Нинова шокирана от учебник, иска да съхрани българщината с по един учебник по предмет

Нинова шокирана от учебник, иска да съхрани българщината с по един учебник по предмет

© Юлия ЛазароваЛидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в декларация пред Народното събрание, че е шокирана от учебник по литература за 7 клас. Тя каза, че партията й е подготвила програма за съхраняване на българщината, и призова за въвеждането на един учебник по всеки предмет в училище на мястото на сегашното многообразие, което обърквало децата, учителите и целия образователен процес. "В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни. Заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината", каза Нинова, цитирана от "Фокус".


В отговор председателят на парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова от ГЕРБ я попита кое издателство БСП предлага да издаде единия учебник. "Дължим на българските деца изучаването на историята на комунизма. Демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора", каза Дамянова, визирайки изказване на Нинова преди години, че "демокрацията ни отне много".


"Не по-маловажно от това как (в условията на пандемията - бел.ред.) учат нашите деца е въпросът какво учат. Подготвяйки нашата програма заедно с екип от учители, читалищни дейци, интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца", заяви Нинова и даде пример с поемата "Неразделни" на Пенчо Славейков, от която прочете няколко строфи, "за да си припомним за какво става дума":
"Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка, / че каил за нас не стават моя татко, твойта майка. / Верни думи, верна обич, има ли за тях развала? / За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла."


Според Нинова в учебника по литература за 7 клас тази поема за любов се учела по следния начин: "Хиляди пъти й каза, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам - любов въртят, а са още деца. Трябва да докладвам на директора".


Лидерът на БСП даде пример още със стихотворението "Българският език" на Иван Вазов. "Представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така. Предимство номер 2: "Докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат". Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината ние, българските данъкоплатци и граждани, плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това трябва да се промени", заяви Нинова.


"Ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното", каза още Нинова.


ГЕРБ: Демокрацията дава много на младите хора


"Засегнахте тема, която не бива да се политизира, госпожо Нинова. Само ще ви кажа, че със сигурност не сте прочели Закона за предучилищно и училищно образование, но учебниците се пишат от учители, преподаватели, оценяват се от всички учители, от учени от БАН, преди министърът да ги утвърди. Това, което пропуснахте да кажете само, кое ще е издателството, което ще издава един учебник", й отговори Милена Дамянова.


По думите й е факт, че дистанционното обучение е поставило България "на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда".


Дамянова подчерта, че за този мандат правителството е вложило над 1 млрд. лв. в образование и за инфраструктура. По думите й именно това управляващо мнозинство е заложило в учебните програми в учебниците изучаването на историята на комунизма. "Нещо, което дължим на българските деца, на новите поколения, защото историята трябва да се познава. Това е нещо, за което се борим от години. Знаем, че демокрацията ви е отнела много, но и на тези млади хора, които днес имат възможността да присъстват на нашето заседание, дава много", заяви още Дамянова.

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Хитра сврака, вижда вакума при патрЕотите и решила да дрръпне гласове "спасявайки българщината".

 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Дайте на КУРнелия да ги пише, тя така добре оправи бесепету, че едни деца ли няма да оправи...

 3. 3 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Предпочитам политици, които се грижат за българите, а не загрижени за българщината.

 4. 4 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Не знам за 7-ми клас литереатурата, но в учебника по Човек и общество в няколко урока е затъпена магистрала "Хемус" и значението и за България. Подобни неща пишеше в учебниците преди 1989 г

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни. "3
  То и нас така ни осакатяваха комунистите, че и до днес, когато има, откъде да научат, някои си останаха осакатени.

 6. 6 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#4] от "nij50393132":

  Честно казано, аз бих се радвал да науча тези неща в училище. Когато бях 7ми клас не ги учехме и до ден днешен не разбирам как една магистрала ще вдигне значително жизнения стандарт на половин България

 7. 7 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#4] от "nij50393132":

  А асфалтът не се яде нали, ахахаха

 8. 8 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Големист проблем-чисто фически е цялото количество учебници, учебни тетрадки за работа в час, за работа у дома, помагала, които се налага един ученик да мъкне, щото издателствата трябва да печелят пари. Сетне гръбначни изкривявания и т.н, ама далаверата трябва да върви

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  С това с ”българщината” е според мен излишно, да не кажа по силна дума, политическо говорене. Трябва много премерено да се използват думи като ”българщина” за да не се обезценят или да не отблъскват от дадени каузи хора, които са български граждани, но не са българи.
  Сигурно е права, че има големи дивотии в учебниците, но нсблягайки че ще спасява ”българщината” а не качеството на преподаваният материал, вече позамърсява иначе хубавата инициатива.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 542 Неутрално

  На Нинова ѝ куца четенето с разбиране (ако подходим с идеята, че тя е искрена, а не яхва и тя патрЕотарската вълна по най-долен начин)

  Във всички учебници по литература, които съм прегледала (продавам учебници, а детето ми е 7 клас) има различни упражнения, свързани с литературните произведения и в по-добрите учебници има насоки как да се проведе по-раздвижена дискусия, да се осмелят децата да заявят и своето мнение, а не да назубрят до болка познатите ни шаблонни фрази. Има и провокативни тези точно с цел да възникне дискусия. Подобни упражнения видях в учебниците на Просвета Плюс, на БГ учебник, на Клет/Анубис и т.н. Така се улеснява и окуражава и учителят да подеме свободен разговор с учениците по проблемите на произведението, пречупено все пак и през техния живот и млад опит.
  Намирам този подход за добър и съвременен, разбира се, много зависи и от конкретния педагог. Учителка в пенсионна възраст, свикнала цял живот да пее едни и същи теми, ще се възмути и няма да използва тези упражнения. Млада учителка ще ги използва за да събуди интереса на децата.
  А самият факт, че Нинова не назовава конкретни издателства, а само цитира отделни фрази без контекст, издава намеренията ѝ :/

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 11. 11 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Безсилие. Послания от преди 20 години.
  А казармата, кога?

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Любопитно

  До коментар [#4] от "nij50393132":

  Къде е проблема? В учебниците на други страни от ЕС също се учи какво е значението на конкретните транспортни артерии (поименно) за регионите и страната.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Безполезни спорове. И двете уж каращи се страни, са еднакво отвратителни.

 14. 14 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Аз се чудех защо Тома Биков е заглъхнал, а той издал книжка за революциите в България над 500 страници!

 15. 15 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Oфффффф, и теЯ ли се захванаха с българщинАта

  Here for the LOLS
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Гневно

  Ох, какво ни чака!

  подпис
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#7] от "Moni":

  Напротив, яде се. Даже в ГЕРБ преядоха. Не само с асфалт, ами и със стиропор. ;)

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  В много учебници има пропуски и промени, които на практика изопачават историята и културата на българите.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#11] от "dorko":

  За казармата, питайте Джамбазки...! :)))

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#13] от "wkk57607068":

  БСП и ГЕРБ може да се карат, но Руски поток ги обядинява. ;)

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#17] от "Petleshev":

  аааа. Значи другарката Нинова е гледна и за това риве, така си и мислех де

 22. 22 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 959 Весело
 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2229 Весело

  Учебниците са морално остарели, често изумително глупави, като новия превод на "1984" и "многообразието" не е от полза за никого, най-малко за учениците. Като е права за нещо Нинова, права е, без да понасям партията ѝ, герб са най-некомпетентните управници в последните години, сигурно и заради лоши учебници в детството.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  Когато представител на партия, опитала се на два пъти да пришие България към Съветския съюз, говори за "българщината", на това му се казва предозиране.

 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  Безсилие. Послания от преди 20 години. А казармата, кога?
  —цитат от коментар 11 на dorko


  Веднага, стига да не засяга нейния син.

 26. 26 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  И вместо няколко конкурентни издателства .....едно ИЗДЕВАТЕЛСТВО....но пък ще има септемврийско въЗстание....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 27. 27 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Партията, която съсипа българската нация, иска да пази българщината?

  CONTADOR GRATUITO!
 28. 28 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Безполезни спорове. И двете уж каращи се страни, са еднакво отвратителни.
  —цитат от коментар 13 на wkk57607068


  Не е точно така, защото Иван Костов и неговата партия ДСБ на два пъти застанаха зад една и съща страна и гласуваха за правителство на Борисов.
  Ако след 04.04.2021г ДСБ има депутати в НС –
  пак ще продадат избирателите си и ще гласуват за Тиквата.

  Христо Иванов да си опича акъла и со време да набива шута на тези продажници!

  До коментар [#13] от "wkk57607068":

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Някой може ли да ми разтълкува думите на бившата министърка Дамянова?

  "България е на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда".

  Тя бъзика ли се или какво? :)))

 32. 32 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За 7-ми клас съм ги забравила, но чета литературата за 9-ти клас и ми харесва. Доста по смислени послания, на неклиширан език, в сравнение с учителските (детето ходи и на уроци, та имам впечатления от различни учители).

 33. 33 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Някой може ли да ми разтълкува думите на бившата министърка Дамянова?"България е на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда".Тя бъзика ли се или какво? :)))
  —цитат от коментар 31 на diegos


  Щом тази е била в министерството, представи си какви хора е назначавала за директори по училищата, а те пък - какви учители са избирали за българчетата.


  До коментар [#31] от "diegos":

 34. 34 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Като видя скумрията Дамянова, калинка на куб и Корни в едно и ми се повръща.

  Учебниците са наистина неразбираеми, пълни с просташко мутренски език, нио точно комунде , наследник на тези със забраните да прави реформа в образованието, не мерси.

  Мутри от ляво и герб, ВЪН.

 35. 35 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 363 Неутрално
 36. 36 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  То и ние сме шокирани от комунистите, които избиха интелигенцията, ама ей на, вие па не казвате и дума за това. Шото са ви (пра)дядовци

 37. 37 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dark":

  Имало е и някой убит, който не е бил виновен дотам …
  Но повечето (т.е. почти всички) са наказани справедливо.
  А ти имаш пълно право да се оплачеш на арменския поп
  :-))

 38. 38 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#6] от "ilinko":

  До коментар [#4] от "nij50393132":Честно казано, аз бих се радвал да науча тези неща в училище. Когато бях 7ми клас не ги учехме и до ден днешен не разбирам как една магистрала ще вдигне значително жизнения стандарт на половин България
  —цитат от коментар 6 на ilinko


  Вие може да не разбирате, но истината е, че наистина може да го направи. :-)

 39. 39 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Един безмислен спор на две безмислени жени (Милена Дамянова до неотдавна беше смислена, но престоят в ГЕРБ на никой не прощава). Учебниците имат много трески за дялане, но не от функционално малогламотни "патриоти" и комунисти. И в крайна сметка на децата не преподават учебниците, а Учители. Та от спорове какво пишело в учебниците няма голям смисъл.
  Единственото нещо, което трябва да се направи за доброто на българското образование е да се закрие МОН.

  Стихотворението на Славейков много готино е представено в учебника.
  А Българският език има и още едно предимство по т.2 - можеш да разбереш за какво те клюкарят непознаващите те българи в чужбина.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  На Нинова ѝ куца четенето с разбиране (ако подходим с идеята, че тя е искрена, а не яхва и тя патрЕотарската вълна по най-долен начин)Във всички учебници по литература, които съм прегледала (продавам учебници, а детето ми е 7 клас) има различни упражнения, свързани с литературните произведения и в по-добрите учебници има насоки как да се проведе по-раздвижена дискусия, да се осмелят децата да заявят и своето мнение, а не да назубрят до болка познатите ни шаблонни фрази. Има и провокативни тези точно с цел да възникне дискусия. Подобни упражнения видях в учебниците на Просвета Плюс, на БГ учебник, на Клет/Анубис и т.н. Така се улеснява и окуражава и учителят да подеме свободен разговор с учениците по проблемите на произведението, пречупено все пак и през техния живот и млад опит. Намирам този подход за добър и съвременен, разбира се, много зависи и от конкретния педагог. Учителка в пенсионна възраст, свикнала цял живот да пее едни и същи теми, ще се възмути и няма да използва тези упражнения. Млада учителка ще ги използва за да събуди интереса на децата. А самият факт, че Нинова не назовава конкретни издателства, а само цитира отделни фрази без контекст, издава намеренията ѝ :/
  —цитат от коментар 10 на bilkata


  Т.е смятат децата за тъпи,че не могат да разберат смисълът на поемата на Славейков и затова я предават с думи на едно посредствено ниво.И това ни се представя като много полезно за тях.Ами утре в живота като се сблъскат с по-сложна материя,вместо да се напрегнат и да я усвоят, те просто ще се откажат.

 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alarmstufe: Rot":

  Хм-м-м-м-м...! А къде остана онзи, който се хвалеше, че е завършил правешката академия и колко много е попил от управленската мъдрост на многотомния мислител с каскета?! :)))

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 934 Любопитно

  Много ми е интересно какво ще пише в този единствен учебник по история за ролята на БКП за създаване на Македония и македонският език .
  Кога БСП ще поеме вината за създаване на измислената държава Македония , точно БСП като наследник на терористичната БКП няма нищо общо с българщината и България .
  Трябва ли да пише в учебника за всички вреди които нейната партия е направила за българите извън пределите на България.
  Няма как руските слуги Нинова и Радев да ни говорят за българщина .

 43. 43 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Предлагам Левски на Иван Вазов да се замени с


  9 годин той
  скита се бездомен - без сън, безпокой.
  И генерал беше, после беше кмет.
  Гонеше престъпници, събираше смет!
  Носеше съзнанье, крепост, светлина
  със своята 'жипка в цялата страна.
  ... и т.н.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#27] от "г-н Думанов":

  Естествено. Най-големите хайдуци и измамници, обикновено се крият зад патриотични паравани.

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#27] от "г-н Думанов":Естествено. Най-големите хайдуци и измамници, обикновено се крият зад патриотични паравани.
  —цитат от коментар 44 на Petleshev


  А аз си мислех, че карат джипки

 46. 46 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Не съм запозната с всички учебници на децата за 3-ти клас, на това, което съм прочела оттук - оттам, ме порази. Някой да знае ли какво е възклицателно изречение? Отговорът в учебника е, че се задава въпрос. Т.е. израза: "Ти си много тъп!" е въпрос? Засега само това, явно ще трябва да изчета целия учебни с писалка в ръка, за да отбележа всички дивотии.

 47. 47 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Нинова е права, учебниците са пълни с глупости и написани на неразбираем за учениците език. Но са бизнес за МОН, издатели и т.н.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 48. 48 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Права е!
  Един учебник, означава равни изисквания към всички ученици.

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#42] от "lout66":

  "... Много ми е интересно какво ще пише в този единствен учебник по история за ролята на БКП за създаване на Македония и македонският език..."!

  По интересното е, че ГЕРБ и ВМРО не излизат с ясна позиция и да извадят архивите. Да се обяви ясно и точно каква са я вършили коминтерновските предатели. Ама, какво да очакваме от милиционери...? Да осъждат БСП и комунизма? Някой друг път...!

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Корни проповядва патриотизъм от ерата на късния Живковизъм

 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alarmstufe: Rot":Хм-м-м-м-м...! А къде остана онзи, който се хвалеше, че е завършил правешката академия и колко много е попил от управленската мъдрост на многотомния мислител с каскета?! :)))
  —цитат от коментар 41 на Petleshev


  Този ти ни в клин, ни в ръкав коментар, в стил "в Америка защо биете негрите?" освен, че не е по темата, показва, че толкова много харесваш другаката Нинова, че не даваш косъм да падне от главата й. Веднага скачаш в нейна защита.

 52. 52 Профил на D04
  D04
  Рейтинг: 743 Неутрално

  И сигурно ще иска издателството на всичките учебници да бъде "Народна младеж". Планът ѝ е закъснял с около 20 години - днес влиянието на хартиените учебници рязко намалява, за сметка на е-учебници, презентации, правени от самите преподаватели, видео уроци и т.н.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Като зная какво разтегля Бойко Борисов за своя дядо и за своето кандидатстване в милиционерската школа мога да си представя как се изучава историята на комунизма.

  Между другото - защо настоящето мнозинство не прие на второ четене приетия на първо четене още през ноември 2016 г. закон за премахване паметниците на комунизма?

  Не съм запознат с учебниците и както се казва вече "нямам правен интерес" в тази област, но наистина не разбирам защо трябва да има различни учебници преди гимназиалния курс. А още по-малко как може да се пишат подобни дивотии като цитираните от Нинова - които сигурно са верни, щом никой не я е опровергал.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  добре, че нямат шансове.
  българското образование има нужда от фундаментална мащабна реформа, а не от спсяването на българщината каквото и да значи това.
  тази нямаше ли дете в америка, що не си поговори с него за образование. аман от комунисти, дето пратили децата в чужбина, а на туземците в българия им пробутват пак глупости за българщината.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Тези проблеми не са от вчера. Но, госпожата удобно се сеща точно преди изборите.

  Колко си прозрачна, Ненова.

 62. 62 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  гербавата калинка Дамянова като ще обяснява комунизъма на децата, нека започне с връзката между другаря Топенчаров и десетте кила (не)задължителни помагала в раниците им хахах

 63. 63 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Чакам да предложи да се въведе социалистическия реализъм като метод за обучаване на децата. И да се учат цитати от Ленин, Г.Димитров, Благоев и други "титани" на мисълта.

 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Предимство номер 2: "Докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат"

  Въз основа на този цитат предлагам въведение в учебника по история на комунизма:

  "Димитър Благоев събрал няколко безделника на лозето на Никола Габровски и понеже ги мързяло да го прекопаят решили да основат партия."

 65. 65 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#20] от "Petleshev":

  Съгласен, потокът и тръбата обединяват БСП и ГЕРБ. Ще добавя само и ДПС.

 66. 66 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#28] от "bib45647808":

  Те и само те са виновни за всичко. Иван Костов и Христо Иванов.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  След като всичко унищожиха,
  разбойниците сега се усетиха.

 70. 70 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4574 Разстроено

  Това с учебниците е отдавна проблем за учащите се , но докато разберат , че и за тях т.нар. преход не е свършил , ще пораснат и влеят получените знания там , където никой неще се интересува от тях , а това е много вероятна цел......

 71. 71 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Ако нашите деца толкова добре и правилно ги обучават,
  няма да ходят по западни университети да се изучават.

 72. 72 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Някои на какви се надяват,
  че добре ще ги управляват.

 73. 73 Профил на Maldy
  Maldy
  Рейтинг: 24 Неутрално

  започната предизборните тъпотии и напрягания на мозъци

 74. 74 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  И тази все разни съвети дава,
  колкото хората да отвръщава.

 75. 75 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Синчето нали го е изучила по АМЕРИКАНСКИТЕ учебници.
  Давай на българщината сега - да учат за ЛИБЕТА, за българщина, как да се селинджъри като пътуват до Ши-Ка-Го, или ЛондонА и те така, удри, уйно, таа мачка не'а наш'та.

 76. 76 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Хубаво, че децата са умни и добре разсъждават,
  че на учебниците, много внимание не отдават.

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Чакам да предложи да се въведе социалистическия реализъм като метод за обучаване на децата. И да се учат цитати от Ленин, Г.Димитров, Благоев и други "титани" на мисълта.
  —цитат от коментар 63 на stedim


  Уж изброяваш титаните на мисълта, а забрави другарите Таско Ерменков, Жельо Бойчев и Кристиян Вигенин... А пък че си пропуснал другаря Христо Иванов - това пък съвсем!

 78. 78 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#77] от "gr52":

  И другарката Елена Йончева си пропуснал, и другаря Александър Симов също!

 79. 79 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#71] от "Michael Jordan":

  То по западните учебници кви работи пише...
  България не е на Балканите, но за сметка на това има насаждения с цитруси.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 80. 80 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Българщината изгледа е нещо като патка с безброй пера и безчет мазни кълки. Скуби, късай и лапай бе мама му стара.

 81. 81 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Корнелата за чуждите деца, бая се загрижила,
  а за своят си син на американците го харизала.

 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Шефката на антибългарската партия БСП се прави на патриот.

 83. 83 Профил на ПетКо
  ПетКо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И учебникът е шокиран от Нинова...

 84. 84 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#18] от "Voiko":

  колко учебника си прочел, разгледал , анализирал... Ще споделиш ли . Или и ти като Корнела , идват избори и трябва нещо да се изцепи за да посъбуди офехтялия си електорат

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 85. 85 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ади, дън съ шокирВа толко много!


  Само показва колко ТЯ не е в час с тотал-щетата в т.нар. българско образование.

  Сега всичко е бележкарство. Важно е да имаш "добра бележка". Какво реално имаш в главата - се вижда по ЧУЖБИНСКИТЕ изследвания, където все заемаме призови места, но от обратната страна на класациите.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 86. 86 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6741 Неутрално

  Професор корна нинова ще издаде учебник като за бъдещи комунисти.

 87. 87 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Учебникът по литература за 8-ми клас все едно, че е писан в Атина, а не в София.

 88. 88 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 89. 89 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 90. 90 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 95 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 91. 91 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK