"Алфа Рисърч": Висока вероятност за шест или дори седем партии в парламента (графики)

"Алфа Рисърч": Висока вероятност за шест или дори седем партии в парламента (графики)


Избори 2022

"На старта на предизборната кампания и месец преди парламентарните избори ГЕРБ (28.5%) има значима преднина пред основния конкурент БСП (23.2%)...Висока е вероятността за шест и дори седем партиен парламент, ако кампанията затвърди подкрепата за Демократична България (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%)".


Това обобщава в анализ към резултатите от най-новото си социологическо проучване агенция "Алфа Рисърч". Според данните 52,5 % са решилите, че ще гласуват на изборите, а от тях - 37,2 % са решили кого ще подкрепят т.е. данните за подреждането на партиите са на тази база. 25,1 % се колебаят дали да гласуват.


"Оспорвана е надпреварата между ДПС (12.5%) и Има такъв народ (13.3%) за третото място като не е изключено движението с втвърдяване и консолидация на електората си да изпревари партията около шоумена Слави Трифонов, разчитаща на гласовете на разочарованите от другите партии и младежкия вот", пише "Алфа рисърч".
"Тъй като парламентарните групи на ДПС и Има такъв народ ще са следващите по тежест след тези на ГЕРБ и БСП, политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и изобщо, възможността да се създаде бъдеща управленска коалиция" сроред анализа на "Алфа Рисърч".


Основните изводи и анализа на данните на управляващия партньор в агенцията Боряна Димитрова четете тук


По-долу вижте в графики основните резултати от проучването.
Въпросът с избирателната активност е сред големите неизвестни и ключов за резултата на изборите на 4 април. В проучването 52.5% са казали, че със сигурност ще гласуват, а делът им според данни на "Алфа рисърч" расте с оповестяването на кандидатдепутатските листи.Ходът на пандемията обаче може да отнеме от активността, и ако тя падне под 2.5 млн. души, нараства рискът от засилване на някои партии, а трудното съставяне на правителство да понижи легитимността на парламента.


Към момента не може да се предвиди ходът на пандемията, нито психологическите реакции на хората към датата 4-ти април. Настоящото проучване показва обаче, че въпреки умората от близо едногодишните ограничения, в една значителна част от хората страховете от вируса са все още живи.Изследването е проведено сред 1013 души между 26 февруари и 1 март в реално време с таблети по поръчка на "Алфа Рисърч" и Би Ти Ви.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK