Все пак парламентът въведе затвор за нерегламентиран превоз на пътници, но до пет години

Все пак парламентът въведе затвор за нерегламентиран превоз на пътници, но до пет години

© Георги ПауновскиСлед като се съобрази с ветото на президента Румен Радев, парламентът прецизира текстовете за криминализирането на нерегламентирания превоз, в което няма да влиза т.нар. споделено пътуване.


Окончателното днес бе прието наказание от една до три години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз, получава заплащане и има икономическа изгода от това. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието е лишаване на свобода от две до пет години или санкция от 2 до 10 хил. лева, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.


През октомври през Кодекса на търговското корабоплаване мнозинството в парламента промени Наказателния кодекс като въведе строги наказания за нерегламентиран превоз - до 10 години затвор и санкция до 15 хил. лв. След множество критики държавният глава наложи вето, а парламентът се съобрази с него. Днес БСП подкрепи промените с мотива, че текстовете са прецизирани и не включват т.нар. споделено пътуване. Според социалистите, за да няма корупция в сектора, правителството трябва да си върши работата по контрола.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK