Избори 2021: Кандидатите да доставят машини за вота са осем, идеите как ще гласуват карантинирани - нула

Избори 2021: Кандидатите да доставят машини за вота са осем, идеите как ще гласуват карантинирани - нула

© Анелия НиколоваЗаради коронавируса навременната доставка на машини за гласуване, в поръчката за която днес се разбра, че има общо осем кандидата, няма да е единственият казус на парламентарните избори догодина, които според президента Румен Радев трябва да бъдат на първата възможна дата - 28 март. Управляващите тепърва ще трябва да отворят Изборния кодекс, за да опишат в него как да гласуват хората, които са под карантина.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред "Дневник", че все още няма решение по въпроса, но ще се обсъждат варианти и ще се мисли. Тя каза, че по конституция е право на президента да определи кога ще бъдат изборите, заради което не желае да коментира датата 28 март.


Според "Обединените патриоти" вариант е да се организират подвижни урни за гласуване на карантинирани лица, което обаче вероятно също ще е трудоемко.
Мандатът на 44-ия парламент изтича в края на март, а според конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, т.е. до края на май. Датата на изборите се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им, но се координира между институциите. В понеделник Румен Радев поиска изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт да създадат такива условия за гласуване, при които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.


Какво да (не) се прави


Официалната теза на ГЕРБ е, че изборите не трябва да бъдат отлагани, а проведени в конституционния срок.


В БСП също са на мнение, че изборите не трябва да бъдат отлагани. Социалистите признават, че ще е трудно да се прави кампания по време на пандемия. В официалната позиция на "Позитано" 20 се казва: "Определянето на дата за избори е конституционно правомощие на президента. За четири години никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция. За нас всяка дата в законно определения срок е приемлива". Според червените обаче държавният глава трябва да се съобрази с епидемичната обстановка към датата на издаване на указа си.


Депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира пред Би Ти Ви преди дни, че при определянето на датата на изборите трябва да се вземе предвид не само ходът на пандемията, но и темпът на ваксиниране, заради което по думите му би било по-подходящо избори да се проведат през май или април.


Според лидера на "Воля" Веселин Марешки изборите трябва да са в последния възможен по конституция момент - на 23 май.


В момента Изборният кодекс дава възможност при решение изборният ден да започне два часа по-рано - в 5.00, а не в 7.00, както и да се удължи с час до 21.00 часа.


Според експерта Цветозар Томов, цитиран от БНР, може да се мисли за секции на открито, гласуване по пощата и други начини да не се смесват потоците от хора.


Кой ще доставя машините


На следващите избори в секциите с повече от 300 избиратели в страната ще има две опции за гласуване - или с хартиени бюлетини, или с машини. С промени в Изборния кодекс управляващите натовариха Централната избирателна комисия с отговорността да реши дали да купи, или да наеме машините. Заради това комисията реши да купи 9600 машини за гласуване. Прогнозната цена е 36 млн. лв. без ДДС, или 43.2 млн. лв. с включения данък.


Днес стана известно, че шест фирми и две физически лица са подали оферти да доставят машини. Сред тях са традиционните кандидати в тези търгове "Лекс.БГ" ЕАД, "Сиела Норма" АД и "Български машини за гласуване" ДЗЗД. "Сиела Норма" АД достави 3 хил. машини за гласуване на европейските избори през м.г., които бяха под наем.


Останалите кандидатите в поръчката са "ЦАПК Прогрес ГРУП" АД, "Контракс" АД и "Екселор Холдинг Груп" ЕООД, както и физическите лица Михаил Димитров Вишанин (Mihail Dimitrov Vishanin) и Иван Величков Иванов (Ivan Velichkov Ivanov).


Ценовите оферти още не са отворени. Договорът трябва да бъде сключен в началото на 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK