"Демократична България" се обяви за тематични мнозинства срещу Борисов и Гешев след вота

"Демократична България" се обяви за тематични мнозинства срещу Борисов и Гешев след вота

© Георги КожухаровТри месеца преди парламентарните избори обединението "Демократична България" обяви, че основната му задача за работа в бъдещия 45-и парламент е изпълнение на исканията на протестиращите хора за отстраняване от власт на Бойко Борисов и оставката на Иван Гешев.


В декларация на формацията се посочва, че обединението ще търси тематични, в т.ч. и конституционни мнозинства в следващото Народно събрание в изпълнение на тези задачи и още приоритети, в т.ч. рестарт на правовия и демократичен ред, оздравяване на държавността, разграждане на политическото влияние на ДПС, възстановяване на ролята на парламента, реформа на изборния процес, гарантиране на свободата на словото и медиите, лустрация и др. Формацията обяснява, че има готов пакет от законодателни промени по тези теми.


Съобщението идва няколко дни след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че обединението между "Да, България", ДСБ и "Зелено движение" няма намерение да променя формата си преди изборите, а организаторите на антиправителствените протести от т.нар. Отровно трио и бившият омбудсман Мая Манолова дадоха да се разбере, че искат да си сътрудничат с тях и с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".
"Днес трябва да приемем своите разлики и решенията на отделните политически сили, но и да успокоим хората, че ще има обединение около кауза. Макар и не като предизборна коалиция между партии, но със сигурност около големите задачи като ясен ангажимент от всеки да ги изпълним заедно в Народното събрание", коментира Христо Иванов днес. Той предлага всяка партия да заяви политиките си, за да е ядно кой какво иска и около какво има съгласие, както и да се подпише споразумение или да се намери друга рамка за общи усилия за честни избори.


Днес от "Демократична България" заявяват готовност за сътрудничество с демократични формации и неправителствени организации за гарантиране на честността на изборния процес и съвместно провеждане на паралелно преброяване на резултатите, както и призовават за подписване на пакт за интегритет и поемане на публични ангажименти от участниците в изборите за противопоставяне на порочните изборни практики.


От обединението искат кандидатите в предстоящите избори да заемат ясна позиция по техните приоритети, за да могат гражданите да направят своя информиран избор и да изискват техните политически представители да изпълняват заявените в кампанията ангажименти, включително и по отношение на участието им в такива мнозинства в парламента за рестарт на демокрацията и радикална модернизация на страната.


"Дневник" публикува посочените от "Демократична България" приоритети едно към едно:


Отстраняване на ГЕРБ от управлението и ликвидиране на свързаните с Борисов корупционни мрежи.


Разграждане на системното политическо влияние на ДПС и демонтиране на Сарайския модел и неговите механизми за задкулисно влияние в икономиката, правосъдието и медиите.


Укрепване на принадлежността ни към ЕС и НАТО. Прекъсване на възможностите за злонамерено чуждо влияние в България от страна на авторитарни режими, включително режима на Путин и Ердоган, както и адекватна оценка за засилване позициите на Китай у нас. Гарантиране на енергийния суверенитет на страната. Ревизия на проекта и експлоатацията на Турски поток и спиране на АЕЦ "Белене".


Възстановяване на ролята на парламента и политическото представителство - създаване на законодателна гражданска инициатива, възможност за анкетни комисии, формирани от опозицията, реформа на партийното финансиране.


Лустрация чрез прекъсване на формите на продължаващо влияние на мрежите на тоталитарните служби и комунистическата номенклатура и формите на тяхно възпроизводство. Въвеждане на възможност за налагане на забрани за заемане на определени длъжности. Осигуряване на публичен достъп до всички документи в обхвата на КОМДОС и до разработките на службите и МВР с изтекъл срок на класифициране. Въвеждане на реални проверки за лоялност и интегритет за ключови постове в администрацията и службите.


Укрепване на правовия ред и институциите чрез промени в Конституцията, осигуряващи прекратяване на мандата на Иван Гешев и на настоящия състав на ВСС. Реформиране на Прокуратурата и Висшия съдебен съвет чрез промени в Конституцията и Закона за съдебната власт. Премахване на специализирания съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ в настоящия ѝ вид. Премахване на авторитарните изменения в НПК на Цацаров, Гешев и ГЕРБ. Премахване на бюрото за защита на свидетели в настоящия му вид. Реподбор на прокурорите и следователите с участието на европейски експерти. Въвеждане на пряка конституционна жалба. Реформа в МВР и службите, както и провеждане на реподбор в ключови структури от сектора. Ликвидиране на НСО.


Рестарт на регулаторите и контролните органи чрез въвеждане на конституционен стандарт за избор на членове и ръководители с високи професионални и нравствени качества и доказана привързаност към обществения интерес, върховенството на правото и демократичния модел на управление (вкл. лустрационен филтър) и гаранции за прозрачност и обществено участие в процедурите по излъчване.


Провеждане на програма за радикална модернизация в управлението и икономиката: осъществяване на зелен енергиен преход и истинско зелено възстановяване от ковид кризата, дигитализация и развиване на иновативна икономика и земеделие с висока добавена стойност. Ударно въвеждане на електронно управление и електронно здравеопазване, административна реформа и децентрализация.


Развитие на човешкия капитал и разгръщане на потенциала на хората в страната и извън граница чрез ударни инвестиции в образование и култура, здравеопазване и социална защита.


Осигуряване на чиста и безопасна околна среда и прилагане на мерки срещу разрушаването на природните ресурси в полза на субсидирани частни интереси, спиране на преференциалните цени за горене на боклуци и производство на енергия от ВЕЦ, построени на язовири за питейна вода, спиране на незаконните сечи.


Реформа на изборния процес чрез въвеждане на дистанционно гласуване - електронно и по пощата. Създаване на избирателен район "Чужбина". Въвеждане на регистър на избирателите.


Прилагане на цялостна стратегия за гарантиране на свободатата на медиите и журналистиката и радикално увеличаване на прозрачността и достъпа до информация, която да бъде предложена от професионалната общност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK