Патриотите се пробваха да улеснят строителството на лифтове във всички планини по бързата писта

Патриотите се пробваха да улеснят строителството на лифтове във всички планини по бързата писта

© Георги ФилиповМалкият коалиционен партньор "Обединени патриоти" се пробва да прокара по т.нар. бърза писта в парламента законопроект, който предвижда съществено улесняване на строителството на ски писти, лифтове и съоръжения във всички български планини. Става въпрос за предложения за промени в Закона за горите, внесени с подписите на депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, в т.ч. и на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, през февруари 2018 г., които дори не са разглеждани от парламентарните комисии.


По информация на председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ снощи малкият коалиционен партньор е предложил разглеждането на първо четене на законопроекта да бъде първа точка в седмичната програма за работа на депутатите, но тази сутрин предложението за включването му в дневния ред е оттеглено. "Обединените патриоти" вероятно са смятали да се възползват от процедурната възможност, каквато дава правилникът на парламента, всяка първа сряда от месеца да се гласуват каквито и да е законопроекти, дори и без становища от комисии.


Законопроектът предлага нова точка 6 в чл. 54 от Закона за горите, с която се разрешава строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива" без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.
Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии. Така строителство може да има вече и без да се съобразява то със съответния план за гората.


Още за законопроекта четете тук.
Какво ще гласуват депутатите до края на мандата - тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK