"Демократична България" иска независим одит на машините за гласуване

"Демократична България" иска независим одит на машините за гласуване

© Надежда Чипева, КапиталПредставители на "Демократична България" внесоха днес писмо в Централната избирателна комисия, с което искат независим одит на машините за гласуване и оповестяване на параметрите по договора за доставката им.


В края на декември комисията избра дружеството "Сиела Норма" за доставката на 9600 машини за гласуване, а аргумент е, че фирмата е обещала да намали цената с 1000 лв. на машина. Прогнозната стойност на поръчката е около 36 млн. лв. без ДДС.


Според "Демократична България" по поръчка търговска тайна са междинните срокове за доставка на машините, както и защитата им. От обединението казват, че никой не знае какъв софтуер ще бъде инсталиран на машините, заради което настояват за одит от независими експерти, както и наблюдателите да имат достъп до флашките с протоколите от машините.
От "Демократична България" припомниха, че набират наблюдатели и застъпници за изборите в кампанията си "Ти броиш" и са готови да си сътрудничат с т. нар. Отровно трио и Мая Манолова за опазване на честността на вота.


Още вижте във видеото.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK