Захариева отново извика управляващия посолството на Северна Македония (допълнена)

Кадърът е от октомври 2020 г., когато Захариева прие външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

© Георги Кожухаров

Кадърът е от октомври 2020 г., когато Захариева прие външният министър на Северна Македония Буяр Османи.По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".


Министерството изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на съседната държава участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно, съобщава министерството.


Само преди няколко дни управляващият посолството Владимир Кръстевски отново бе извикан в министерството. Тогава причината бяха зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ
Ведомството под ръководството на Захариева припомня, че организацията Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.


Същевременно ведомството съобщава за продължаващи дискриминационни действия на властите на Северна Македония след като днес на границата е бил спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие.


По-късно бе съобщено, че вицепремиерът Екатерина Захариева е изпратила спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП "Деве баир", за да съдейства на Виктор Стоянов да влезе с дарението от 920 български книги.


Въпреки намесата на консула граничните власти не са допуснали внасянето на книгите като са заявили, че е необходимо предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония. Заради това посолството на България в Скопие е изпратило протестна нота до Министерството на външните работи на Северна Македония.


С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз. "Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие", пише в нотата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK