ДПС иска участие в изпълнителната власт, за да прокарва нова мисия - зелена икономика в България

ДПС иска участие в изпълнителната власт, за да прокарва нова мисия - зелена икономика в България

© СтопкадърУтвърждаване на ДПС като реален политически субект чрез участие в изпълнителната власт - това е една от целите на партията на Ахмед Доган, която на онлайн конференция днес се очаква да преизбере за председател Мустафа Карадайъ.


Целта бе обявена в реч на Карадайъ, която продължи около 50 минути с акцент върху прехода към зелена икономика. Политическият доклад, изнесен в партийната централа на столичния булевард "Александър Стамболийски" в присъствието на тясното ръководство, бе слушан от 843 представители на ДПС, които се включват във форума от близо сто точки в страната. През платформата "Зуум" слуша и почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който по-късно говори кратко пред делегатите (приветствието му четете тук). На живо във фейсбук гледаха около 500 души, както и гости от цяла Европа и Турция. Депутатът и бизнесмен Делян Пеевски не се появи в откритата за медиите част.


ДПС иска участие в изпълнителната власт, за да прокарва нова мисия - зелена икономика в България

© Стопкадър
Мустафа Карадайъ се обяви за стратегия за развитие на страната, която следва т.нар. зелен пакт в Европа. Близо 10 минути той обясняваше колко активни трябва да бъдем в процеса на цифровизация и създаване на зелена водородна икономика, как водородът ще промени качеството на живот и колко е голяма надпреварата кой ще го въведе, заради което ДПС трябва да се утвърди като реален политически субект, което става и чрез участие не само в местната власт и в парламента, но и в централната изпълнителна власт. За зелен преход България се очаква да получи от Европейския съюз 458 млн. евро.


"Днес е в ход нова индустриална революция! Водородна революция в дигиталната ера! Всяка поредна индустриална революция води човечеството до радикално преобразуване на живота и труда. Надпреварата кой да въведе в по-мащабен план водорода е състезание за това кой в утрешния ден ще има по-конкурентоспособна икономика и повече работни места", каза Карадайъ. След което допълни: "Необходимо е с разум и прагматизъм да следваме верния път и да покриваме високите критерии, които политическото време поставя пред нас. Политиката се нуждае от ясна ориентация" .


ДПС иска участие в изпълнителната власт, за да прокарва нова мисия - зелена икономика в България

© Стопкадър


Според председателя на движението налице са предпоставки ДПС да има историческа мисия за спасяване на бъдещето на България, за което трябва да има програма за догонващо развитие. Той обяви и други приоритети освен зелена и икономическа развита държава - политическа стабилност и сигурност, мир, партниране с Европа и др.


За пореден път ДПС критикува ГЕРБ за разделението, езика на омразата, ерозирането на държавността и демокрацията, нежеланието всички политици да постигнат консенсус за целите за развитие на страната и др., като обяви, че управляващите ще бъдат наказани на предстоящите избори. Припомнено бе и предложението от есента, и премиерът, и президентът да подадат оставки, а страната да бъде управлявана от експертно правителство.


След като направи анализ на резултатите на изборите през последните четири години, които първо били тест за единството в партията, после показвали съмнения, че то е пропукано, но през м.г. проблемите са преодолени, Мустафа Кадарайъ обяви, че доброто представяне на ДПС на предстоящите избори, за което са нужни работещи структури и мобилизация, е въпрос на чест за всеки партиен член. Той призова ДПС да изгради имунитет срещу всеки политически вирус.


Целия политически доклад на Мустафа Карадайъ четете тук.


Председателят на ДПС каза, че в партията имат шанс да сверяват часовника си с почетния председател, философ и доктор Ахмед Доган, чиято роля за етническия мир и евроинтеграция на страната отново изтъкна. Накрая след като доскорошният младежки лидер Илхан Кючюк прочете поздравлението му от три минути, в което той се обяви за единство и определи задача на задачите - преодоляване на хуманитарната криза, Доган поздрави лично по "Зуум" участниците.


ДПС иска участие в изпълнителната власт, за да прокарва нова мисия - зелена икономика в България

© Стопкадър


"Не забравяйте - за да бъдете равнопоставени с другите политически сили трябва да сте поне една крачка, но не и повече пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света, в който живеем. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, тогава ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички. Този императив е валиден за всички формации, които се появяват на бял свят като съпротива срещу асимилирането на тяхната идентичност. Намирането на оптималния баланс в съотношението какви сме и как искаме да се легитимираме съобразно политическото време в обществото е изкуството за правене на политика", се казва в приветствието на почетния председател.


Цялото приветствие на Доган четете тук.


ДПС иска участие в изпълнителната власт, за да прокарва нова мисия - зелена икономика в България

© Стопкадър


За предизвикателствата от коронавируса говори и председателят Мустафа Карадайаъ, който каза, че фактически се намираме в ситуация на война с непознат или твърде малко познат враг в лицето на един вирус, а свободата, толерантността и фундаментите на либерализма са поставени пред изпитание.


По-късно от пресцентъра на ДПС разпространиха съобщение, че Мустафа Карадайаъ е преизбран за председател, за което благодари на участниците и казва, че ще се учи от грешките си. "Ние сме партията, която не просто има амбиция да участва в управлението, ние знаем, че имаме силата, волята и капацитета да работим и да направим живота на българските граждани по-добър. Вярваме, че можем и трябва да възстановим демокрацията и да пазим мира като ценност. Демокрацията означава сблъсък на идеи, толерантност на гледните точки и сериозни дебати. Историческите условия ни гарантират основното предимства в този процес - да имаме характер. Не очакваме да спрат лъжите и лъжливите внушения за нас. Ние ще продължаваме да се борим за доверието на всички наши избиратели и на всички български граждани", казва председателят. Той благодари на Ахмед Доган, че продължава да насочва ДПС.


Видеоприветствие отправи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори за добросъседските отношения между двете страни. Той поздрави правителството заради действията му за преодоляване на кризата заради коронавируса.


ДПС иска участие в изпълнителната власт, за да прокарва нова мисия - зелена икономика в България

© Стопкадър


С приветствия и поздравления в онлайн конференцията се включиха и Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ, Роман Якич, президент на Либерална мрежа на югоизточна Европа, Рик Дамс, президент на ПАСЕ, член на Сената на Кралство Белгия, Жак Мер, председател на АЛДЕ групата в ПАСЕ и сър Греъм Уотсън, бивш президент на АЛДЕ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK