И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите

И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите

© Юлия ЛазароваВ началото на последната сесия на 44-ия парламент ГЕРБ обяви, че е отворена за диалог и сега, и след изборите, а ДПС определи диалога като ключ за политическа стабилност след изборите. От "Обединените патриоти" заговориха за съзнание за национално единство.


В декларация ГЕРБ призова президентът Румен Радев да насрочи изборите на първата възможна дата - 28 март, за да има бързо конституиран нов парламент, който да може да гласува решения, ако се налагат такива заради коронавирусната криза.


БСП поиска отчет на работата и похарчените пари от третия кабинет на Бойко Борисов, а ДПС обяви, че си отива едно управление, което е правело пиар, но не и реформи. И двете партии казаха, че най-важен е планът, по който с пари от ЕС ще се финансират мерки за излизане от кризата с коронавируса. По изчисления на отцепниците от БСП става въпрос за 29 млрд. евро.
И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите


Атаки към президента


След като обяви, че ГЕРБ е постъпила правилно въпреки призивите на президента Румен Радев за оставка и оставяне на страната без парламент в здравната криза от коронавирус, председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че управляващите са се поучили от протестите - на смирение заради исканията и на отговорност заради неспособността от протеста да се излъчи лидерство. Макар да каза, че за партията на Бойко Борисов няма значение кога ще бъдат изборите, тя призова държавният глава да определи дата възможно най-бързо и допълни, че трябва да е първата възможна, за да има бързо нов работещ парламент.


И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите

© Юлия Лазарова


Съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обяви, че политическата му формация няма да допусне увеличаване на броя на секциите в Турция, което се маскира като решение на проблема с гласуването във Великобритания. По закон в страни извън ЕС може да има до 35 секции. На консултациите при Румен Радев, на които представители на "Обединени патриоти" не отидоха, бе обсъден този проблем. Според Искрен Веселинов български държавници, които допуснат чрез такава промяна да се завърнат "новите стари любимци на султана" от ДПС, са "васали на султана". Той каза, че формацията е против и гласуването по пощата.


От "Воля" призоваха най-накрая да бъде подписан прословутият указ с датата на изборите, а отцепниците от БСП, които обявиха нов проект - "Българска прогресивна линия", казаха, че не от парламента зависят решенията за гласуването на българите в чужбина, а президентът трябва да насрочи изборите на дата, на която ще са отпаднали противоепидемичните ограничения зад граница.


Обещания много


В декларацията си ГЕРБ обяви, че ще работи за единство и решения. Припомнено бе, че заради разумното харчене през годините сега има пари за мерките срещу кризата, както и че чрез двойното увеличение на учителските заплати е доказано, че образованието е приоритет. В началото председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ каза, че бесилката, която са издигали протестиращи пред Народното събрание, е символ, че "всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду си, която гори мостове".


И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите

© Юлия Лазарова


След като каза, че ГЕРБ живее в телевизионна България, а за реалната показателни са три картини - парите в чекмеджето от спалнята на премиера, свлачището на открития ремонт до Рилския манастир и потопената след валежите половин България, лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за отчет на правителството за разходите и поиска от българските граждани да са двигатели на промяната. Тя каза, че в плана за възстановяване и развитие, по който с пари от ЕС ще се финансират мерки срещу кризата, приоритети трябва да бъдат здравеопазването с базова заплата за медицинските работници, образованието с единна електронна система, както и ръстът на доходите, който започва от преизчисляване на всички пенсии.


И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите

© Юлия Лазарова


От "Обединени патриоти" обявиха бюджета за 2021 г., о когато минималната пенсия става 300 лв., за бюджет на изпълнените ангажименти. В декларацията си те казаха, че до края на мандата ще работят за криминализиране на радикалния ислям, разрешаването на неизбежната отбрана, закон за личния фалит, закон за доброволчеството, промени срещу фалшивите новини и др. Накрая призоваха за национално единство.


И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите

© Юлия Лазарова


От "Воля" пак се опитаха да се разграничат от управлението и се обявиха за коалиция с българския народ.


Какво иска ДПС


В декларацията на ДПС Мустафа Карадайъ, който на преизбирането си за лидер поиска явно участие на партията в изпълнителната власт, критикува управляващите, че са влошили бизнес климата; че има напрежение между хората и законодателен хаос; че не правят реформи, а пиар; че вместо да решат, създават нови проблеми.


Според ДПС с последните изменения на Изборния кодекс, когато бе прието гласуването с машини да е по избор, ГЕРБ е минирала изборния процес, а сега раздава пари на всички, за да си осигури победата на вота, но може да бъде изненадана.


И ГЕРБ, и ДПС се обявиха за диалог след изборите

© Юлия Лазарова


"От изборите ще зависи за колко време ще се справил с кризата, с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободите в България", каза Мустафа Карадайъ. Той обяви, че хората ще трябва да избират според предизборните програми и без стереотипи, ако искат нормална държава. После каза, че ДПС предлага заедност, ускорено и догонващо развитие на страната, участие в Зеления пакт, чисти въздух, вода и храна, както и високи технологии и участие на гражданите в обществените процеси.


Накрая каза, че след изборите трябва да се мисли за нов модел на бъдещето на България, а диалогът е ключът към политическата стабилност.


Парламентът започна новата сесия със слушане на химните на България и ЕС и с нов депутат - на мястото на починалия Валентин Касабов от "Обединените патриоти" влиза Георги Александров.


Георги Александров

© Юлия Лазарова

Георги Александров


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK