Съдът върна "Атака" в коалицията "Обединени патриоти"

Лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов, на НФСБ Валери Симеонов и на "Атака" Волен Сидеров от времето, когато си сътрудничеха.

© Георги Кожухаров

Лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов, на НФСБ Валери Симеонов и на "Атака" Волен Сидеров от времето, когато си сътрудничеха.Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, с което бяха извършени промени в състава на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО", съобщи БТА..


Делото е по жалба на "Атака" след като преди дни ЦИК я заличи от състава на коалицията.


Коалицията "Обединени патриоти" беше регистрирана за предишните парламентарни избори с три партии - членове. Според съда са изтекли сроковете, в които може да се правят промени в състава на коалицията. Освен това изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили. Затова ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията, пишат съдиите.
Те припомнят разпоредбите на Изборния кодекс, според който е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. Освен това решението за промяна в коалицията е взето от двама, а не от тримата коалиционни партньори.


Решението на ВАС е окончателно.


Заличаването на "Атака" беше извършено от ЦИК след заявление от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. в края на миналата седмица. ВМРО и НФСБ са коалиционни партньори отдавна. През 2014 г. двете партии влязоха в парламента като коалиция "Патриотичен фронт", а през 2017 г. към нея се присъедини и "Атака", като името бе сменено на "Обединени патриоти". Две години по-късно партията на Волен Сидеров бе изключена от коалицията. На европейските избори през 2019 г. ВМРО участваше самостоятелно, както направи и на повечето места на местния вот през 2019 г. Сега според източници от националистическите партии се водят преговори както за общо явяване между ВМРО и НФСБ, така и обединение с по-големия партньор в сегашното управление ГЕРБ, а също и разговори между ВМРО и КОД на Петър Москов. Не е изключено обаче и самостоятелно участие в предстоящите на 4 април избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK