Нинова шокирана от учебник, иска да съхрани българщината с по един учебник по предмет

Нинова шокирана от учебник, иска да съхрани българщината с по един учебник по предмет

© Юлия ЛазароваЛидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в декларация пред Народното събрание, че е шокирана от учебник по литература за 7 клас. Тя каза, че партията й е подготвила програма за съхраняване на българщината, и призова за въвеждането на един учебник по всеки предмет в училище на мястото на сегашното многообразие, което обърквало децата, учителите и целия образователен процес. "В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни. Заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината", каза Нинова, цитирана от "Фокус".


В отговор председателят на парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова от ГЕРБ я попита кое издателство БСП предлага да издаде единия учебник. "Дължим на българските деца изучаването на историята на комунизма. Демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора", каза Дамянова, визирайки изказване на Нинова преди години, че "демокрацията ни отне много".


"Не по-маловажно от това как (в условията на пандемията - бел.ред.) учат нашите деца е въпросът какво учат. Подготвяйки нашата програма заедно с екип от учители, читалищни дейци, интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца", заяви Нинова и даде пример с поемата "Неразделни" на Пенчо Славейков, от която прочете няколко строфи, "за да си припомним за какво става дума":
"Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка, / че каил за нас не стават моя татко, твойта майка. / Верни думи, верна обич, има ли за тях развала? / За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла."


Според Нинова в учебника по литература за 7 клас тази поема за любов се учела по следния начин: "Хиляди пъти й каза, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам - любов въртят, а са още деца. Трябва да докладвам на директора".


Лидерът на БСП даде пример още със стихотворението "Българският език" на Иван Вазов. "Представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така. Предимство номер 2: "Докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат". Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината ние, българските данъкоплатци и граждани, плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това трябва да се промени", заяви Нинова.


"Ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното", каза още Нинова.


ГЕРБ: Демокрацията дава много на младите хора


"Засегнахте тема, която не бива да се политизира, госпожо Нинова. Само ще ви кажа, че със сигурност не сте прочели Закона за предучилищно и училищно образование, но учебниците се пишат от учители, преподаватели, оценяват се от всички учители, от учени от БАН, преди министърът да ги утвърди. Това, което пропуснахте да кажете само, кое ще е издателството, което ще издава един учебник", й отговори Милена Дамянова.


По думите й е факт, че дистанционното обучение е поставило България "на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда".


Дамянова подчерта, че за този мандат правителството е вложило над 1 млрд. лв. в образование и за инфраструктура. По думите й именно това управляващо мнозинство е заложило в учебните програми в учебниците изучаването на историята на комунизма. "Нещо, което дължим на българските деца, на новите поколения, защото историята трябва да се познава. Това е нещо, за което се борим от години. Знаем, че демокрацията ви е отнела много, но и на тези млади хора, които днес имат възможността да присъстват на нашето заседание, дава много", заяви още Дамянова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK