както чета в нашия закон чиновниците дето ще следят за неговото спазване ще бъдат повече от събирачите на трюфели. А 6-те милиона лева, които държавата се надява да събере няма да стигнат дори за коледните им бонуси.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Айде и тоя бизнес ще мине от сивия в черния сектор след намесата на държавата. :)

 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 824 Весело

  Прасетата са най-добри в търсенето на трюфели,но сега властта ще ги конкурира.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Кой ви е излъгал че за бране на гъби се изисква лиценз? Който иска ходи и бере колкото успее. Но това е тежка и неблагодарна работа, от нея не се забогатява и я вършат съвсем бедни и отчаяни хора.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Какъв ГЕРБ-оляк?! МЗХ и горският сектор са под контрола на ДПС. И това не е от вчера, ами е от поне 15 години. Търсенето на трюфели се осъществява от играчи на дребно, които обикалят по горите. Почти всички иманяри се преквалифицираха в търсачи на трюфели. Сега бизнесът е в застой, защото ресторантите из Франция, Италия и като цяло Западна Европа са затворени. Мисля, че в ДПС малко им е крива сметката. Няма как да командват тия хора, тоест търсачите. Нито да им вземат парите под формата на рушвети за разрешителни или данъци. В момента в който много ги притиснат, просто ще спрат да търсят и да вадят. Не се изкарва чак толкова много, колкото си мислят. Това е сезонна работа, има и разходи.

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#13] от "Майндърбайндър":

  Най-добро за търсене на трюфели е Лагото Романьоло. Много симпатични и добродушни кучета.

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Следва да се има предвид, че с швейцарски ножчета не може. Разрешени са войнишките чекийки, които скоро отново ще станат търсени, и антикварните воеводски ножове. И да почерпите!

 18. 18 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Преди изборите властта ще вади трюфелите на светло"Само с трюфели не са се занимавали
  —цитат от коментар 3 на pet_fire


  Отишъл дебелян Пееф да пазари в Метро. Тук-там попаднал на трюфелите. Видял високата цена (повече от 1000лв/кг, толкова съм виждал, сега не зная дали е така) и си казал: ако бях трюфел щях да струвам стотици хиляди, поне двеста. А ако имаше още четирима като мен и хоп - милион. Я да кажем на баце да им спретне една регулацийка, че как така тези ще продават толкова скъпо, ще им вземем печалбата. Та така.

 19. 19 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Като марокански скакалци са ОПГто герберско. Половин България няма вода, но важно е да оправят трюфелите. Явно смятат да наложат прекупвачески монопол и само те да печелят. Мутри, брат.

  ... с двеста...
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Нещо им се е изплъзнало от алчните лапи - тутакси да се превземе с административна бухалка, удряща всеки непревзет бизнес.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Трюфелите имат пазар в Западна Европа (Италия, Франция), у нас не биха дали 50 лв за кило. Но и там търговията е изключително в сивия сектор, и нито фискални бончета има, нито банкови карти, само в кеш (може в брой и на ръка).

  Да не преувеличавам, все пак, най-накрая трюфелът минава през касовияапарат-в Метро или в ресторанта.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Всъщност не виждам как ще хванат търсачите, които ги събират с помощта на специално обучени кучета или прасета (няма майтап). Само не ми е ясно как италианците ги изнасят навън?

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Събирането на трюфели е сериозно занимание. Обученото прасе много ги обича, и като усети миризмата му ожесточено започва да рови земята около дървото. Бизнесменът го следи много внимателно, като се покаже трюфелът той трябва да реагирра много бързо и да го грабне, преди прасето да го е изяло.
  С кучето е малко по-лесно - някакъв трюфел се натърква със салам, кучето проверява миризмата, и започва да търси. Като намери гъба, стопанинът също му дава малко салам, и песът е щастлив.
  Интересното е, че прасетата са по-успешни в намирането на трюфели от кучетата.

 25. 25 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Поздравления за авторката на статията! Много добре написано - наистина, от никаква към една супер регулация в един доста непознат сектор за авторите на проектозакона. Типично по депесарско-патриотарски! А ГЕРБ се държи като беззъба баба пред своите малки партньори и задкулисни клакьори. Ако не спрат този скапан проект на закон, със сигурност ще си навлекат проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK