ГЕРБ предлагат висши чиновници да не влизат в бордове на фирми

Красимир Ципов

© Георги Кожухаров

Красимир ЦиповДепутати от ГЕРБ са предложили промени в Закона за публичните предприятия, с които се предлага висши държавни служители да не могат да участват в бордовете на държавни фирми.


Забраната обхваща главни секретари на Народното събрание, на президента, на Министерския съвет, на министерства и ведомства, съобщава "24 часа". Рестрикцията се отнася до фирми, в които държавата или община имат над 50% участие.


Подобна забрана бе въведена в Закона за публичните финанси през 2019 г., припомня изданието. Тогава се прие тези дружества да провеждат конкурси за всяка позиция, като към кандидатите имат редица изисквания, сред които и това да не заемат висша държавна длъжност.
При гласуването на промените на първо четене обаче бе прието главните секретари, ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица, които се занимават с финансово управление и контрол на средства от ЕС, както и тези чиновници, които отговарят за обществените поръчки, да могат да се включват в бордовете на държавни компании.


Сега се предлага отпадане на тази възможност, като мотиви не са посочени.


Друга промяна в Закона за публичните предприятия в преходните и заключителните разпоредби гласи да не се преобразуват като административни структури държавните предприятия, създадени със специален закон.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK