След скандал парламентът въведе възможност за двойно увеличаване на извънредния труд

След скандал парламентът въведе възможност за двойно увеличаване на извънредния труд

© Юлия ЛазароваСлед скандал парламентът въведе възможност за увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа на година. За гласуваха 99 народни представители, а 55 бяха против.


Става въпрос за промяна в Кодекса на труда, с която чрез колективен трудов договор да увеличат двойно часовете извънреден труд на година. Остава ограничението обаче дневният извънреден труд да е до 30 часа на месец, а нощният - до 20. Срокът за сумирано изчисляване на работното време, от което зависи и заплащането за извънреден труд, обаче ще е по-кратък - от шест на четири месеца. Промените влизат в сила от 1 януари.


Според БСП промяната е див африкански лобизъм и превръщане на българите в роби на фона на разговори в европейските държави за 4-дневна работна седмица. ГЕРБ и ДПС обвиниха социалистите в популистични интерпретации и плашене на хората.
Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ обясни като инженер, работил в производството, че продукцията трябва да е готова в определен ден, а понякога трябва да се отстраняват дефекти и се налага извънреден труд. В тези случаи трябвало да има регламентирана възможност за повече извънреден труд.


Според председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС проблемът не е в извънредния труд, а в това, че заплащането за него е ниско. Депутатът от БСП Виолета Желева смята, че чрез сумарното изчисляване на работното време се дава възможност въобще да не се заплаща за извънредните часове работа.


Служителите ще могат да ползват платен годишен отпуск след 4 месеца трудов стаж вместо след 8 месеца, както е в момента.


При прекратяване на трудовото правоотношение, след като служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца. Ако служителят е придобил при същия работодател или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години, е размерът на обезщетение е брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца, реши още парламентът.


При неспазване на трудовото законодателство работодателят ще се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 20 до 30 хил. лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 10 до 20 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 647 Любопитно

  Заплащането удвоява ли се?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 641 Неутрално

  За гласуваха 99 народни представители, а 55 бяха против.
  —цитат от коментар 0 на статия

  Престъпно!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Поредния античовешки закон на Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  По принцип извънредният труд е забранен. Изключенията в които се допуска са ограничени и законовите забрани само утежняват критичната ситуация. Вместо да се опитват да отсранят авария и да се грижат за безопасността, тимлидерите трябва да следят някой да не превиши 150 часа, защото следват глоби.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 282 Весело

  Ей сега ще видите точно колко НЯМА синдикати в България :)

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  ... Цвета Караянчева от ГЕРБ обясни като инженер, работил в производството, че продукцията трябва да е готова в определен ден, а понякога има трябва да се отстраняват дефекти и се налага извънреден труд ...

  Ха-ха-хааа!

  ПКП-то е била "конструктор" в предприятие за кофи.
  Всеки, запознат дори малко от малко с "производството" знае какво означава това - едно голямо професионално НИ-ЩО!
  И като инженерска работа, и като "труд" ,,,

  Поне да беше била технолог!

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  И с това дадоха поредния повод поредна група хора да си хване пътя през терминалите на летището. Докато в цял свят тенденцията е работното време да намалява, ОПГ-то си мисли, че тук ще му стоят роби за да му работят за без пари, докато те си пълнят шкафчетата. 300 часа, или още 37.5 допълнителни работни дни. Въпреки, че в КТ пише:

  Определение и забрана
  Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.
  (2) Извънредният труд е забранен.

  Чл. 144. Извънреден труд се допуска по изключение само в следните случаи:
  1. за извършване на работа във връзка с отбраната на страната;
  2. (нова - ДВ, бр. 42 от 2018 г.) за извършване на работа от служители на Министерството на вътрешните работи, свързана с произвеждане на избори, изготвяне на експертизи и психологично подпомагане при оперативно-издирвателни дейности и овладяване на критични ситуации, както и за друга работа, свързана със сигурността и опазване на обществения ред;
  3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., предишна т. 2 - ДВ, бр. 42 от 2018 г.) за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия;
  4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 3 - ДВ, бр. 42 от 2018 г.) за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ;
  5. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 42 от 2018 г.) за извършване на аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръжения;
  6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 42 от 2018 г.) за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време;
  7. (нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 6 - ДВ, бр. 42 от 2018 г.) за извършване на усилена сезонна работа.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#4] от "Корки":

  Меринджеите трябва да НЕ допускат аварии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  "Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ обясни като инженер, работил в производството, че продукцията трябва да е готова в определен ден, а понякога има трябва да се отстраняват дефекти и се налага извънреден труд. В тези случаи трябвало да има регламентирана възможност за повече извънреден труд."

  ПКП е обида за професията инженер. А акъла и е точно като на ПКП. Ти да видиш 150 часа извънреден труд (19 работни дни) нямало да й стигнат да си отстрани дефектите, та трябвало да станат 37.5 работни дни. Ти да видиш. Абе ПКП, като ти е такова качеството изобщо не произвеждай! Ама не, пишем си лобистки и некадърни закони и конституцийки на килограм.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 10. 10 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Продължаваме със соц простотиите .Уж пазим работника ,ма ще бачка извънредно при неясно и мъгливо заплащне,ма сумарно ,ще го смятаме ,ва на период 4-6 месеца ,пълна каша. Толкова ли е трудно /не е ама не им стиска/ да се определи часова ставка /и минимална такава / и в договорите трудовите да се упоменава задължително както и
  часовете труд за ден. и след като се дава възможност за допълнителен труд за деня
  да се определи /обикновено с 20-30% по-висока/ ставка за него.Плюем американците
  но трудовият им пазар е невероятно гъвкав .Там е ясно ,наемам те за 4 часа от 10 до 14 часа да речем. и на час получаваш 20 долара.Може да бачкаш и сутринта от 7до 9 часа
  на ставка 30 долара и след обяд още 4ч на 25 долара .Ти си преценяваш.Но ако те задържат /и то ако си съгласен/ часовата ставка е поне 20-30% отгоре.И най хубавото е ,че края на седмицата там се плаща на седмица обикновено/по изключение на месеца/
  си получаваш и за извънредния труд.Така и собственика е принуден много да внимава с планирането на бизнеса ,затова и неустойките за закъснение на поръчка или услуга са солени.Държавата е дала свобода на хората как да работят .За да няма злоупотреби е определила минимална часова ставка ,минимална годишна отпуска и следи за условията на труд.Затова икономиката им е толкова силна.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  Продължаваме със соц простотиите ...
  —цитат от коментар 10 на стефан иванов


  Когато управляват соц-мастиите са неизбежни соц-простотиите!

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  "Според председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС проблемът не е в извънредния труд, а в това, че заплащането за него е ниско."
  ============
  Абсолютно съгласен с бай Хасан.
  В нашата сфера е точно така.

  Еретик
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Хората, които са работили и работят като наемни работници, нямат полза от ограниченията за извънреден труд. Достатъчно е, да не могат работодателите да ги принуждават, а не да се правят всякакви гимнастики, когато дадена работа трябва да бъде свършена и работното време не е достатъчно.
  Това са финтове на т.н. синдикати, в момента абсолютни чиновници на синекура, които цицат само основно от държавата и БСП, която няма как, поне трябва се преструва на социална.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Преди много години работих с италиански предприемач. За един час след работа ми плащаше колкото за цял ден от 8 часа и надницата ми ставаше двойна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  До коментар [#4] от "Корки":Меринджеите трябва да НЕ допускат аварии.
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Баш за "меринджеите" си е законът!

  Ти само глей кой го прокарва - ГЕРБ и ... ДПС !

  Точно доказаните "меринджеи"!

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  Хората, които са работили и работят като наемни работници, нямат полза от ограниченията за извънреден труд. Достатъчно е, да не могат работодателите да ги принуждават, а не да се правят всякакви гимнастики, когато дадена работа трябва да бъде свършена и работното време не е достатъчно.Това са финтове на т.н. синдикати, в момента абсолютни чиновници на синекура, които цицат само основно от държавата и БСП, която няма как, поне трябва се преструва на социална.
  —цитат от коментар 13 на tsvetko_51


  Сорри, баце, ама т.нар. - с извинение за думата - "синдикати" стоят здраво точно зад този закон!

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  Именно-юруш на експлоатацията. Вече"законна".
  Скоро и тези работници ще им избягат на алчните"работодатели. И това точно по време на пандемия когато хората са изправени до стената.
  Вчера забелязах, че и хляба в София е поскъпнал с почти 8-9%.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Мдам. В Западен ЕС правят работната седмица 4-и дневна,но в Източния концЕСлагер става 8-дневна. А за бонус - парцел на акациите ,а не пенсии.

 19. 19 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ГЕРБ=ГРОБ

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":Вчера забелязах, че и хляба в София е поскъпнал с почти 8-9%.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Точно 7,9%!
  (Без ДДС-то)

  Аз очаквах тия балонни милиарди при свиващо се производство да избият по-рано ...

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":Именно-юруш на експлоатацията. Вече"законна".Скоро и тези работници ще им избягат на алчните"работодатели. И това точно по време на пандемия когато хората са изправени до стената.Вчера забелязах, че и хляба в София е поскъпнал с почти 8-9%.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Хляба в прованса е 1,60 лв. от 1,20 лв. Процента е 30 поне.

 22. 22 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 180 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е ,човека е бил повече от щедър.Това са единични случеи.Стандартното е извънредния час да се плаща 20-30% повече ,НО само ако работника се е съгласил.Ако няма навити
  обикновено се обявява до 100% /тоест двойно/ и все се намира някой желаещ.
  Проблема на българина е ,че няма истински синдикати а казионни някакви.

 23. 23 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Да се надяваме, че няма да има злоупотреби от работодателите и работниците да бъдат принуждавани да полагат извънреден труд.

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":Именно-юруш на експлоатацията. Вече"законна".Скоро и тези работници ще им избягат на алчните"работодатели. И това точно по време на пандемия когато хората са изправени до стената.Вчера забелязах, че и хляба в София е поскъпнал с почти 8-9%.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Именно. Младите бягат. В производството изнудват само стари и болни хора в предпенсия и пенсия . Явно е политика - да ги уморят преди да помиришат смешната пенсия от 200-300 лв.или да я ползват година-две максимум. Тях никакъв вирус не ги плаши. Плаши ги живота,който им осигурява ГЕРБ.

 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Да се надяваме, че няма да има злоупотреби от работодателите и работниците да бъдат принуждавани да полагат извънреден труд.
  —цитат от коментар 23 на Voiko


  Ха-ха, надявайте се. Ама то точно затова се прави.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 26. 26 Профил на Vladimir Blagoev
  Vladimir Blagoev
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#5] от "Драгомир Дончев":

  Да, това е лобизъм и с това бетонират синдикатите, които пък събират членски внос. Отделно пък синдикатите пък ще се отблагодарят на ГЕРБоПаТреОтето, като лобират за тях...

 27. 27 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Мда. На 8 часовия работен ден и петдневната работна седмица вероятно също ще им дойде реда. Мечтата на т.нар. български бизнес е въобще да няма КТ. Комунистически капитализъм със "синдикален" послевкус в държава-членка на ЕС пре 21 век. Резултатът обаче, ще е обратен. Просто няма да останат такива, които да полагат какъвто и да е труд. Защото за щастие, българските граждани са граждани и на ЕС и имат право на избор.
  Тогава извънредно ще работят самите "работодатели" и присъдружните им синдикалисти от КНСБ и "Подкрепа".

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#22] от "стефан иванов":


  До коментар [#22] от "стефан иванов":

  Просто беше честен с работниците. Не мисли, че е бил глупак. После, когато проговорих италиански се договорих да ми плаща в долари по курс 1:1.
  Няма да ти казвам какви надници бяха в събота и неделя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#5] от "Драгомир Дончев":Да, това е лобизъм и с това бетонират синдикатите, които пък събират членски внос. Отделно пък синдикатите пък ще се отблагодарят на ГЕРБоПаТреОтето, като лобират за тях...
  —цитат от коментар 26 на vlado67


  Точно тук е заровено кучето, да.

  И заради това т.нар. "синдикати" стоят твърдо, чак жаждат закона.

  То вярно, че фирмите са изправени пред все по-форсмажорна среда, при която все повече ще са принудени заради вземане на поръчката да изстискват сроковете до "от днес-за утре", но законът си е откровено в полза на синдикалното чиновничество.

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Капитализмът е диктатура на капиталистите = Що не се радвате .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  До коментар [#4] от "Корки":

  задължително е да има ограничение за операторите на машини които могат да предизивкат тежка авария или сериозни наранявания и загуба на човешки животи..
  а меринджиети да си назначат още един човек, или да меринджеират защо всяка събота имат авария..

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 32. 32 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 180 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Абсолютно съм съгласен.Докато човек е млад и як и още си стъпва на краката финансово,нека бачка и по 12-14 часа ако издържа/зависи и от работата де/
  ,НО само ако така си е решил той.Затова писах за американският модел и съм негов привърженик.Представи си млада библеотекарка на 8ч от 8 до 16ч ,дали пък не може и да е детегледачка още от 17 до 20ч? Или примерно млад здрав мъж сутрин от 6 до 8 да бачка на рибната борса. после от 9 до 17 като чиновник а от 18 до 21 като сервитьор или барман? Това са примерни ситуации ,но има много бизнеси които се нуждаят от персонал по 4-5 часа дневно или от допълнително персонал в пикови часове/особено в търговията / Та като човек иска и може така му се дава възможност да работи законно.И най важното всеки сам си решава.

 33. 33 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 180 Неутрално

  До коментар [#23] от "Voiko":

  Тук надежди не помагат ,трябват си ясни промени на законите и на кодекса на труда а не витлееви съчинения неграмотни.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Хората съвсем ще оскотеят. Все по-малко почивка и забавления, все повече работа и консумация на ненужни продукти. 10 часа до работа и обратно и три часа промиване на мозъка с реклами, какво трябва ново да си купиш.
  Като резултат, хората стават все по-лоши.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ами да не се чудим, ако БСП дойде на власт :)

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#27] от "subaru":

  Мечтата на т.нар. български бизнес

  -----------

  това не е български патент. "бизнесът" първо превзема политиците, после образованието и като станат по-простички хората, ги малтретира, като по време на робството.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#27] от "subaru":Мечтата на т.нар. български бизнес -----------това не е български патент. "бизнесът" първо превзема политиците, после образованието и като станат по-простички хората, ги малтретира, като по време на робството.
  —цитат от коментар 36 на hope


  Ми нье, не е така.

  Лично аз имам една любима алегория, че човекът е станал човек не когато се е изправил на два крака и е хванал тоягата, а когато е погледнал няколкото семена, които е сбирал досега и сега държал в шепата си, въздъхнал е дълбоко и вместо да ги изяде - ги е посадил.

  Та и в този случай важи.
  Нашите, тук, оплюскаха "семената", вместо да помислят и за утре и вдругиден и да "посеят".
  Е, сега, когато ги напъна, но няма какво да "жънат" - ще оплюскат и коренчетата ...

  Докато "гадният" Запад поне има от къде да си внася семенца. И си внася.
  И не малтретира както тук малтретират ...

  Сравни по Индекса на Джини, погледни процентите на "работещите бедни" тук и "там".

  Мда, не е български патент.
  Канибалски е ...

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Ами да не се чудим, ако БСП дойде на власт :)
  —цитат от коментар 35 на stefan_b


  БСП е дясна консервтивна партия на тежката олигархия и едрия капитал - не де подлъгвайте по лявата риторика и лицемерието им = нали БСП въведоха Плоския данък :-) при такива африкански закони на ГЕРБ неминуемо ще има лява вълна , но ще е някакъв див популизъм ... все ще се намери някой нов "кратун" за лидер , но няма да е БСП = техните не ги подкрепят защото са ги премерили и претеглили

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Трагикомедия и социализъм с кофи във форума. Все едно сме на Позитано 20.
  Ако нкой от вас беше чел кодекса на труда, палячовци, щеше да знае, че регулацията в момента не отговаря грам на реалните нужди нито на работника, нито на работодателя. Пълно е с хора, които искат да работят допълнително и на стандартна надница, но КТ на практика не дава, и двете страни се занимават сума ти време с челни стойки и галимации, за да облече това в някаква приемлива от закона форма.
  Освен това работниците нямат правно основание да си получават извънредното заплащане за реално отработеното време.
  Мярката е супер и освен, че ще осветли доходи и пр., ще вдигне заплащането на определени групи работници, дето рядко им минава и през ума да се занимават със синдикати и пр.
  Икономиката, глупаци!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Преди много години работих с италиански предприемач. За един час след работа ми плащаше колкото за цял ден от 8 часа и надницата ми ставаше двойна.
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Точно против това са комунистите. Трябва да се дава на всички и по равно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#40] от "motochristo":

  Комунистите за фасон са против извънредния труд, но не са против да се работи по втори трудов договор. Въпреки че на основното си занаятие можеш да бъдеш много по- ефективен в допълнителните часове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#38] от "xm...":

  Искаш да кажеш, че нашите бизнесмени всеки месец изяждат печалбата и не инвестират? Не е вярно това. Има много успешни компании и много кадърни бизнесмени. Въпросът е, че стават все по-малко. Средната работна заплата не зависи от това, доколко един бизнесмен е склонен да се раздели с по-голяма част от печалбата и да я даде на работниците. Зависи от това какво произвежда икономиката, дали комбайни или мотики, зависи от цената за издръжка на администрацията, от данъчната тежест.
  За "работещите бедни" се разбра от протестите на така наречените "жълти жилетки". Колкото и да криха телевизиите и да обясняваха, че били лумпени и ултраси, стана ясно, че в богата уж Франция, има стоттици хиляди, които работят и едвам плащат наем и храна. И ние вървим в тази посока, ето ти данни, ако ти размишлява по темата:

  Според НСИ, за двете години 2004 и 2019, сме могли да си купим със средния месечен осигурителен доход:
  Кис мляко 1998кг. - 2879 кг.
  свинско 382 - 844
  картофи 3962 - 5636
  грозде 2736 - 4337
  чушки 2525 - 3416

  Среден осигурителен доход за 2004г. - 308,80, за 2019г. - 1081лв.

  Правете сметка, защо заплатите са се вдигнали 3 пъти, а можем да си купим повече картофи 1,5 пъти...

  http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna-rabotna-zaplata-i-srednomesechen-osiguritelen-dohod

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Цвета Караянчева от ГЕРБ е била толкова инженер, колкото е била и марсианец! Работа на въководството е да планира работата така, че да не се налага извънреден труд. В цял свят е възможно, явно само в БГ има проблеми. Освен това извънредният труд се заплаща по двойна тарифа. Да не говорим, че в белите страни извънредния труд е забранен, а глобите солидни, за да те откажат да мислиш по въпроса изобщо.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Банда откачалки. Хората минават на седемчасов работен ден, ние на деветчасов.

 46. 46 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Да ви е честита шестдневната работна седмица. Като не можем да повишим производителността на труда, ще увеличим продължителността, колко му е!
  Интересно ми е, извънредният труд брои ли се като допълнителен стаж за пенсия, защото отива над 15% от работните дни през годината?

 47. 47 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Трагикомедия и социализъм с кофи във форума. Все едно сме на Позитано 20.
  Ако нкой от вас беше чел кодекса на труда, палячовци, щеше да знае, че регулацията в момента не отговаря грам на реалните нужди нито на работника, нито на работодателя. Пълно е с хора, които искат да работят допълнително и на стандартна надница, но КТ на практика не дава, и двете страни се занимават сума ти време с челни стойки и галимации, за да облече това в някаква приемлива от закона форма.
  Освен това работниците нямат правно основание да си получават извънредното заплащане за реално отработеното време.
  Мярката е супер и освен, че ще осветли доходи и пр., ще вдигне заплащането на определени групи работници, дето рядко им минава и през ума да се занимават със синдикати и пр.
  Икономиката, глупаци!

  До коментар [#40] от "motochristo":

  Това, форумните палячовции, са страшни.
  Голяма уста, малко мозък и познаване на реалностите.
  Колегата по-горе е напълно прав.
  Аз ще допълня, като за ограничени и мързеливи хора - дано пък разберат за какво иде реч.

  Ще започна отдалеко.
  През 50-те и 60-те години на миналия век, живота в САЩ на болшинството от хората е бил следния:
  Жената не е работела, стояла си е в къщи и е гледала 2-3-4 деца. Мъжът е работел и с парите, които е изкарвал, са му стигали да плаща всички разходи на семейството, подръжка на колата и ипотеката на къщата.
  Тези дни никога няма да се върнат.
  За нормален живот на повечето хора не само е необходимо да работят и двамата родители, но и често се налага да се търсят начини за допълнителен доход.
  Затова и много хора имат втора работа - за събота и неделя, или вечер.
  За тези допълнителни часове( над определените в закона) тези хора не получават двойна надница - щото работодателите не са балами да плащат двойно. Затова, ако искаш още да работиш - отиваш някъде на 4 часа, В ДРУГА ФИРМА, за да няма колизия със законодателството.
  Сега - да ви кажа една тайна - такива хора са много.
  Причините са различни - имат големи заеми, гледат болни хора, искат да си купят нова кола....кот са сетиш.....
  ЗА ТЕЗИ ХОРА Е МНОГО ПО-УДОБНО ДА РАБОТЯТ ТЕЗИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЧАСОВЕ НА ОСНОВНОТО СИ РАБОТНО МЯСТО - ЗЯЩОТО ПОЗНАВАТ РАБОТАТА. А И ЧЕСТО ЗАПЛАЩАНЕТО Е ПО-ВИСОКО. Иначе отиват за няколко часа в някой ресторант за по-ниско заплащане.
  За работодателя също е по-удобно да даде допълнителни часове на някой стар работник, който има нужда от повече пари, отколкото на някой новак.

  Когато това става по желание и двете страни са съгласни, къф е проблема бе, кауни?
  Важното е, да не може да става насила. Или ако не е по желание - да са ограничен брой часове. И това е залегнало в закона.

  Живота става все по-трудно. Все повече хора ще бъдат принудени да работят повече от предвидените в закона 40 часа седмично. Що да не ги работят в същата фирма, на редовната си надница, ами да ходят на друго място пак за редовна надница.
  Разберете - няма кой да плаща двойни надници, освен в държавната администрация и в редки случаи на криза....забравете за двойните надници. Никой не разчита на тях. Но милиони разчитат на допълнителни часове за да свързват двата края....

  Баси, елементарно е.
  Как пък не го разбрахте, комунисти?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  До коментар [#43] от "hope":

  Искам да кажа, че не инвестираха в човешкия си капитал.
  И че държавата също не си мръдна пръста.
  Освен това бяха поставени в условия - при Дянков - да изстискват до максимум, а преди кризата сега - когато конюнктурата тръгна - "уплътниха" постигнатото и да, увеличавайки си и печалбите.
  Да ви припомням ли стоновете и жалбите точно преди сегашната криза за липсата на работна ръка и най-вече специалисти?

  И не, не съм казал, че "там няма", а казах да сравните! процентните съотношения.

  На последно място - повишаването на доходите ...
  Сорри, но това не е релевантно.
  Трябва да сме във война или всички тотални дебили, за да не растат, когато в цял свят растат!
  И релевантно е РРР. При това - динамиката на развитие на съотношенията и вътре в страната, и в сравнение с други групи страни - от най-развитите до тези от нашата черга.
  А аргументът с повишаването ... ми той още от СерГеят си важи!
  И на него винаги съм отговарял по този начин!

 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1775 Весело

  Нищо ново под слънцето на българските чорбаджии:

  ".. С една дума, главата на Неновата жена и ден и нощ прела и тъкала само за три жизнени начала: да не излазя из къщата им онова, щото би могло да остане в нея; да се не дават двайсет и осем пари, когато могат да се дадат двайсет и седем; да се не доплаща или съвсем да се не плаща на ония, които не могат да ни накарат насила да им платиме... Ако Нено плащал някому дълга си, то неговата съпруга искрено съжалявала, че това се е случвало действително... В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: "Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша... А нам всеки тряба да плаща... Aко аз да би намерила на пътя сто хиляди гроша, то би ги скрила и никому не би ги показвала. Нека седят закопани в градината. А ако намеря само сто гроша? - И тях ще да заровя в градината - в гърненце ще да ги туря и ще да ги закопая... Или не в гърненце, а в някой дрипел, защото гърнето чини шестдесет парици. А ако намеря пръстен? - Него ще да продам..."."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 50. 50 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Банда откачалки. Хората минават на седемчасов работен ден, ние на деветчасов.
  —цитат от коментар 45 на Роси


  Много точно! Доказано е, че продуктивността е по-голяма при по-кратък работен ден.

  Има и други ползи, като например по-добрео здраве и съответно по-малко разходи за здравеопазване.

  Но в българската мафиотска плантация всичко е нагоре с краката, защото народа ги търпи.

 51. 51 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Трагичния патос под тази новина издайнически показва, че или не сте вникнали в същината или сте се подали на ширещата се демагогия. Първо, има хора, които искат или са принудени да работят повече от 150 часа извънреден труд. До момента всичко над 150 часа беше изцяло в сивата икономика. Сега, освен всичко, този труд ще се признава и за допълнителен осигурителен стаж. Второ, вече не сме в робовладелския строй. Никой не може да ви принуди да полагате извънреден труд. Ако работодателя не спазва трудовия договор и КТ, сезирате институциите и си намирате коректен работодател.

 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#48] от "xm...":

  Аз имам поглед върху много работодатели, виждам и разлики в отношението им към персонала. Най-безскрупулните са най-богати. Това изобщо не го поставям под съмнение. Въпросът е какво им позволява държавата, а тя отива в посока към разрешаването на все по-голяма експоатация / изтискване, както каза/.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Работодателите , като Кирил Домусчиев и други ще са много доволни от приемането на този експлоататорски закон. Те и без това си го правят, този път обаче ще е законно. А честито на робите.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Лошото е, че смятаме западноевропейските работодатели за по-добри.
  Работодателят се простира според разрешените му от закона възможности да експоатира хората. Ние все повече се доближаваме да западното законодателство.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Лошото е, че смятаме западноевропейските работодатели за по-добри.Работодателят се простира според разрешените му от закона възможности да експоатира хората. Ние все повече се доближаваме да западното законодателство.
  —цитат от коментар 54 на hope


  Правилно. Ама кога ще доближим и тяхното заплащане на труда?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 56. 56 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Трагичния патос под тази новина издайнически показва, че или не сте вникнали в същината или сте се подали на ширещата се демагогия. Първо, има хора, които искат или са принудени да работят повече от 150 часа извънреден труд. До момента всичко над 150 часа беше изцяло в сивата икономика. Сега, освен всичко, този труд ще се признава и за допълнителен осигурителен стаж. Второ, вече не сме в робовладелския строй. Никой не може да ви принуди да полагате извънреден труд. Ако работодателя не спазва трудовия договор и КТ, сезирате институциите и си намирате коректен работодател.
  —цитат от коментар 51 на dc_ken


  Пълни глупости. Чл. 143 от КТ забранява извънредния труд. Чл. 144 от КТ изброява изключенията и със сигурност там няма нито едно споменаващо за хора искащи да работят по повече от 150 часа извънреден труд. И не случайно, неотпочиналия работник не е достатъчно полезен за работодателите, а е и опасен за околните. Ама де акъл в нашите чорбаджии да го разберат. В акъла им само мисъл как хората да работят безспирно и без заплащане, ако може.

  Глупостта за допълнителен осигурителен стаж няма да я коментирам. Преди време имаше такава опция, само, че е отменена от 2016г. Така, че ако щеш на 100 места работи, повече стаж никой няма да ти зачете.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 57. 57 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Хахаха! Тя колкото е депутат, толкова е и била инженер, независимо къде и като каква е работила! ПКП, няма как да е работила на отговорни длъжности! Прякорът поставен и от Борисов е доказателство за нейният багаж! ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 58. 58 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Лошото е, че смятаме западноевропейските работодатели за по-добри.Работодателят се простира според разрешените му от закона възможности да експоатира хората. Ние все повече се доближаваме да западното законодателство.
  —цитат от коментар 54 на hope


  Естествено, че са по-добри като работодали. А по-лошите от тях не смеят да нарушават Закона. Това го казвам от личен опит и лични наблюдения, не защото съм го чул или чел някъде!

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Вие не разбрахте ли, че работата носи свобода! Така каза премиера и.....Аушвиц

 60. 60 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#56] от "rumen_s":

  Чл. 144 ал. 6 и 7. Има хора, които не само искат, но и такива, които трябва да полагат извънреден труд, който обаче не се заплаща поради недъзи в законодателството. Например медицинския персонал в момента на първа линия и в интензивните отделения. Иначе, още от 2005 г. извънредния труд се зачита за осигурителен стаж.

 61. 61 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#1] от "Минас Бахдасарян":

  Защо да се удвоява!? Нали е въпрос на договор, ако страните решат може да се отрои или очетвъртори.

 62. 62 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#6] от "xm...":
  "Ха-ха-хааа!
  ПКП-то е била "конструктор" в предприятие за кофи.
  Всеки, запознат дори малко от малко с "производството" знае какво означава това - едно голямо професионално НИ-ЩО!
  И като инженерска работа, и като "труд"
  Поне да беше била технолог!"

  Не сте прав! Вие явно не сте запознат каква отговорност е правилното скрояване на ламарината за поцинкованите кофи. Женицата е давала всичко от себе си за качественото производство. После е отдала и себе си дори . . . на когото трябва, де!

 63. 63 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Проблемът не е в допълнителният труд, а ниското заплащане. Да не говорим в колко фирми го има, а нито се отчитат часове, нито се плащат.

 64. 64 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  ПКП даде много красноречив пример за да подкрепи закона. Добре обрисува как се похабява продукцията на металните детайли. Компетентна е по темата. Поне по едно нещо да си е в свои води за тия 4 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK