Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": ГЕРБ се откъсва от БСП, оспорвана битка за третото място

Боряна Димитрова

© Анелия Николова

Боряна ДимитроваГЕРБ се мобилизира и увеличава разликата с БСП, показва последното социологическо проучване на "Алфа рисърч". С обявяването на кандидатдепутатските листи се увеличава и нагласата за участие в парламентарните избори. Това коментира пред Би Ти Ви управляващият партньор в агенцията Боряна Димитрова. Изследването е проведено между 26 февруари и 1 март и според анкетираните 52.5% са казали, че със сигурност ще гласуват на 4 април.


Повече данни в графики вижте тук.


Голямата неизвестност е в онези 15.3%, които казват, че ще гласуват, но не са решили за кого, коментира социологът. Това са около 400 хил. души, които ще вземат решение в хода на предизборната кампания. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент, сочи анализът на "Алфа рисърч". При сближени позиции при голяма част от партиите този вот може да окаже сериозно разместване върху електоралните нагласи, предупреди Димитрова с уговорката, че колебанието обикновено означава отказ от гласуване.Вероятност за шест или седем партиен парламент
Тя определи като оспорвана битката за третото място, заради максималната мобилизация на ДПС - те разчитат на гласове на твърдия електорат, няма разпиляване и заради отсъствието на ДОСТ, отнела на предишния вот около 100 хил. гласа. Движението разчита на твърди избиратели и устойчива подкрепа, а темпът на нарастването й показва, че до изборите подкрепата може да се увеличи още.


"Има такъв народ" се характеризира с по-големи амплитуди, тъй като разчита на разочаровани от другите политически сили и на младежкия вот, който, за разлика от избирателите на ДПС, е твърде несигурен и изменчив, поясни Димитрова.

Тъй като парламентарните групи на ДПС и Има такъв народ ще са следващите по тежест след тези на ГЕРБ и БСП, политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и изобщо, възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция, сочи анализът на "Алфа Рисърч".
"Демократична България" (5.7%) отчита лек спад на привържениците от пика при протеста на "Росенец" (8.5%) според данните на агенцията. Тази коалиция съчетава 2 фактора - твърдо ядро и достатъчна подкрепа на симпатизанти, които се мобилизират в последния момент, разчита и на вот от чужбина. По принцип тези фактори действат в полза на Демократична България, но при настоящите парламентарни избори са рискови. На коалицията е нужна силна кампания и силна мобилизация, за да бъде сигурна в преминаването на 4- процентовата бариера, показва социологическият анализ.ВМРО увеличава подкрепата с обявяването на листите, постигайки 3.7%. За формациите на Красимир Каракачанов и на Мая Манолова кампанията е решителна, добави тя.


Към момента коалицията около Мая Манолова също преминава прага за влизане в парламента, но степента на несигурност за нея е по-висока. Както поради по-ниската електорална подкрепа, така и поради отсъствието на устойчиво ядро и идентификация с тази партия, е обяснението на "Алфа Рисърч".


След разединението на "обединените патриоти" ВМРО се очертава като партията с най-висок шанс да представлява тази ниша в следващия парламент. В началото на кампанията тя все още е под прага от 4%, но по-силната кампания и по-слабата избирателна активност може да се окажат решаващи за крайния й резултат.
.
Потенциалът на протестния вот, катализиран през лятото на 2020г., се разпилява в поне три субекта с шанс за политическо представителство и в още 3-4 по-малки партии, показват социологическите данни. Допълнителна трудност за тях е обстоятелството, че макар и Има такъв народ да "тегли" избиратели от всички партии, разбираемо, най-пагубен е ефектът от този процес върху по-малките, за които всеки глас е от решаващо значение, коментира "Алфа Рисърч".


Възможности за коалиция


Ако ситуацията се запази, ГЕРБ има шанс да постигне около 85 мандата - една трета от всички, а това го прави лидиращ претендент за съставяне на правителството, каза Димитрова. Тя обясни ръста с мобилизацията на структурите на ГЕРБ, започнала от летните протести и недоброто организационно състояние на БСП. Не толкова е висок ръстът при ГЕРБ, колкото е слаба мобилизацията на БСП, поясни социологът. Според социологическата агенция разликата между първите две формации е комфортна за ГЕРБ.


Не е толкова висок ръстът при ГЕРБ, колкото е слаба мобилизацията при БСП.


Боряна Димитрова,

Алфа Рисърч


Ако се реализира вариантът за шест до седем партиен парламент, това би дало шанс за повече коалиционни комбинации и излъчване на макар и трудно съставено правителство, коментират социолозите. Същевременно е ясно, че раздробяването пречи на появата на ясна и убедителна алтернатива.


При прилагане на формулата "Всички срещу ГЕРБ", с една трета от депутатите партията ще бъде силна опозиция, коментира Димитрова. "Алфа Рисърч" обаче оценява шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии, като не особено високи.


Въпреки че след изборите несъмнено ще доминира желанието да се излъчи правителство, което да се бори със здравната и икономическа криза, "Алфа Рисърч" не изключва и и варианта с нестабилен парламент и нови парламентарни избори.


Ключът в избирателната активност


Въпросът с избирателната активност е сред големите неизвестни и ключов за резултата, коментира Димитрова. В проучването 52.5% са казали, че със сигурност ще гласуват, докато при предишното делът им е бил 49%, а ръстът е отчетен от момента на обявяването на листите. Нараства интересът към отделните двубои, поясни Димитрова.


Ходът на пандемията може да отнеме от активността, и ако тя падне под 2.5 млн. души, това би имало два ефекта върху изборите: да се сведат до битка между твърдите ядра, да се увеличи неимоверно тежестта на някои партии, а трудното съставяне на правителство да понижи легитимността на парламента, коментира Димитрова.


Към момента не може да се предвиди ходът на пандемията, нито психологическите реакции на хората към датата 4-ти април. Настоящото проучване показва обаче, че въпреки умората от близо едногодишните ограничения, в една значителна част от хората страховете от вируса са все още живи. Позитивният факт е, че опасността от зараза специално в изборните помещения се поставя от анкетираните на последно място по степен на вероятност (6.6%). Общата тревожност остава висока - 54% от анкетираните са на мнение, че риск от зараза има навсякъде, а шест пъти по-малко са тези (9%), които смятат, че никъде няма сериозен шанс за зараза. Именно поради това, при рязко влошаване на епидемиологична обстановка, не е ясно накъде ще се задвижат емоционално-психологическите нагласи на хората, коментира "Алфа Рисърч".


Партиите, които не минават засега 4-процентната бариера - коалицията между Воля и НФСБ, АБВ и други, имат силно различими лидери, но ниска електорална тежест. При нестабилен парламент те могат да се борят за представяне в следващ парламент, прогнозира социологът.


"Алфа рисърч" обобщава така основните резултати:

Значима преднина от пет пункта на ГЕРБ (28.5%) пред основния конкурент БСП (23.2%)
Оспорвана надпревара между ДПС (12.5%) и Има такъв народ (13.3%) за третото място
Висока вероятност за шест и дори седем партиен парламент, ако кампанията затвърди подкрепата за Демократична България (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%).

Изследването е проведено сред 1013 души между 26 февруари и 1 март в реално време с таблети по поръчка на "Алфа рисърч" и Би Ти Ви.

Ключови думи към статията:

Коментари (301)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Щом на този етап ГЕРБ води с 5% значи ще има 13% на изборите пред БСП.

 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Вътре сме засега,

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  "лидиращ претендент" -> майко мила ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  Корените на Републиката са на село, а не в "джипкането" Селска партия в БГто няма, щото е "продадена" на ДПСто.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Така наречените СОЦиолози започнаха да ни подготвят
  С помощта на МЪРТВИТЕ ДУШИ и КОМПЮТЪРНИТЕ ВРЪТКИ
  на ИЗБОРНОТО ОБСЛУЖВАНЕ процентите вече са НАГОДЕНИ

  Шаманите представящи себе си за СОЦиолози
  ще накарат МАТРЯЛА да СВИКНЕ с вече МАНИПУЛИРАНИТЕ ПРОЦЕНТИ

  Това е картинката която се повтаря от Избори на Избори

 8. 8 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Да не забравяме и медийната подкрепа за статуквото. ДБ не присъства в мейнстрийм медиите, а от тях се лее пропаганда за ГЕРБ, МВРО, БСП и ДПС.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Весело

  БСП-ту - 23.2%, Демократична България - 5.7% и Коалицията на Мая Костинбродская - 4.5%?! Не, не стигат, другари от ОФ, без Слави-ту, се отдалечаваме от власта...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Айде честито ви стстукво!

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  ЗАЩО намесвате така наречените СОЦиолози

  ПРЕБРОЙТЕ КОЛКО оранжеви и с други цветове МАСКИ

  и ПЛИКОВЕ за тях са поръчани и го умножете по 50 лева на маска

  и ето ви ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ на 90 %

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4880 Неутрално

  Мисля,че от значение за крайните резултати ще е и " антипатията "......( много повече от 13,5 % са тези , които именно поради антипатията си , изобщо няма да си направят труда да гласуват.......( Б.Димитрова има време да включи и един такъв въпрос , със сигурност ще остане изненадана.....).

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Няма по-безделни от социолозите.
  —цитат от коментар 1 на Бланш


  По-скоро няма по-БЕЗДЪННИ от джобовете им

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Вари го печи го- още от същото за още 4-5 години...

 17. 17 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  кви 50 лева ве.у вашто село може.пхахааааааа

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Всяка поява на генерал Атанас смъква 1% от вота на ДБ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Баце няма милост! Мачка като за световно!
  Абсолютно безалтернативен за България!

 20. 20 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 315 Неутрално

  по-голяма измама от тия социологически проучвания няма... трябва да се забранят със закон.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Надявам се сега на всички да става ясно защо комунетата и розовите пищят и подготвят общественото мнение да приеме предстоящата им загуба , като "манипулации и нарушения на изборния процес"!!!

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Любопитно

  "Нашият" Божков колко %-та има?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Айде честито ви стстукво!
  —цитат от коментар 11 на Babimu

  Мерси. След 4 години пак се пробвайте. Ама ще стане като сега.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4409 Неутрално


  КОЛКО от Форумците или техни близки и познати
  са АНКЕТИРАНИ в каквито и да са
  уж направени проучвания с чиито резултати ни заливат през ден !

  Нека да позная от първия път

  0 - НУЛА - Няма такива

  Оттук всеки да си направи ИЗВОДИТЕ

 25. 25 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  Борисов е най-големиш мързел, когото Българиш си е позволила. Генералите изтикаха Божков, за да жиди народа.... имало и по-голям "мързел".

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  С помощта на МЪРТВИТЕ ДУШИ
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  Протестърчетата постоянно повтарят тази мантрата ,но никой от тях не казва какво е това " мъртви души " и как те ще повлияят на резултата.Явно отсега подготвят оправдание за лошите си резултати.

 27. 27 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Някой някога търсил ли е отговорност на алфа ресърч, галъп и други мошеници след изборите като не познаят с много?? Благодаря за вниманието.

 28. 28 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#14] от "Шоршо":

  Тука всичко намалява. И бг, и цигани

 29. 29 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  БСП-ту - 23.2%, Демократична България - 5.7% и Коалицията на Мая Костинбродская - 4.5%?! Не, не стигат, другари от ОФ, без Слави-ту, се отдалечаваме от власта...
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Имат си ДПС, къде го забрави. БСП никога не са се свенили да управляват с ДПС.

 30. 30 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#14:"Шоршо"][/quote]

  Не се знае, защото голяма част от ромите се пишат българи или турци.

 31. 31 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 859 Неутрално

  По всички телевизии от сутрин до вечер ни облъчват с лъжите на гербавите.

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#20] от "sw51":

  Ще бъдете много силно и дълбоко огорчен и разочарован от факта, че прогнозните резултати на "Алфа рисърч" ще се окажат много близо до реалните резултата на 04.04 вечерта!!!

 33. 33 Профил на Cv St
  Cv St
  Рейтинг: 314 Весело

  Аз още преди 1 година писах тук , че Герб ще бие Бсп най-малко със 6% ... убихте ме от минуси. Така и не разбрахте, че Бсп нямат нито капацитета нито възможностите да са мандатоносител...

 34. 34 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Тия социологически проучвания трябва да се забранят със закон и да не се правят поне 3 месеца преди изборите. Първо, на всеки е ясно кой и как ги прави. Второ, какъв е смисълът от тях? Изборите не са викторина. Не трябва да познаеш верен отговор, а да дадеш глас за кандидатът, който според теб би те представлявал най-добре.

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Спада на ДБ е почти двоен от успешния акт на Росенец.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  Хората имат време да премислят добре какво може да се случи при вот, при който гербиджа и Нинова са начело ! Всеки носи глава на раменете си или поне така би трябвало да бъде.....

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4545 Неутрално

  Ще поживеем, ще видим.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#20] от "sw51":Ще бъдете много силно и дълбоко огорчен и разочарован от факта, че прогнозните резултати на "Алфа рисърч" ще се окажат много близо до реалните резултата на 04.04 вечерта!!!
  —цитат от коментар 32 на selqnin


  Ако действително познаят , с тези проценти ни чакат още едни избори на есен.

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1257 Весело

  "Демократична България" (5.7%) отчита лек спад на привържениците от пика при протеста на "Росенец" (8.5%)
  Тази коалиция съчетава 2 фактора - твърдо ядро и достатъчна подкрепа на симпатизанти, които се мобилизират в последния момент, разчита и на вот от чужбина, но й е необходима силна кампания, подчерта социологът.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  мда, прогнилия стожер на БГ- "демокрацията" Зеленогорски е на път да халбира резултата на ДБ-ъто !
  реананимация на Реформаторския блок ?
  Ристю, кога ще ти дойде акъла в главъта ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 43. 43 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Тук ежедневно се изприказват цял куп празни приказки. Нищо лошо, все пак е говорилня. Обаче, ако трябва да сме сериозни, е нужно не да дрънкаме глупости за оранжеви маски и прочее плоски постановки на Мая Галева, а да си зададем въпроса, защо, след толкова много години половината българи все още гласуват за ГЕРБ или БСП? Или пък виждат алтернатива в сбирщина, като Мая и триото, и чалга трупата на Славчо. Защо българите не желаят държавата им да стане част от цивилизована Европа? Защо не искат да живеят нормално? Защо всичко, което се случва им харесва? Защо? Защо? Иначе тук можем да си говорим, колкото си искаме. Ама избори не се решават във форума на Дневник.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Любопитно

  До коментар [#35] от "k_":

  Много розовеещи ме засипаха й.а след като ги информирах, че след изявленията на льо пти женерал в обяснения в любов на пРезидента хипотетечните им 6 % станаха 2,5 %.... АМИ СЕГА, розовяци???

 46. 46 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  На теб само Ристю ти е проблема. ПКП.

 47. 47 Профил на Cv St
  Cv St
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#35] от "k_":
  Те онова проучване от лятото го направиха на Росенец, Дпс с 6% Герб с 12% ... не знам кой бяха питали... Когато и да са изборите Герб в момента нямат алтернатива.

 48. 48 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Цяло лято репортерите ги питаха какво искат. Отгворът неизменно бе - да свалим правителството. По-точно оставка на правителството и на главния прокурор. При условие че до редовните избори оставаха броени месеци!? С такава програма как се минават четирите процента? А БСП какво предложи? Същото.

 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Любопитно

  До коментар [#38] от "БГА Балкан":

  Медията си е осигурила възможността да трие неудобните коментари по адрес на въпросните, но няма как да си осигури цифри, които да вкарат розовяците в парламента!!!

 50. 50 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  БСП трябва да съществува, заради българското село.

 51. 51 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hepo":

  На есен със сигурност ни чакат президентски избори, а предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са 2022 по това време!

 52. 52 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  А, предложиха и друго. Лустрации, народни съдилища, бесилки... свински уши и запартъци.

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#19] от "Scotsman":

  "Абсолютно безалтернативен за България!"

  Да! На мат'риала му харесва да го опраскват с 200!

 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hepo":На есен със сигурност ни чакат президентски избори, а предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са 2022 по това време!
  —цитат от коментар 51 на selqnin


  Единствената устойчива комбинация при тези проценти е голяма коалиция. Наречена за кратко БКП обединена. Което е ритуално самоубийство и за двете партии.

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#35] от "k_":

  Спада на ДБ е почти двоен от успешния акт на Росенец.
  —цитат от коментар 35 на k_


  мда, скоро ще стане и троен !
  при тези "водачи" на листи (стари нагаждачи, обединяващи имагинерното дясно т.е търсещи хранилка) Ристю се простреля в коляното !
  Амин !


  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 56. 56 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#43] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Отговорите са много прости:

  1. Българите масово не са инициативни- искат някои да им свърши работата. Ето ББ обикаля села и паланки, манастири, язовири и сочи с пръст построени дупки. Ако вземат и някои лев да бачкат като общи работници и краднат малко нафта в строежа още по-добре. Така са си свикнали от време оно.
  2. Тея които не харесват ББ си искат Съветския съюз, но принципът е същия, като по т.1, само дето липсва комсомола и пионерчетата.
  3. Масово всички не искат да живеят по правила- едните са корумпирани или правят бизнес не по правилата, а другите гледат как да изклинчат на дребно и мечтаят да станат по едри. Естествено, тъй като не могат да го направят с акъл става с далавера. Колкото по-голяма, толкова по-добре.
  4. Малко кресливо мнозинство като папагали повтарят каквото са им казали либералите от Брюксел и отблъскват всичко диво, живо и красиво по т.1,2 3.
  Резултатът го виждаме в изследването....

 57. 57 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Гневно

  До коментар [#50] от "Бланш":

  Ако желаете бихте могли изобилно да се информирате от специализираната литература КОЙ, КОГА И КАК ЗАТРИ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО!!!
  Да ви подскажа - в периода 1945- 1947- ма година таза мерзост извършиха българските болшевики!!!
  За 485 години дори отоманската империя не успя да стори това зло на Отечеството, но комунетата го направиха за 5-6 години!!!

 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Спада на ДБ е почти двоен от успешния акт на Росенец.
  —цитат от коментар 35 на k_


  Знаехме си, че гербавите винаги защитавате господарите си от сараите!

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#38] от "БГА Балкан":

  "Хората на Маджо не заслужават ли резултат от 99% в тази медия поне?"

  Хората на Маджо според тази агенция ще са първа политическа сила с 28.5%!

  "Значима преднина от пет пункта на ГЕРБ (28.5%) пред основния конкурент БСП (23.2%)"

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Спада на ДБ е почти двоен от успешния акт на Росенец.
  —цитат от коментар 35 на k_


  Ще стане и троен, ако Христо Иванов не заяви, дали би се коалирал с ГЕРБ.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Каквото и да пишат социолозите, накрая един мишок ще подреди парламент. С тоя избирателен закон мишока е цар.

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  ДБ кога ще кажат мнението си за Истамбулската Конвенция или си мислят, че ние сме малоумни?

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  БСП не им ли стана ясно? Не ги искаме в управлението, по-полезни са като малка опозиционна партия.

  Полковник Паликъщов
 65. 65 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#53] от "vassilun":

  Да! На мат'риала му харесва да го опраскват с 200!
  —цитат от коментар 53 на vassilun


  Дааа, защото Баций е със EU -Zertifikat !
  и е от школата на Мути Ангела & Конрад Аденауер !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 66. 66 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Авно Алфа е била склонна да вземе по-малко, отколкото другите цоциолози.

 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2676 Весело

  "Демократична България" (5.7%) отчита лек спад на привържениците от пика при протеста на "Росенец" (8.5%)

  "Лекият " спад е с 32 %.
  Не знам, какъв процент е нужен на Алфата, за да определи спада като "голям" или "силен", или хайде, от нас да мине- "значителен".
  Но това, което четем, е полезно- още веднъж ни се напомня за топлата връзка на "Алфа рисърч" с ДБ.
  По мои злостни предположения, същата връзка на Алфа съществува и с "Няма такава партия".
  Не че го осъждам, де- всяка партия си има своя предизборна стратегия.
  Е, някои от тях за нищо не стават, но това си е техен проблем.

 68. 68 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Значи избирателите на ГЕРБ бачкали като общи работници и краднели нафта? Сериозно? Какво показват обаче социологическите разрези на гласувалите. За ГЕРБ гласуват хора в активна възраст, по-високо образовани, от столицата и по-големите населени места. За БСП хора предимно в пенсионна възраст, от по-малките населени места и селата. Нищо против селата и по-малките населени места, не дай боже срещу хората в пенсионна възраст, но това е избирателен масив, който не дърпа страната. Не крадат нафта и не се хващат като общи работници, но още по-малко го правят гласувалите за ГЕРБ.

 69. 69 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Та за много неща не са си казали мнението, вкл. и за вижданията им по северномакедонският въпрос...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 70. 70 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  ИстаМбулска конвенция няма, защото няма такова нещо ИстаМбул. Ако искаш да звучиш сериозно се постарай да не показваш подобно невежество. Относно мнението на ДБ за ИстаНбулската конвенция, то е ясно. И няма какво друго да е при наличието на Зелените и бившите ДЕОС в коалицията. Не че мнението на другите е различно. Но пък и да ти кажа, тая прословута конвенция ни е най-малкия проблем. Не разбирам, как човек може да се оплаква,че живее, като скот, но най-големия му проблем да е не това, а да е един измислен документ.

 71. 71 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Баце ги изпраща на поправителен след 4 г. отново!
  Лодка носител няма да стане! Трябват ракети носители за да го доближат, толкова ги е откъснал!

 72. 72 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Всички ще глауваме за боце, за да има стабилност и ДпС да ни управлява.
  Ний сме рая покорна, на нас друго не ни трябва.
  Ако агите са доволни и за нас ще е по-леко!

 73. 73 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Още при султана бесенето на някой харамия на площада е било зрелище за простолюдието, давали са на сеирджийте да минат да бутнат обесника, да се залюлее под просташкия им смях. ГЕРБ и ДПС използват същата тактика. В най-мизерните и ощавени кътчета на родината простолюдието ще се радва, че "нашите пак спечелиха". В София ще се държат за главите.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 74. 74 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#66] от "ivanpopov":

  Ако на 04.04 вечерта или на 05.04. Ви били глава и имате необходимост от обяснение защо отново нищо не сте разбрал, опитвайки се да намерите прост отговор на сложен въпрос се "обадете" ще Ви обясня!!!

 75. 75 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Първо си дай сметка колко и кой държави са я ратифицирали и после задавай риторични въпроси !

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1201 Весело

  "Значима преднина от пет пункта на ГЕРБ (28.5%) пред основния конкурент БСП (23.2%)"

  Еми кой за колкото е платил.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 78. 78 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Тук ежедневно се изприказват цял куп празни приказки. Нищо лошо, все пак е говорилня. Обаче, ако трябва да сме сериозни, е нужно не да дрънкаме глупости за оранжеви маски и прочее плоски постановки на Мая Галева, а да си зададем въпроса, защо, след толкова много години половината българи все още гласуват за ГЕРБ или БСП? Или пък виждат алтернатива в сбирщина, като Мая и триото, и чалга трупата на Славчо. Защо българите не желаят държавата им да стане част от цивилизована Европа? Защо не искат да живеят нормално? Защо всичко, което се случва им харесва? Защо? Защо? Иначе тук можем да си говорим, колкото си искаме. Ама избори не се решават във форума на Дневник.
  —цитат от коментар 43 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Ами защото не виждат в никого носител на всичко това, което си написал. За това гласуват за най-малкото ЗЛО.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 79. 79 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Спомняте ли си Атака, когато за първи път влезе в парламента. Въобще не фигурираше в проучванията. Тогава взе около 10%.

 80. 80 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Не знам как е възможно да има толкова прости хора да гласуват за ГРОБ, БКП и Слави

 81. 81 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Може и 1013% да имат, по един от всяко таблетче на алфарисърсче посетило дома на проучваните, които предварително са подбрани по пол, възраст и образование в затисимост от поръчителя.

 82. 82 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 46 Неутрално

  "Значима преднина от пет пункта на ГЕРБ (28.5%) пред основния конкурент БСП (23.2%)"Еми кой за колкото е платил.
  —цитат от коментар 77 на Taiga


  Да разбираме ли, че джуждака от Кремъл е най-богатия?

 83. 83 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#73] от "cinik":

  Така ще е, докато тези в София, които се държат по главите и се чешат по онова място, са слепи за най-мизерните и ощавени кътчета на страната. Там може и да живеят хора под нивото на въпросните "столичани", повечето от които нямат нищо общо със София, но именно те решават изборите. Надменността е най-сигурния начин да се оплескаш и после да се държиш за главата и да се чудиш, ма що тъй стана. Особено, когато говорим за избори в България.

 84. 84 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  Аз виждам славиту на първо място по принципа "Аз съм прост и вие сте прости, ама той е най-простият".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 85. 85 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Не знам как е възможно да има толкова прости хора да гласуват за ГРОБ, БКП и Слави
  —цитат от коментар 80 на b.rainstorm


  По-добре ни кажи какво разбираш! За да е по-кратък списъка!

 86. 86 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хи-хи":

  По време на Гроб българите намаляха с около 500 хил. Няма друга такава геноцидна партия...
  —цитат от коментар 4 на Хи-хи


  мда, "геноцида" има и старнични положителни ефекти: висок стандарт на живот и високи пенсии !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#43] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":Отговорите са много прости:1. Българите масово не са инициативни- искат някои да им свърши работата. Ето ББ обикаля села и паланки, манастири, язовири и сочи с пръст построени дупки. Ако вземат и някои лев да бачкат като общи работници и краднат малко нафта в строежа още по-добре. Така са си свикнали от време оно.2. Тея които не харесват ББ си искат Съветския съюз, но принципът е същия, като по т.1, само дето липсва комсомола и пионерчетата.3. Масово всички не искат да живеят по правила- едните са корумпирани или правят бизнес не по правилата, а другите гледат как да изклинчат на дребно и мечтаят да станат по едри. Естествено, тъй като не могат да го направят с акъл става с далавера. Колкото по-голяма, толкова по-добре.4. Малко кресливо мнозинство като папагали повтарят каквото са им казали либералите от Брюксел и отблъскват всичко диво, живо и красиво по т.1,2 3.Резултатът го виждаме в изследването....
  —цитат от коментар 56 на hieros_logos

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много точно. Поздравления!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 89. 89 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#73] от "cinik":Така ще е, докато тези в София, които се държат по главите и се чешат по онова място, са слепи за най-мизерните и ощавени кътчета на страната. Там може и да живеят хора под нивото на въпросните "столичани", повечето от които нямат нищо общо със София, но именно те решават изборите. Надменността е най-сигурния начин да се оплескаш и после да се държиш за главата и да се чудиш, ма що тъй стана. Особено, когато говорим за избори в България.
  —цитат от коментар 83 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Успокой се. Всички добре знаем . Изворите се печелят на село а правителствата падат в София.

  SHADOWS of SOFIA
 90. 90 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Да не забравяме и медийната подкрепа за статуквото. ДБ не присъства в мейнстрийм медиите, а от тях се лее пропаганда за ГЕРБ, МВРО, БСП и ДПС.
  —цитат от коментар 9 на Николай Колев


  Първо тези партии са парламентарно представени, а ДБ не, нормално е да иматповече ефирно време. Отделно и Хр. Иванов и Атанасов доста често ги дават, вярно повече в про-презедентската Бтв. За мен ДБ също е част отстатуквото, партия предвазначена да обира протестния вот и да не дава възможност на реална дясна партия да съществува.

 91. 91 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  При 40% избирателна активност вотът въобще не е представителен. Ако пък само още 30% решат да гласуват, не се знае какво ще се случи. Останалото е стъкмистика.

 92. 92 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Всяка поява на генерал Атанас смъква 1% от вота на ДБ.
  —цитат от коментар 18 на Корки


  То затуй лидерите им не можеш да ги видиш сред хоратя, и двамата имат харизма на празни варели.😁😁😁

 93. 93 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Значи избирателите на ГЕРБ бачкали като общи работници и краднели нафта?
  —цитат от коментар 68 на nik_77.

  Не, избирателите на герб бачкат на държавна служба или са безработни на социални помощи. Т.е. при всички положения консуматори на добавена стойност. Има и известен брой пенсионери които се надяват да получат още някой месец по 50 лева.

 94. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  "Алфа рисърч" са добросъвестни в прогнозите си. Проблемът е, че за партиите около 4% предвиждането е много трудно, защото при статистическа грешка 1% те могат и да не бъдат в парламента, което изменя и резултатите за другите партии.
  Предизборните обещания, че нямало да се коалират с този или онзи едва ли ще бъдат спазени, особено при възможността за нови избори, които за партиите на границата може и да не са много успешни. Затова предполагам, че ще се сформира някакво правителство. Само не виждам как ще се съвместят програмите в едно коалиционно правителство, ама кой ти гледа някакви си програми!
  И да добавя: такова нещо като програмно или експертно правителство не съществува. Правителството може да бъде излъчено и подкрепено от коалиция (правителство на мнозинството) или излъчено от една партия/коалиция и подкрепено от няколко (правителство на малцинството).

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Целия туристически и транспортен сектор ще излезе да гласува срещу Герб. Да не говорим за малкия бизнес, който беше унищожен. Не знам кой е тоя работещ в частния сектор човек, който не зависи от европари, държавни субсидии и кражби от бюджета, който ще гласува за герб. От друга страна и на "алтернативите" на ГЕРБ хората нямат доверие. На БСП и ДПС сме им сърбали попарата, Славчо и Мая са вятър и мъгла, а ДБ просто не събират голяма периферия извън ядрата си.
  НАй-вероятно Баце, МВРО и Марешки-НФСБ ще си направят нова тройна коалиция, ако гласоподавателите им позволят.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 98. 98 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#92] от "oak17621787":

  Важното е, че Пеевски прелива от харизма, нали? :)))

  Бивш tww09306483.
 99. 99 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#97] от "Darcas":

  "... Не знам кой е тоя работещ в частния сектор човек, който не зависи от европари, държавни субсидии и кражби от бюджета, който ще гласува за герб..."!

  Повярвай, има и такива глупаци. Даже са много повече, отколкото може да си представиш!

  Бивш tww09306483.
 100. 100 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2274 Весело

  До коментар [#91] от "Лео":

  Какво значи "не е представителен" ако 40 % от български граждани са решили да упражнят правото си на глас????
  Ако никой не възпрепятства останалите 60 % да го направят това си е техен проблем!!!
  А активността ще е около 40 %.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK