БСП провали кворума в парламента заради законова възможност за двоен извънреден труд

БСП провали кворума в парламента заради законова възможност за двоен извънреден труд

© Златина ЗехироваИзбори 2022

Заседанието на парламента свърши предсрочно днес, след като поименна проверка, поискана от БСП, установи, че кворум няма. При преброяването малко преди 11 часа в залата и онлайн бяха 118 от необходимите 121 народни представители.


От седмици в парламента има проблем с кворума, тъй като БСП и ДПС не се регистрират, но управляващите имат стратегия да предотвратят провалянето му - след като в зала и онлайн се регистрират над 121 души и заседанието започне, преди първото възможно гласуване ГЕРБ използва единствената възможност за деня и иска поименна проверка на кворума, докато все още е налице необходимият брой депутати. Така няма как опозицията да провали после заседанието с искане на поименна проверка.


Днес обаче ГЕРБ пропусна да използва възможността, а в дневния ред извънредно влезе окончателното гласуване на промени в Кодекса за труда, който разрешават двойно повече извънреден труд - от 150 на 300 часа на година.


Преди гласуването на предходния законопроект БСП поиска поименна проверка, а депутатите от опозицията излязоха от залата. Кворумът бе провален.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK