Бюджетът е на дефицит от близо 620 млн. лева към края на март

Бюджетът е на дефицит от близо 620 млн. лева към края на март

© Юлия ЛазароваДефицит в размер на близо 620 млн. лв. е отчетен в държавния бюджет за първото тримесечие на 2021 г. по предварителни данни, или около 0.5% от брутния вътрешен продукт, а целият дефицит за 2020 година е разчетен на около 4.9 млрд. лв. - това отчете пред Народното събрание финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.


По думите му на този етап не се налага преразглеждане на бюджета за 2021 г. Той отбеляза, че дефицитът е временен и очакван от финансовите анализатори заради COVID кризата, а към април дефицитът, отчетен през март, е възможно да се свие до балансирано бюджетно салдо за първите 4 месеца от годината.


Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева, посочи министърът, като е намалял значително спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лева. Ананиев обясни това с разходите около третата вълна на коронавируса. От началото на пандемията до 31 март 2021 г. правителството е изхарчило 5.1 млрд. лв. за справяне с COVID кризата, обяви още Ананиев. От началото на годината до края на март правителството е изтеглило само 800 млн. лв. кредит при разрешени малко над 4 млрд., каза още той.


Над 11 млрд. лв. приходи в държавния бюджет
Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към март 2021 г. са над 11 млрд. лв. или 24% от годишния разчет, по предварителни данни, каза Ананиев. Съпоставени със същия период на миналата година, когато приходите не бяха засегнати от негативните ефекти на коронавирусната криза, постъпленията нарастват с над 370 млн. лв., или с 3.4%, отчете Ананиев по време на изслушването си.


Приходите от данъци и осигурителни вноски нарастват с близо 250 млн. лв.спрямо отчетените за първото тримесечие на 2020 година. Приходите от преки данъци са малко над 1.2 млрд. лв., или 18.1% от предвидените за годината. Постъпленията от косвени данъци са 4.4 млрд. лв., което 25.8% от разчетените за годината, като приходите от ДДС са в размер на 3.1 млрд. лв. От здравни и социалноосигурителни вноски приходите са 2.8 млрд, лв., или 24.2% от разчетите за годината. Неданъчните приходи са в размер на 1.8 млрд. лв., което представлява 27.5% от годишните разчети. Приходите от помощи и дарения са в размер на 703 млн. лв.


Разходите по консолидираната фискална програма (КФП) към март 2021 г. са близо 12 млрд. лв., което е 22.8% от годишния размер, посочи Ананиев. Той даде за сравнение разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха 9.5 млрд. лв., като оправда значителния ръст с мерките за борба с коронавирусната пандения и политиките в социално-икономическата сфера за борба с последиците от кризата. По тези мерки са разходвани от 1 януари до 31 март 2021 г. 1.3 млрд. лв., което е около 1% от БВП. Той уточни, че от сумата 0.6 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 300 млн. лв. за бизнеса, а 0.4 млрд. лева - за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.


За сравнение Ананиев посочи, че са изхарчени по тези мерки 5.1 млрд. лева от началото на пандемията до 31 март 2021 г. От тази супа 1.8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2.2 млрд. лева за бизнеса, а 1.1 млрд. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията. "От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година", посочи Ананиев.


От началото годината правителството е теглило около 800 млн. лева дълг, което е под 18% от планирания нов дълг от 4 млрд. лв., който може да бъде поет през годината, каза още министърът на финансите в оставка. По думите му възможностите за теглене на нови държавни кредити са отложени за втората половина на годината, защото заради пандемията може да се наложи държавата да има допълнителни разходи. "Със Закона за бюджета за 2021 година е одобрен размерът на дълга и всяко следващо правителство може да тегли нов заем", каза Ананиев.


В отговор на въпрос от депутат Ананиев отбеляза, че Националната здравноосигурителна каса няма просрочени задължения към нито една държава или здравна каса от страните в ЕС. До 18 месеца плащанията не се смятат за просрочени, уточни той. По думите му на всички работещи на първа линия за справяне с пандемията се изплащат месечните допълнителни възнаграждения, както е предвидено с правителствените решения.


Средствата във фискалния резерв са 8.5 млрд. лв.


По думите му фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева. БСП твърди, че новото българско правителство ще наследи по-нисък фискален резерв от 4.5 млрд. лв., колкото трябва да бъде към края на 2021 година. Според БСП тревожното е, че по предварителни данни равнището на фискалния ресев е намаляло над 2 пъти през последните 6-7 месеца. В момента разполагаемите средства са малко над 1 млрд. лв. посочи Румен Гечев от БСП. Фискалният резерв е намалел значително от есента, когато е бил около 15 млрд. лв., което финансовият министър обясни с третата вълна на епидемията през първото тримесечие на годината. "Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, имаме основания да прогнозираме, че ще изпълним ангажиментите в бюджета. При усложняване на обстановката ще трябва да предприемем мерки за актуализация на бюджета, извършване на допълнителни разходи и поемане на допълнителен дълг", каза Ананиев.


Попитан от лидера на БСП Корнелия Нинова дали ще бъде внесена актуализация в рамките на сега действащия кабинет, Ананиев подчерта, че на този етап и при това състояние на бюджета подобни действия не се налагат. Според него е редно следващото правителство да внесе актуализация, ако това се налага.Внесените за концесията на летище "София" от 660 млн. лв. вече са във фискалния резерв, каза Ананиев. Той даде обяснение за размера на резерва, където в отделна сметка е и Сребърният фонд. "В тази отделна сметка има 3.3 млрд. лв. и те са непокътнати", заяви той.


Ананиев беше обвинен от Андрей Вълчев "Изправи се! Мутри вън!", че стопяването на фискалния резерв е заради харчовете на правителството преди изборите. "Това е изключително лоша атестация за планирането и според нас е индикатор за предизборен харчлък, който е за сметка на основно микро, малки, средни предприятия, тъй като до тях не стигнаха парите. Мерките срещу кризата не работят, по всяка вероятно и джобните пари на премиера вече са изхарчени, тъй като бюджетът е без резерви. Те първа предстои проверка, която най-вероятно ще извади още скелети от гардероба", заяви Вълчев.


"Много пъти сме проверявани и досега не са откривани нито скелети, нито кюлчета"


Кирил Ананиев,

министър на финансите в оставка


"Що се отнася за т. нар. ревизия и скелети, съветвам ви нека съответните органи да направят проверки и тогава да говорим с такива гръмки фрази, защото много пъти са ни правили проверки и досега никога не са установили нито скелети, нито кюлчета, нито други неща", отговори Ананиев.


Той подчерта, че общата сума във фискалния резерв варира на дневна база, тъй като в началото на всеки месец се правят големи плащания, а в края идват данъчните постъпления във фиска.


Планът за въвеждане на еврото е в напреднала фаза


Националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза и ще бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне 30 юни 2021 г., обяви Ананиев в отговор на въпрос от депутат от ГЕРБ. По думите му индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза. Основните задачи на правителството са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II от 10 юли 2020 г., каза Ананиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK