На срещата с президента ГЕРБ го обвини във внушения, че изборите ще бъдат манипулирани

На срещата с президента ГЕРБ го обвини във внушения, че изборите ще бъдат манипулирани

© Велко АнгеловНа консултациите за парламентарните избори на "Дондуков" 2 управляващите обвиниха президента Румен Радев, че участва в правенето на внушения, че ГЕРБ ще манипулира или купи изборите.


"В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани... Внушенията, че, правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и Вие участвате в това", каза председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея Радев кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още отсега обявяват, че изборите са нечестни, което е внушение.


"Апелирам за по-спокойно говорене! Опитите да се оспорват резултатите от избори, които не са проведени, са опасни", каза още Цвета Караянчева. Тя допълни още: "Вижте какво стана в САЩ."
Председателят на парламента обяви, че ГЕРБ е печелила три път парламентарни избори, без да ги е организирала. Тя уточни, че не партията прави изборите, а институциите, които си взаимодействат една с друга.


В отговор Румен Радев каза, че внушенията се опровергават само по един начин - с мерки, които да убедят хората, че няма манипулации. Той цитира данни от Цветан Цветанов, който досега правеше изборите в ГЕРБ, че имало манипулации, както и припомни предложенията му за ротация на полицейски началници. Накрая каза, че е канил всички партии, защото за него е важен гласът на всеки българин.


Цялата среща бе излъчвана онлайн, макар че първоначално на "Дондуков" 2 планираха само началото да е открито за медии. От ГЕРБ обаче поискаха камерите да останат, тъй като нямали какво да крият.


Законови промени - само за карантинирани


На срещата Цвета Караянчева обяви, че парламентът е легитимен и може да приеме законодателни промени за гласуване на карантинирани и за седмица. Президентът й отвърна, че е наясно колко бързо се променят законите.


От думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се разбра, че промените няма да бъдат в Изборния кодекс, а в закона за извънредното положение. Карантинираните ще гласуват с подвижни секции, а хората в отделенията за коронавирус в болниците - в урни, занесени им от медиците. По думите на Томислав Дончев хората от 250 или 300 екипа от подвижните избирателни секции трябва да бъдат ваксинирани.


Даниела Дариткова обяви за екзотична идеята за гласуване по пощата на българите в чужбина, а Румен Радев й отвърна, че е екзотично да напишеш нова конституция за седмица. Той призова да се гарантира правото на глас на българите зад граница и да не се зачеркват бързо идеите.


Днес президентът е поканил на среща всички партии в парламента. От думите на ГЕРБ се разбра, че "Обединените патриоти" няма да отидат.


Други идеи май не се приемат


Президентът предложи обсъдените при него идеи - гласуване по пощата, видеозаснемане на броенето на бюлетините, по-спарведлино разпределяне на медийното време в кампанията и включване и на общинските избирателни комисии в изборите - те вместо районните да обработват първично протоколите. ГЕРБ по-скоро не ги приема.


Според вицепремиера Томислав Дончев нито гласуването по пощата, нито дистанционното гласуване могат да бъдат организирани за два месеца. По думите му това ще доведе до най-лошия вариант - да няма доверие в изборния процес. Като авантюри той определи и идеите за гласуване от колата и на открито.


"Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в определен часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса", обяви Томислав Дончев.


Според Румен Радев има технологично време да се реши проблемът с гласуването на българите зад граница и предложенията не трябва да се отхвърлят като екзотика.


Държавният глава призова на наблюдатели и застъпници да се даде законодателна възможност да заснемат с мобилните си телефони процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и попълване на протоколите. Той каза още, че партиите искат справедливо разпределено време в медиите по време на кампанията.


"Няма покритие на интернет навсякъде", отвърна Цвета Караянчева в коментар на тези идеи. Тя каза, че ако различни наблюдатели и застъпници заснемат от различни ъгли, това ще доведе до изкривяване и десетки искове в съда за касиране на резултатите. Според Томислав Дончев всичко, което не е забранено, е разрешено.


Президентът поиска сертификацията на машините да бъде направена така, че да се гарантира прозрачност. Той настоя и неправителствени организации и партии да бъдат включени в този процес.


Според вицепремиера проблемът с машините е да не се зарази някой избирател с коронавирус чрез докосване на екрана. Попитан, той не обяви кога ще бъдат доставени те с мотива, че избирателната комисия е бенефициент на поръчката.


Томислав Дончев призова президента бързо да обяви датата на изборите, защото от нея започват да текат различни организационни срокове. В отговор Радев каза, че и да има промяна, и да няма, ще подпише указ възможно най-рано. През декември той обяви първата възможна дата - 28 март.


За срещите с БСП, ДПС и партии извън парламента четете тук, тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK