ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Президентът и "Демократична България" искат излъчване на живо на броенето на бюлетините

Президентът и "Демократична България" искат излъчване на живо на броенето на бюлетините

© Георги КожухаровИ президентът Румен Радев, и извънпарламентарното обединение "Демократична България" искат възможност за онлайн излъчване на броенето на бюлетините. Това се разбра по време на консултациите на "Дондуков" 2 днес.


Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов това е изключително важна мярка и обединението е готово да направи за депутатите законодателни изменения в тази посока.


Държавният глава също смята, че трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.
В момента изборното законодателство не позволява видеонаблюдение на изборния процес, а различни предложения в тази посока на ДПС и "Воля" бяха отхвърлени през 2019 г. от мнозинството в парламента. Медии обаче могат да заснемат броенето на бюлетините, което според председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова дава възможност и на застъпници да го заснемат и излъчват на живо.


От "Демократична България" казаха, че имат около 6 хил. доброволци да наблюдават честността на вота в кампанията "Ти броиш", но трябва да се гарантира тяхното здраве от властите.


Друга тема, по която участниците на срещата бяха на едно мнение, е, че отчитането на вота от машините освен контролните разписки трябва да се имат предвид и протоколите от паметта на машините.


От "Демократична България" предлагат още гласуване по пощата поне за българите в чужбина и за карантинираните, независим одит на машините за гласуване, събиране на подписи за участие във вота чрез електронен формат, увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите в обществените медии по време на кампанията и др.


Президентът и "Демократична България" искат излъчване на живо на броенето на бюлетините

© Георги Кожухаров


Според Христо Иванов пътят към обновлението в българския политически живот са изборите, заради което трябва да се гарантира тяхната честност. Освен това е важно да се създадат условия за висока изборна активност. Той смята, че щом управляващите не искат да въведат дистанционно онлайн гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата - форма от 19-и век. По думите му трябва да има прозрачно одитиране на машините, за да не се превърне гласуването с тях от мярка за повишаване на доверието в причина за недоволство.


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава, заради което всички обществени кръгове трябва да участват в контрола. По-късно пред медиите той обяви, че има данни, че ГЕРБ купува около 300 хил. гласа.


"Доверието в изборния процес е ключово за доверието в демокрацията въобще. Виждаме какво става по целия свят - хаос, популизъм, радикализъм. Това вещае все по-чести кризи. Дълг и отговорност на държавниците е да се извисят над злободневните страсти, над личните и партийни интереси, и да гарантират честни и прозрачни избори, които да върнат доверието в институциите", коментира Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" - една от формациите в "Демократична България".


По-рано и от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" имат единствена тревога за изборите - че те ще бъдат правени от ГЕРБ, което поставя сянка на съмнение доколко ще бъдат честни (още вижте тук).


По-късно председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова каза на срещата с държавния глава, че институциите се опитват да саботират изборите, заради което извънпарламентарните партии, неправителствените организации и гражданите трябва да направят паралелна Централна избирателна комисия, която да обяви резултатите от вота (още вижте тук).


За разлика от консултациите до сега, срещите с партиите извън парламента са закрити, а медиите могат да заснемат само началото им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK