Медицински хеликоптери, управление чрез наука, геотермална енергия - за какво да искаме европари според Радев

Медицински хеликоптери, управление чрез наука, геотермална енергия - за какво да искаме европари според Радев

© Прессекретариат на Държавния главаВместо да напише становище по Плана на правителството за възстановяване и развитие за следващите четири години, по който според вицепремиера Томислав Дончев за преодоляване на породената от коронавируса криза България ще може да кандидатства за 12 млрд. лв. грантове и, ако прецени - до 9 млрд. лв. заеми от Европейския съюз (ЕС), президентската институция на Румен Радев представи днес пет проекта, които предлага за финансиране.


Става въпрос за проекти на обща стойност над 1.1 млрд. лв., които включват ефективно управление на страната чрез използване на научни данни, безплатно обучение на деца по природни науки, високи технологии, изкуствен интелект и др., използване на водна и геотермална енергия, модерни лаборатории за изследвания в областните градове и медицински хеликоптери за спешна помощ.


На представянето на проектите на "Дондуков" 2 днес държавният глава се обяви за смяна на модела на управление и прозрачно харчене на парите от ЕС, който по думите му не трябва да бъдат дадени само за саниране и строителство. Според него не след дълго България ще има правителство, което да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове.
Медицински хеликоптери, управление чрез наука, геотермална енергия - за какво да искаме европари според Радев

© Прессекретариат на Държавния глава


Първият проект е за изграждане на Национален център за наблюдение, контрол и управление, в който ще се преработва, анализира и разпространява цифрова информация от космически спътници, която да позволява вземането на адекватни и своевременни управленски решения. Проектът е разработен с помощта на Българската академия на науките, а информацията от него според президентската институция може да помогне за предотвратяване на водна криза като в Перник, замърсяване на реки и др. Идеята е отворен достъп до центъра да имат неправителствени организации, което било промяна на обществения договор, тъй като всеки гражданин може да бъде коректив. Стойността на проекта е 34 млн. лв., а в сумата влизат и 10 млн. лв. за работа през първите пет години.


Вторият проект, който е подкрепен от учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, е за изграждане и развитие на Мултифункционален младежки образователен комплекс за наука и иновации, в който да се обучават безплатно деца по природни науки, високи технологии, изкуствен интелект, роботика и др., да се подготвят олимпийски отбори по формални, природни и приложни науки, както и да се помещават офиси на световноизвестни компании, приходите от наем на които да отиват за обученията. Проектът е на стойност 32 млн. лв., които ще стигнат за финансиране на обучението в продължение на пет години.


Третият проект, който бе представен от бившия служебен министър на икономиката и енергетиката Асен Василев, е за Разширяване на мощностите на помпено-акумулиращите водноелектрически централи и проучване на възможностите за пълноценно използване на геотермална енергия, който предвижда изграждане на нов язовир, разширяване на капацитета на централите "Чаира" и "Арда", проучвания и др. Прогнозната стойност е около 840 млн. лв., а целта на проекта е да реши намаляването на енергийния капацитет след изпълнение на ангажиментите за закриване на топлоелектрически централи.


Четвъртият проект, по който са работили вирусологът проф. Радка Аргирова и икономистът Кирил Петков, е за създаване и развитие на Регионална генетично-диагностична мрежа, който включва изграждане на мрежа в координирани лаборатории за модерни генетични изследвания и масова диагностика в 27 областни града, за да се позволи ранното откриване на онкологични, генетични и др. заболявания, в т.ч. и нови вируси като COVID-19. Проектът е на стойност 150 млн. лв.


Петият проект е за създаване на Система за спешна медицинска помощ по въздуха, при който да бъдат закупени медицински хеликоптери с модерна апаратура, които да бъдат базирани в петте големи областни града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Проектът е на стойност 85 млн. лв.


Предложенията на президентската институция са направени в срока на общественото обсъждане, когато идеи могат да дадат всички заинтересовани страни. Планът на България трябва да бъде представен пред Брюксел в края на април.


Повече информация за проектите вижте в прекачения файл.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK