Президентът насрочи парламентарните избори на 4 април

Президентът насрочи парламентарните избори на 4 април

© Прессекретариат на Държавния главаПрезидентът Румен Радев насрочи парламентарните избори на 4 април. Указът е подписан днес, обяви държавният глава в обръщение към народа.


"Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията - кауза, която винаги съм подкрепял. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно адекватно действащо правителство. В същото време дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка специално на такива избори, изискват време и пълна мобилизация", аргументира избраната дата Румен Радев.


Президентът направи днес обръщение към народа, след като в последните дни проведе консултации за организацията на избори по време на пандемия от коронавирус със здравните власти, ангажираните институции и партиите във и извън 44-ия парламент. Въпреки множеството искания за промени, сред които за гласуване по пощата и онлайн излъчване на броенето на бюлетините, управляващите са склонни да направят само една поправка в изборните правила - за мобилни урни, в които да гласуват карантинираните. Днес президентът пак поиска тези промени, както и се обяви за актуализация на избирателните списъци.


Вотът - седмица след първата дата
Преди да започне консултации, Румен Радев обяви, че според него изборите трябва да бъдат на първата възможна дата - 28 март. Заради инициативата му за срещи за организацията на изборите ГЕРБ го заподозря, че иска да ги отложи, и настоя да ги насрочи възможно най-скоро и на вече обявената дата. На консултации имаше мнения за отлагане на изборите дори до май. Посочената днес дата е седмица след първата възможна.


"Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приеме необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки българки гражданин и не по-маловажно - да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", каза президентът.


Президентът иска още промени


След като обяви, че изборите добиват съдбовно значение, той каза, че никоя от институциите не е предприела адекватни мерки за провеждане на избори в пандемия от коронавирус. После поиска промени в Изборния кодекс, които не само да гарантират правото на глас на карантинираните, но и да въведат гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите и излъчване на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, справедлив достъп до медиите на всички по време на кампанията и премахване на ръчното броене на машинния вот.


"Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да се правят промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани в българския парламент, когато управляващите са имали интерес. Очаквам сега, когато интересът е на българските граждани, парламентът да бъде не по-малко активен в неговото отстояване", заяви Румен Радев.


Държавният глава каза, че има уверението на Централната избирателна комисия, че машините за гласуване ще бъдат доставени до 25 дни преди вота. Той поиска всички желаещи политически субекти и неправителствени организации да имат достъп до процеса на сертифицирането и тестването на устройствата, както и да има кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите за машинния вот. Също така се обяви за актуализация на избирателните списъци и осветляване на изборната администрация на всички нива, в т.ч. и на "Информационно обслужване".


След като каза, че за първи път ще се правят избори в пандемия и с масов машинен вот и че от отговорността на институциите зависи да бъде съхранено здравето на хората и да се гарантира честността на вота, Румен Радев допълни: "Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин е важна стъпка в тази посока".


В началото на обръщението си президентът каза, че го прави "във време, в което последиците от наводненията в страната още не са отминали: къщи, стопанства и пътища още са под вода, а хиляди хора посрещнаха тревожни студени и тъмни нощи в страх от стихията и очакват подкрепа; във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура".


Цялото обръщение на държавния глава вижте тук.
Как ГЕРБ коментира датата на изборите вижте тук.
За консултациите при президента четете тук, тук, тук, тук, тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK