БСП иска кабинетът Борисов в оставка да не може да сключва договори

БСП иска кабинетът Борисов в оставка да не може да сключва договори

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове, и ръководства на комисии и агенции, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на първото заседание на 45-ото Народно събрание.


"Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета", допълни тя.


Нинова поясни, че БСП внася в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, "да харчи безконтролно парите на хората". Според сметките на левицата в последните 3-4 месеца са изхарчени над 5 млрд. лева извън решение на Народното събрание. "Има опасност да посегнат на Сребърния фонд, където има 3.3 млрд. лева така, както направиха през 2010 г. с резерва на Здравната каса", предупреди Нинова.
Лидерът на БСП заяви, че трябва всички корупционни скандали да бъдат разследвани и да се носи отговорност.


Тя допълни, че левицата внася пакет от закони, които да осигурят помощ на малкия и средния бизнес, икономиката домакинствата и младите семейства


За Нинова приоритет на новото народно събрание трябва да е възстановяването на парламентаризма. "ГЕРБ и присъдружните им задачи поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя", каза лидерът на БСП. Тя поиска да се възстанови блицконтрола и да се спре практиката за внасяне на закони без оценка на въздействието.


В заключение Нинова каза, че БСП не преговаря със задкулисието за власт и пари. "Не правим никакви скрити договорки - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС - за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започнеразграждане на паралелната държава. Но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и благосъстоянието на българския народ", допълни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK