В парламента ГЕРБ си направи предизборен пиар на гърба на пострадалите след обилните валежи

В парламента ГЕРБ си направи предизборен пиар на гърба на пострадалите след обилните валежи

© Надежда Чипева, КапиталНа втория ден от последната за мандата сесия ГЕРБ извика в парламента четирима министри - Христо Терзийски (вътрешни работи), Теменужка Петкова (енергетика), Емил Димитров (води) и Лъчезар Богданов (икономика), за да дадат информация за ситуацията в страната след влошената метеорологична обстановка и предприетите действия. Представителите на кабинета "Борисов 3" изчетоха сводките на ръководените от тях министерства, информацията от които вече е известна в публичното пространство, след което заключиха, че изпълнителната власт е реагирала адекватно, взети са мерки и гражданите трябва да бъдат спокойни.


Партията мандатоносител - ГЕРБ, която обикновено отказва да извика за изслушване в парламента премиера Бойко Борисов по какъвто и да е въпрос, понякога кани министри, които могат да дадат информация, която би работила за позитивен имидж. Процедурата днес отне три часа и половина пленарно време.


Заради обилните валежи в последните дни е обявено частично бедствено положение в два столични района и в няколко населени места основно в Софийска, Бургаска и Благоевградска област. По информация от тази сутрин са отводнени около 700 сгради, откъснати места няма, но 26 селища още са без ток. Тежко постарали няма. Няма риск от преливане на язовири, след като в последните дни имаше контролирани изпускания. Близо до морето са паднали над 175 литра на квадрат.
След като обяви, че екипите на подчинената му Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 268 сигнала, сред които и за свлякла се земна маса върху къща с 11 души в Смолян, вътрешният министър Христо Терзийски каза, че изпълнителната власт е предприела всички мерки, за да ограничи последствията. След като язовир по язовир, час по час, обем по обем описа предприетите действия, енергийният министър Теменужка Петкова каза: "Енергийната система е стабилна. Реагира се адекватно. Гражданите да са спокойни." Колегата й Лъчезар Борисов отчете щабове и ремонти на десетки язовири.


Единствено министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, който е от квотата на "Обединените патриоти", посочи два проблема - че коритото на река Марица до Пловдив не е чистено и ако не се изпуска водата каскадно, ще наводни Пловдив; че макар и язовирите в момента да са "много добре", в тях има вода за от една до три години, но тя ще се губи по старата водопреносна мрежа; както и че след две-три години ще има проблем със сметищата у нас и "да му мисли следващият министър". Той онагледи валежите след глобалното затопляне като "душ с вода от 160 бойлера" и призова хората да не си изхвърлят "телевизори, хладилници и други", където им падне, а кметовете - да изчистят коритата на реките. Решения не бяха обсъдени.


Въпроси задаваха основно депутати от ГЕРБ и БСП. Управляващите благодариха на правителството за редакцията и повтаряха какви планове за реакция има, а опозицията поиска изслушването да се излъчва по националните медии и зададе конкретни въпроси по различни проблеми, но не получи съвсем конкретни отговори. Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов се поинтересува дали от дъждовете е залята оградата на границата с Турция, но бе информиран, че няма поражения.


Накрая ГЕРБ направи заключението, че при наводненията в техните мандати няма жертви. В БСП видяха демонстрация на пълната правителствена безпомощност, с която ГЕРБ се опитва да се отърве от отговорността. Социалистите поискаха разследвания, както и реформи, за да отговаря само един министър за водите. От ДПС казаха, че властите в лицето на екоминистерството не изпълнява ангажиментите си по превенция на наводняване, в т.ч. да подготви язовирите да посрещнат приливните вълни. В "Обединените патриоти" са на мнение, че "министрите не само знаят какво правят, но и могат да го обяснят". Обвиненията към тях били политическа акция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK