"Има съмнения за купен и контролиран вот": Защо ОССЕ ще изпрати 214 наблюдатели за изборите

"Има съмнения за купен и контролиран вот": Защо ОССЕ ще изпрати 214 наблюдатели за изборите

© Надежда Чипева, КапиталОчертават се проблеми при провеждането на кампанията и чухме съмнения за купуване на гласове и организирано гласуване - това гласи един от изводите в доклад на Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), публикуван на сайта на организацията.


Докладът е направен след посещение в България в края на декември миналата година с цел да се установи какви са нуждите от наблюдение на предстоящите през април парламентарни избори. Изводите обобщават мнения на представители на основните политически партии у нас, журналисти, анализатори, представители на министерството на външните работи, Централната избирателна комисия, Съвета за електронни медии, Върховния административен съд и др., с които представителите на службата на ОССЕ са се срещнали.


След разговорите службата препоръчва на организацията освен основния екип от експерти да командирова в България мисия от наблюдатели, в която да влизат:

14 дългосрочни наблюдатели на изборния процес
200 допълнителни наблюдатели само за изборния ден.


Повече наблюдатели ОССЕ е изпращала у нас само на парламентарните избори през 2013 г. - 242, когато мисията е "стандартна", както се препоръчва и за предстоящите избори, а не - "ограничена", както обикновено.


Какви са съмненията


В доклада на службата към ОССЕ са отразени съмнения за купуване на гласове и организирано гласуване, изразени от страна на българските представители в срещите. Повечето от тях твърдят, че тези практики обикновено са насочени към икономически и социално уязвимите общности, най-вече към ромите.


Някои от българските представители критикуват още дадената чрез законови промени миналата есен възможност за гласуване както с бюлетини, така и с машини, което може да доведе до затруднения; опростяването на протоколите с изборните резултати, което може да доведе до грешки при отчитането, и отслабване на доверието в изборния процес, пропуски в изборното законодателство и др, се посочва в доклада.


Има притеснения за трудности при провеждането на кампанията заради пандемията от коронавирус, както и за неравенство в ущърб на новите и малките партии. В доклада се отбелязва, че според някои от запитаните медиите в България са разделени по политически линии и са повлияни от търговски и корпоративни интереси, което може да окаже влияние и на кампанията.


"Всички събеседници подчертаха, че оценката на мисия на ОССЕ би имала особена стойност поради високата поляризация и би повишила общественото доверие в изборния процес. Те отдадоха голямо значение на предстоящите парламентарни избори, определяйки ги като важен тест за демокрацията на страната", се казва в документа.


Много ли са 214 наблюдатели


За девети път ОССЕ ще следи изборите у нас, като първата мисия е била през 1997 г. Обикновено мисиите са "ограничени" - от около 20 наблюдатели за цялата страна, като не се изпращат допълнителни експерти за изборния ден. При стандартните мисии, каквато е тази през 2013 г., има около 200 краткосрочни наблюдатели, които следят пряко работата в секциите в изборния ден. И при двата вида мисии може да се наблюдава целият процес, както и да се следи за манипулации, купен и контролиран вот.


На последните парламентарни избори през 2017 г., когато по данни на Централната избирателна комисия международните наблюдатели са били само 61 и то от пет различни организации, мисията на ОССЕ е ограничена, но изготвя доклад с препоръки за промяна в изборното законодателство, някои от които са приети.


Сега се препоръчва мисията да бъде "стандартна" и голяма почти колкото тази през 2013 г. Тогава предсрочните парламентарни избори са наблюдавани от 22 дългосрочни и 220 краткосрочни наблюдатели на ОССЕ, които са имали достъп до всички етапи на изборния процес - подготовка, провеждане на изборите, отчитане на резултатите, попълнени протоколи, заседания на комисии и т.н.


За очакваната голяма мисия съобщиха и от обществения съвет към изборната комисия. Според зам.-председателя му Стоил Цицелков, цитиран от БНР, за първи път от години ОССЕ ще изпрати мисия от над 200 наблюдатели, защото много неща будят съмнение, в т.ч. смесването на гласуване на хартия и с машини.


В доклада на службата към ОССЕ сега е обяснено, че се иска наблюдение и оценка на прилагането на правната рамка за изборите, работата и капацитета на избирателната администрация, провеждането и финансирането на предизборната кампания, медийното отразяване и наблюдението на изборния ден, особено заради промените покрай пандемията от коронавирус. Препоръчва се и мониторинг на медийното отразяване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Основанията на ОССЕ са напълно реални. Самият факт, че коментираните промени в ИКодекс не се възприеха от мнозинството управляващи, както и ахмашкото държане на Марешки на тези разговори, насочват на съмнения в обективното и честно преброяване на подадените гласове. Отделно, че Борисов в тая джипка е нон-стоп в предизборна кампания, преди предвиденият за това едномесечен срок.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Всички знаят истината за манипулациите на ГЕРБ в последните години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1536 Любопитно
 4. 4 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Къде ще видят на живо от ОССЕ ,призракът на комунизма.
  Такава атракция,не е за изтърване - избори в комунистическо състезание.
  Велкòме в последната комунистическа страна в Европа.

 5. 5 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Мхмм, демек ОССЕ в непряк текст казва че се съмняват в честността на изборния процес в Родината. При това за втори път в последните десет годинки.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  ОССЕ гледат онемели
  Как ведно гласуват
  Живи и умрели!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  ЕС ще прати тези наблюдатели за да не може комунетата да ги оспорят! Ха честито им!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Защо съмнения? Това си е реалност в България. Но на никой не му се занимава, а Гешев (е радост) гони кокошкарите по махалите. Защото е безопасно.

 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Когато започнаха да правят ечлектронното правителство в Естония, го съчетаха с така наречената административна реформа, която представляваше освобождаване на всички държавни чиновници над 35 години. Било трудно за известно време, но после нещата в държавата рязко се подобрили. Това упорито се крие от нашите управници. Друг, известен на малък кръг хора е, че Естонското правителство предложи безплатно съдействие на българското правителство ускорено да изгради такова, но мълчаливо, предложението им беше отклонено. Вместо това, след оценка на естонското електронно правителство от Финландия, финландците предложиха да се разшири естонското правителство и във Финландия и сега двете държави имат общо такова. Лично аз не виждам причини това да не се случи в България, но финландците и естонците нямат нищо общо с националните особености на българския лов и риболов.
  В Естония електронните паспорти са с вграден електронен подпис. Електронният подпис или така наречената електронна идентификация е от фундаментално значение за електронното управление, наричано и е-правителство. Когато беше стартиран търга за електтронни паспорти в България, заданието тихомълком се промени и резултатът е сегашните лични карти. В Естония това не се случи и сега там е налице едно от най-модерното работещо е - правителство в света. Можеше и в България да се случи, ако мафията, основно представлявана от ДПС не се намеси. Тогава прекият изпълнител на мафията беше Миков - МВР шеф, който спря електронната паспортизация. От тогава, до сега, се имитират 3 търга за електронни паспорти, но ДПС не пуска. Но ГЕРБ пое ролята на БСП в игрите на ДПС. В резултат на въведеното електронното правителство в Естония, корупцията е сведена до практически нулеви показатели. Но по - важното е, че с електронните паспорти реализират надеждна система за пряко участие на хората във властта чрез постояна връзка между хората и властта посредством електронна система за референдуми. Същата успешно се използва и за електронно гласуване при изборите. Всички български власти упорито се опитват да скрият това и да го представят като някакъв любителски експеримент, неприложим в България. Но парите, които са похарчени до сега за електронно правителство в Бг надхвърлят 4 милиарда. Когато беше направено в Естония, включващи най-важните основни функционалности, сумата не превишаваше 300 милиона евро. Естонското електронно правителство приоритетно беше развило като неотделим интегриран компонент в себе си електронното гласуване, електронното здравеопазване и електронното правосъдие. Необходимо е само наличие на политическа воля. Ако искаш да унищожиш една държава, отнеми и първо образованието, което ще убие духовността. Следва "Аз съм прост и вие сте прости..." и мафията е истинският господар на терена.

 10. 10 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 242 Весело

  Ще идват на обучение. Да видят как се прави :)

 11. 11 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Долните мутри срещу ОССЕ

 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 842 Гневно

  Всички трябва да сме там и да не позволим на ГЕРБерастите да си купят четвърти мандат. Виждате каква е България на Борисов - развалина!

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Явно, че под съмнение ни поставят,
  щом хора от ЕС ще ни наблюдават.

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Всички трябва да сме там и да не позволим на ГЕРБерастите да си купят четвърти мандат. Виждате каква е България на Борисов - развалина!
  —цитат от коментар 12 на Dark

  Само не мога да разбера защо използвате бъдеще време - "ГЕРБерастите да си купят четвърти мандат"? ОССЕ ще види твърде малко на изборите. И ако циганите ще са вероятните основни бенефициенти на изборните кебапчета, то администрацията вече ги получи - увеличение на заплатите на най-слабо засегнатите във финансово отношения от кризата. Пенсионерите - над 2 млн. нещастници, също получиха по 50-так, за да внимават за кого дават гласа си. Е, само до март, нооо, да внимават. Изборите отдавна са купени - жипката не спря да обикаля долини и балкани и да пита - добре ли е, кой ви построи срутището, доволни ли сте? Отговори не се искат, не се очакват и не се дават, радостните физиономии на преданите поданици се заснемат и тиражират само с думите на питащия и коментара на слугите. Няколко милиарда раздаде жипката само за месец. Та, какво ще гледа и следи ОССЕ?!

 15. 15 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 242 Любопитно

  Познайте сега кой ще изпрати “наблюдатели” да пази блатото, от което изкарва толкова пари, толкова безпроблемно.

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Кой плаща на тази организация?
  Същите, които искат Борисов на власт, за да грабят България?

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Боя се, 214 наблюдателя нямат голям шанс срещу безкрайно раздутата администрация, корпоративен вот и многобройни хитрини и инструменти за управление на вота. Единственият лек за намаляване на купеният вот е много висока изборна активност. Такава, обаче едва ли ще се случи, първо защото ще бъде възпрепятствана по всички възможни начини, второ, защото избирателя е загубил вяра във всичко що е свързано с политика и държавност.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3503 Весело

  Защо ОССЕ ще изпрати 214 наблюдатели за изборите

  Защото славата за честността на нашите управници е достигнала и до ОССЕ!

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Има ли човек който не знае как стават нещата в България ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5305 Неутрално

  Боже, като страна от третия свят.

 21. 21 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 395 Весело

  А дали не идват за да верифицират"победата"?

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 22. 22 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Ако вземат Цвък Цвък за консултант и му дадат едно апартаментче с два асансьора той ще им разкаже всичко от първо лице!!!

 23. 23 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Те винаги са пращали и по-добре, за да не пищи Мая Общата че са манипулирани 😄!

  agent
 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Другарите смятат да фалшифицират изборите, за да вземат властта ли?!? Щом в САЩ успяха, защо и тук да не се пробват. хахах :-)

 25. 25 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Това няма да бъдат единствените наблюдатели. Първо, наблюдателите на ОССЕ са поканени официално от правителството. Постоянното представителство във Виена е изпратило вербални ноти с покани до всички държави от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, към Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асмблея на ОССЕ. Поканата е оповестена на заседание на постоянния съвет на ОССЕ във Виена. Правителството е отправило покани също до парламентарната асмаблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ и до Парламентарната асмаблея на Черноморското икономическо сътрудничество. Министерството на външните работи ще предложи на ЦИК регистрацията на тези наблюдатели за предстоящите избори. Защо правителството иска таково мащабно и непознато досега наблюдение? Защото има опасност БСП, Демократична България, Маяманоловата "Изправи се" , различни неформални структури, като Боец, а и партии като Възраждане и Атака, всички под егидата на президента, да извършат мащабни провокации и да опорочат изборите. Вече има заявка за създаване на паралелна централна избирателна комисия /!?/ под върховенството на въпросния президент. Която щяла да прави паралелно броене. Въпросната "комисия" кой ще я наблюдава?

 26. 26 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Да питат ЦВ.Цв. той знае как се прави това!

  Комунистите са виновни!
 27. 27 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Пропаднахме там, където са и другите бананови републики. Сега и ОЛАФ пак ни погна... Въобще,не може да ни се има доверие.

 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Не може да си избираш портиера на мутрите за министър председател и да очакваш нещо да се случва, като в белите държави.

 29. 29 Профил на jpx18715606
  jpx18715606
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз не знам. И каква истина за манипулация. Доколкото си спомням последните избори не ги организираха ГЕРБ, така че ако има сигурно други са манипулирали изборите

 30. 30 Профил на jpx18715606
  jpx18715606
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Какво ще стане като дойдат, на людавар, не открият нередности и ГЕРБ спечели а други не толкова колкот искат ... кво ша праим тогава. Я по-добре да не идват, да не прецакат сценария

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Все пращат. И к'во, чувалите и пачките хвърчат. Гласуват и умрелите. 15 % от гласувалите се оказват с невалидни бюлетини...

 32. 32 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5305 Неутрално

  До коментар [#25] от "nik_77.":

  Аха, ясно.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Ако си мислят, че ще могат да хванат купения вот дълбоко се лъжат :)

  Нали в махалите като видят някой който не е техен и веднага се научава.

  Най-много да се свържат с 1-2 дилъри на гласове както правеха преди години разни разследващи журналисти.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Много добре. В такъв случай резултатите от изборите би трябвало да се признаят от всички партии и коалиции, а не да започне дежурното хленчене от изгубилите, че изборите били нечестни и манипулирани.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  До коментар [#17] от "zhoo":

  Купения вот влияе повече на местните избори, където с 1000-2000 гласа може да решиш кой да бъде кмет и кои общински съветници да са повече.

  Купения вот на парламентарните избори няма голяма файда от него. А за президентските па никаква.

 37. 37 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Колкото бяха наблюдателите на ОССЕ на последните президентски избори в бившата съветска република Молдова (ноември 2020) толкова са на парламентарните у нас. Каква по-точна оценка за състоянието на българската демокрация след 13 години членство в ЕС и НАТО.

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1845 Весело

  Много добре!
  Рада и Ленчето вече докараха в България една евроксомисарка, която от първо лице сега обяснява в Европа, що е то българска "политическа криза".
  И прави реклама на българските "велики въстания".
  След 4 април 214 европейци ще разясняват на Европа, що е то "купен и контролиран" вот в България.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  Какви съмнения, това си е голата истина.

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Какви съмнения може да има. Досега някога да сме разочаровали очакванията?

 41. 41 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Каква е истината? Не всички я знаят ....

 42. 42 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Съмненията са към бсп и близките и сателити представящи олигархията произведена от същата тази бсп. Тези кръгове предпочитат руския модел пред европейския правов ред. За това са услилията, които полагат с помощ от кремъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK