Нинова обяви сътрудничество с "Демократична България", от обединението отрекоха

Нинова обяви сътрудничество с "Демократична България", от обединението отрекоха

© Георги КожухаровЛидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че в разговор с "Демократична България" са се разбрали да си сътрудничат на експертно равнище по време на изборите, а от обединението отрекоха да са имали среща и да са вземали такова решение.


"Имахме разговор с "Демократична България". Разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище. Да си помагаме взаимно ние с нашите членове в секционните комисии: със застъпници и наблюдатели и тяхната платформа, която създадоха - "Ти броиш". С "Демократична България" ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата", заяви Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП преди началото на среща с партии и организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори.


"Получихме писмо от г-жа Нинова за среща по темата за честността на вота. Отклонихме поканата, като заявихме, че БСП трябва да си свърши работата по опазване на вота чрез своите представители в секционните комисии - нещо, което е тяхно задължение, и че техните застъпници могат да качват копия на протоколите на платформата "Ти броиш". Нещо, което може да направи всяка една партия и всяка НПО с наблюдатели. Винаги сме заявявали, че ще предоставим платформата на всички заинтересовани, за да улесним провеждането на независимо наблюдение на вота и за да популяризираме още повече битката за честни и свободни избори", отговориха от "Демократична България" в съобщение до медиите.
По думите на Нинова вече над 50 партии и организации са приели общата декларация с основни принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори, предложени от БСП. Покана имало и към лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, но тя "нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея".


Не закъсня и отговорът на Манолова. В публикация във "Фейсбук" тя написа, че "борбата за честни избори не е въпрос на актьорско майсторство, а е дълг на депутатите".


"Гражданската платформа "Изправи се.БГ" не е канена на среща за честни избори от г-жа Нинова. Ако г-жа Нинова действително искаше честни избори и видеонаблюдение, щеше да го внесе в Закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс. Разликата е в това, че законът съвсем скоро се промени, а кодексът няма да се отвори. Лидерът на БСП го знае прекрасно и е учудваща ядосаната й реакция днес. Питаме се защо 4 години не стигнах на председателя на БСП да се пребори за честни избори", написа Манолова.


Нинова заяви още днес, че и БСП настоява веднага в парламента да се внесе нейното предложение за видеонаблюдение на изборния ден при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Такова предложение имат също "Демократична България" и президентът Румен Радев, но в момента изборното законодателство не позволява видеонаблюдение на изборния процес. По-рано днес от "Демократична България заявиха", че делото по жалбата им срещу забраната за видеоизлъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори няма да бъде гледано по "бързата писта" и въпросът най-вероятно ще остане нерешен до деня на вота.


Върховният административен съд (ВАС) днес реши да не гледа жалбата на обединението срещу указанията на Централната избирателна комисия (ВАС) за обработването и защитата на личните данни в изборния процес, с които на практика видеозаснемането и излъчването след края на гласуването бяха забранени, съобщи пресцентърът на обединението.


Върховните магистрати изпратиха делото към Административния съд - София-град с мотива, че указанията на ЦИК не попадат сред актовете, които според Изборния кодекс са подсъдни на ВАС. Това е резултат от направените в началото на 2019 г. промени в Изборния кодекс, с които методическите указания, издавани от ЦИК, бяха извадени от т.нар. бърза писта за обжалване. Така бяха ограничени възможностите за разглеждане на жалби по някои решения на ЦИК в бързо насрочвани заседания от ВАС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK