Според Томислав Дончев е добре, който иска, да снима с телефон в секциите

Томислав Дончев

© Юлия Лазарова

Томислав ДончевВицепремиерът Томислав Дончев е на мнение, че е добре, който иска, да има право да снима с телефон в избирателните секции.


"За мен е добре да има възможност, който иска, да записва с телефон (...) Какво лошо има да има още един елемент на прозрачност. (...) В записването не виждам нищо лошо лично аз", каза вицепремиерът в интервю за "Нова телевизия" по повод предложението на опозицията броенето на бюлетините да се предава онлайн.


Дончев добави, че практически е невъзможно предаването на видеосигнал в реално време да бъде организирано от държавата, защото не във всички секции, особено отдалечените и във високопланинските райони, съществува техническа възможност за това. "Видеонаблюдението е добра мярка за прозрачност. Аз не виждам нищо лошо, но не знам дали в 12 хил. секции има техническа възможност това да се случи. В планински райони това не е възможно", каза той.
По думите му "въпрос на правна техника е кой (законов) акт трябва да се промени, но всичко е в ръцете на депутатите, защото няма време Министерският съвет да излезе със законодателна инициатива. Преди това в същата телевизия конституционалистът проф. Пламен Киров подчерта, че без промяна в закона видеозаснемането на изборите е невъзможно.


Дончев заяви, че пръв приоритет на управляващите е да гарантират запазването на общественото доверие в изборния процес. "Самият изборен процес не дава шанс за големи злоупотреби. Нечисти практики се упражняват извън изборните секции. В секциите има противостоене на интересите на партиите чрез членовете на комисиите, излъчени на партиен принцип, и е невъзможно да се допуснат нарушения, смята той.


По тази причина Дончев изрази съмнение в ефективността на гласуването по пощата - заради съмнението за възможна злоупотреба с правото на глас, безпокойството, че пликовете с бюлетините може да не достигнат до адресатите заради спирането на полетите, както и липсата на 100% гаранция за опазване на тайната на вота.


Ако се случи 5 гласа да са подадени от починали, несъществуващи гласоподаватели или без да знаят, ще сложи такова петно върху него, че това, което чуваме сега за злоупотреби, ще ни се стори детска игра", каза Дончев.


Според вицепремиера ГЕРБ няма интерес да ограничава гласуването от чужбина, защото в много държави има достойно представяне. Призова опозицията да помисли дали ако спечели изборите и получи голямо представителство в парламента, ще продължи да говори, че изборите са купени и опорочени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Поредното смешно(ако не беша жалко) участие в ефир.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Този е като ученик, който не се е готвил за изпита, ала опитва нещо да измисли и каже, белким върже тройката.

 3. 3 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Дончев явно иска да се покаже като най-големият идиот в ГЕРБ. Амбициозна цел, но като гледам трупа доста точки.

 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1197 Любопитно

  А чекмеджета може ли да се снимат?

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 583 Неутрално

  След като преди време видях как един много популярен зам министър ръководеше и защитаваше купуването на гласове, а милицията се правеше на сляпа, не очаквам нищо нормално, честно и морално от това управление.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Виж докъде докарахте хората. Да се чудят , какво да измислят, за да ви попречат да фалшифицирате изборите. Защото вие сте майстори на това.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  " Нечисти практики се упражняват извън изборните секции"

  Не думай ! И от КОЙ ? Да не би от онези с чекмеджетата и шкаФчетата ? Дето имат обръчи от фирми и грабят колкото могат като за последно.....

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Току що портите на Ада бяха отворени!
  От месеци върви кампания по формиране на обществено мнение , което ще доведе до оспорването на изборните резултати от ВСИЧКИ!!!
  Току що Томислав Дончев се присъедини към хората, които работят в тази посока!
  Жалко!

 9. 9 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Снимането на бюлетината с отбелязано гласуване се използва за купеният вот. Така се удостоверява , че индивидът е гласувал правилно , както му е поръчано.
  Затова трябва да се забрани влизането в секциите с телефон или друго средство за заснемане.

 10. 10 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  ==========
  Ако се случи 5 гласа да са подадени от починали, несъществуващи гласоподаватели или без да знаят, ще сложи такова петно върху него, че това, което чуваме сега за злоупотреби, ще ни се стори детска игра", каза Дончев.=========


  Е , нали описах подобен случай с мой близък - починал, обаче гласувал в две избирателни секции на разстояние на 2000 км , една от друга .


  И какво стана - още тече проверка ...............
  И моля, не ми казвайте, че е невъзможно , говоря от собствено преживяване

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 11. 11 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Снимането от "някои" не е сериозно за обсъждане за нарушения. Но регламентираният запис на броенете на бюлетините е много важен. Това трябва да се приложи към протоколите и да се наблюдава и от застъпниците.

 12. 12 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Дончев е от ГЕРБ, да. Не поне не се държи като простак. Примери много. Началникът му, Гърневски, Харизанов, Биков, Караянчева и ного други.

 13. 13 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Снимането на бюлетината с отбелязано гласуване се използва за купеният вот. Така се удостоверява , че индивидът е гласувал правилно , както му е поръчано.Затова трябва да се забрани влизането в секциите с телефон или друго средство за заснемане.
  —цитат от коментар 9 на Strymski


  Тук не става въпрос за заснемане на вота, а снимане при броенето на бюлетини.

  Кое е неясното ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 866 Неутрално

  И срещу някой, на който не знаят името, хората ще подават искане да се унищожи записа с тяхното гласуване. И като започнат да се разпространяват записи на хора, които не знаят, че са сминани, кой да съдят.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Този е като ученик, който не се е готвил за изпита, ала опитва нещо да измисли и каже, белким върже тройката.
  —цитат от коментар 2 на Deaddark


  Томето е специалист по нищоправене и празнодумие! Някой гербер може ли да изброи какво е свършил Томислав Дончев за десет години във властта?

 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ние няма да разрешим видеонаблюдение а вие си снимайте. Да ама когато
  се броят и се оформят протоколите кой ще снима ???

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4848 Неутрално

  После е лесно да се откаже като някакво доказателство , поради разпоредбата в Конституцията......

 18. 18 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2219 Любопитно

  И срещу някой, на който не знаят името, хората ще подават искане да се унищожи записа с тяхното гласуване. И като започнат да се разпространяват записи на хора, които не знаят, че са сминани, кой да съдят.
  —цитат от коментар 14 на ggot


  Специално за Вас изключват ли камерите в банката и големите магазини ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1600 Разстроено

  В чужбина е ясно в коя единствена държава ще се гласува лесно, масово, от ваксинирани хора, под ред. Други гласове няма да се броят, да не разсърдят някого.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 20. 20 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2219 Весело


  Томето е специалист по нищоправене и празнодумие! Някой гербер може ли да изброи какво е свършил Томислав Дончев за десет години във властта?
  —цитат от коментар 15 на vassilun


  Аз като НЕгербер мога да кажа, че успешно усвои 9 - 10 млн за електронно правителство.

  Още чакам отговор подаден чрез ЕПЗЕУ от 10.2020 г.към МВР, заведен с УРН .
  Срока е един месец

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2355 Неутрално


  "За мен е добре да има възможност, който иска, да записва с телефон (...) Какво лошо има да има още един елемент на прозрачност. “

  Не може ,,който иска” Томиславеее!
  Има си закони!
  Толкова време не го научихте ЗЗЛД и кой може и кой не може.
  Аман!

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 110 Неутрално

  В момента на броенето купуването на гласове е приключило така или иначе. В изборния ден цели райони от България ще бъдат отцепени с полицейски загражднения и вътре гласовете ще се продават като на Узунджовския панаир. Целия Северозапад е изкаран на пазара, бариери ще има още на Ботевград и от Плевен на запад. ДПС и ГЕРБ ще бъдат с равен резултат.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 23. 23 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#18] от "nessarox":

  Тези записи не се разпростаняват никъде. А освен, че трябва да се иска съгласието на хората, които се снимат, трябва да си иска съгласието и на собствените на обектите, където се снима. И тъй като изборите са в училищата, допълнително трябва да се обсъжда с МО и други институции, дали трябва да се пускат в публичното пространства записи с вътрешното разположение на училищата от съображения за сигурността на учениците.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Дончев е от ГЕРБ, да. Не поне не се държи като простак. Примери много. Началникът му, Гърневски, Харизанов, Биков, Караянчева и ного други.
  —цитат от коментар 12 на evtimvz


  ти мислиш ли че в записа, който пуснаха на бойко с дончев само единия е простак? вярваш ли че единия участник ще псува, а другия ще се държи като отличник от италианския лицей

 26. 26 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2519 Весело

  Видеонаблюдението е добра мярка за прозрачност. Аз не виждам нищо лошо, но не знам дали в 12 хил. секции има техническа възможност това да се случи. В планински райони това не е възможно" - за ученици, със специално обгрижване, бяха мобилизиране мобилните оператори, които не само им дадоха възможност за Нет, ами и електронни устройства раздадоха, само и само да се УЧАТ. Само БГ правителство на ГРЕБящите се оправдава като ученичка с ... Защото не искат да се учат или не могат?!? Ама "отличникът" и го изтъпанили да се обяснява.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 27. 27 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#25] от "karatista":

  А Вие като гледате и слушате Божествения по телевизията, какъв сте?

 28. 28 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#27] от "evtimvz":

  ние сме ОК. няма проблеми

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На Томиславчо са му дали следната роля: "уж съгласен с опозицията". И протестиращите уж подкрепяше, и промяната, сега пък уж подкрепя видеозаписите... ама рзбира се, накрая нищо от това не става.

  Томиславчо е просто една кукла, която е сложена там за да дава по-интелигентен и по-човешки вид на ГЕРБ, но нямайте съмнение, че нещата, които приказва са абсолютно нагласени и предварително съчинени, вероятно от гербавите стратези.

  Томиславчо е иззел тия функции с ясното съзнание, че въпреки, че е нещо като втори човек вече, той НИКОГА няма да наследи Бащицата. Но ... нищо ново. Да си висш политик от ГЕРБ е едно безкрайно човешко унижение, както знаем от Цвета Караянчева. Какво получават в замяна на потъпкването на достойнството, те си знаят най-добре.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  "За мен е добре да има възможност, който иска, да записва с телефон (...) Какво лошо има да има още един елемент на прозрачност. “Не може ,,който иска” Томиславеее!Има си закони!Толкова време не го научихте ЗЗЛД и кой може и кой не може.Аман!
  —цитат от коментар 21 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ти пък.
  Що му обясняваш?
  Много добре знаят за какво става дума, ама се правят на чукнати.
  Забележи, че Т.Д. казва "за мен". Така и той става добър за пред хората, ама и снимането си остава забранено от държавата.
  Забележете и тъпото оправдание, че нямало време.
  Има достатъчно време, ама кукловодите не дават.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Гневно

  А нежеланието да се облекчи гласуването на българите в чужбина е още по-голяма далавера в защитата на ГЕРБ.
  Там просто отрязват поне 10% от имащите право да гласуват.
  Оправдания се сипят непрекъснато, но изобщо не личи и опит да се решат проблемите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Според Томислав Дончев е добре, който иска, да снима с телефон в секциите
  ========================

  Това нищо не променя.
  Трябва официално и ЗАКОННО заснемане на целия изборен процес, което да има правна стойност, заснемайки нарушенията в процеса, така че да може да бъде търсена отговорност на нарушителите.

 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Е нямат време разбира се... работа работа работа...

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ха-ха - м. нгауите по-лесно да се отчитат за 50-те лева. Нали, Дончев ?

 36. 36 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 501 Неутрално

  А възможно ли е да се ползват услугите на професионалист, г-н Дончев? В тази връзка, бихте ли предоставили на заинтересованите координатите на най-добрата в бранша - прекрасната госпожа Мата Хари!

 37. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2355 Весело

  До коментар [#36] от "Brighty":

  😂

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2355 Весело

  До коментар [#36] от "Brighty":

  Точно в предната статия писах че тези лешпери в определен момент държат да не се нарушава ЗЗЛД( по време на избори...) а когато някой го нарушава(в спалнята...) тогава не надигат вой да се разследва нарушителя...
  ГОЛЯМА САПУНКА СТЕ ЕЙ...!

 39. 39 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Съгласен е на видеонаблюдение защото е най-фотогеничният от ГЕРБ.

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  До коментар [#9] от "Strymski":

  Кой ще обискира гласуващите. Баните ги разграбиха, иначе можеше в тях да се гласува гол, за не скриеш телефон някъде.

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3024 Неутрално

  Телефоните са временна мярка докато не се разреши гласуване по пощата. Тогава гласуването ще става директно в кръчмата на Данко Хаирсъзина преди получаването на кебапчетата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK