Гласуване по пощата, онлайн излъчване на броенето, паралелна ЦИК - какво искат партиите извън парламента

Гласуване по пощата, онлайн излъчване на броенето, паралелна ЦИК - какво искат партиите извън парламента

© Георги КожухаровГласуване по пощата на българите в чужбина и на карантинираните, онлайн излъчване на броенето на бюлетините, паралелна гражданска централна избирателна комисия - това са част от основните искания на извънпарламентарните партии преди парламентарните избори, които бяха отправени на консултациите на "Дондуков" 2.


Днес държавният глава Румен Радев се среща с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", обединението "Демократична България", сдружението на Мая Манолова "Изправи се.БГ", организаторите на протестите от т.нар. Отровно трио и партия "Възраждане", а утре предстоят срещи с партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" и други формации.


И на четирите срещи днес бе обявено съмнение, че ГЕРБ ще организира честни избори. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че основен риск за изборите е, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава, заради което всички обществени кръгове трябва да участват в контрола. Той обяви данни, че ГЕРБ купува около 300 хил. гласа (още четете тук, тук и тук). Заради демонстрирания саботаж от страна на институциите председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова предложи да се създаде паралелна гражданска централна избирателна комисия, която да следи организацията на парламентарните избори, да направи паралелно броенето на бюлетините и да обяви резултатите от вота преди официалните.
Една от темите, по които има съвпадение в исканията на част от извънпарламентарните партии, е, че е необходимо онлайн излъчване от застъпници и наблюдатели на броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота. Президентът също го подкрепя, а "Демократична България" е готова да предложи законодателна инициатива в тази посока. Според Мая Манолова това може да стане и според сега действащите изборни правила, които позволяват на медиите да заснемат този процес.


Другата тема е гласуването по пощата за българите в чужбина и евентуално за карантинирани, което се подкрепя от "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио. Президентът каза, че има резон за гласуване по пощата на българите в чужбина. "Изправи се.БГ" иска създаване на избирателен район за българите зад граница и повече секции във Великобритания, която след Брекзит може да има до 35.


"Демократична България" и държаният глава искат при отчитането на резултатите от машинното гласуване с броенето на разписките контролно да се отчитат и електронните протоколи. Извънпарламентарното обединение настоява за независим одит на машините на гласуване, а Отровното трио за контрол при съхранението им.


От "Демократична България" настояват за електронно събиране на подписите за регистрация за изборите, а от Отровното трио - подписката да се премахне.


От Отровното трио искат ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии, а от партия "Възраждане" - да се създаде институция, която да контролира социологическите агенции, както и безплатно време в частните национални медии в кампанията. "Демократична България" предлага увеличаване на безплатното телевизионно време за партиите в обществените медии по време на кампанията.


За срещите днес четете тук, тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK