Бюджетът е на дефицит от близо 620 млн. лева към края на март

Бюджетът е на дефицит от близо 620 млн. лева към края на март

© Юлия ЛазароваДефицит в размер на близо 620 млн. лв. е отчетен в държавния бюджет за първото тримесечие на 2021 г. по предварителни данни, или около 0.5% от брутния вътрешен продукт, а целият дефицит за 2020 година е разчетен на около 4.9 млрд. лв. - това отчете пред Народното събрание финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.


По думите му на този етап не се налага преразглеждане на бюджета за 2021 г. Той отбеляза, че дефицитът е временен и очакван от финансовите анализатори заради COVID кризата, а към април дефицитът, отчетен през март, е възможно да се свие до балансирано бюджетно салдо за първите 4 месеца от годината.


Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева, посочи министърът, като е намалял значително спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лева. Ананиев обясни това с разходите около третата вълна на коронавируса. От началото на пандемията до 31 март 2021 г. правителството е изхарчило 5.1 млрд. лв. за справяне с COVID кризата, обяви още Ананиев. От началото на годината до края на март правителството е изтеглило само 800 млн. лв. кредит при разрешени малко над 4 млрд., каза още той.


Над 11 млрд. лв. приходи в държавния бюджет
Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към март 2021 г. са над 11 млрд. лв. или 24% от годишния разчет, по предварителни данни, каза Ананиев. Съпоставени със същия период на миналата година, когато приходите не бяха засегнати от негативните ефекти на коронавирусната криза, постъпленията нарастват с над 370 млн. лв., или с 3.4%, отчете Ананиев по време на изслушването си.


Приходите от данъци и осигурителни вноски нарастват с близо 250 млн. лв.спрямо отчетените за първото тримесечие на 2020 година. Приходите от преки данъци са малко над 1.2 млрд. лв., или 18.1% от предвидените за годината. Постъпленията от косвени данъци са 4.4 млрд. лв., което 25.8% от разчетените за годината, като приходите от ДДС са в размер на 3.1 млрд. лв. От здравни и социалноосигурителни вноски приходите са 2.8 млрд, лв., или 24.2% от разчетите за годината. Неданъчните приходи са в размер на 1.8 млрд. лв., което представлява 27.5% от годишните разчети. Приходите от помощи и дарения са в размер на 703 млн. лв.


Разходите по консолидираната фискална програма (КФП) към март 2021 г. са близо 12 млрд. лв., което е 22.8% от годишния размер, посочи Ананиев. Той даде за сравнение разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха 9.5 млрд. лв., като оправда значителния ръст с мерките за борба с коронавирусната пандения и политиките в социално-икономическата сфера за борба с последиците от кризата. По тези мерки са разходвани от 1 януари до 31 март 2021 г. 1.3 млрд. лв., което е около 1% от БВП. Той уточни, че от сумата 0.6 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 300 млн. лв. за бизнеса, а 0.4 млрд. лева - за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.


За сравнение Ананиев посочи, че са изхарчени по тези мерки 5.1 млрд. лева от началото на пандемията до 31 март 2021 г. От тази супа 1.8 млрд. лева от бюджета са отишли за подкрепа на домакинствата, 2.2 млрд. лева за бизнеса, а 1.1 млрд. лева за органите на държавното управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията. "От началото на годината са изразходвани допълнителни 314 млн. лева за по 50 лева добавка към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година", посочи Ананиев.


От началото годината правителството е теглило около 800 млн. лева дълг, което е под 18% от планирания нов дълг от 4 млрд. лв., който може да бъде поет през годината, каза още министърът на финансите в оставка. По думите му възможностите за теглене на нови държавни кредити са отложени за втората половина на годината, защото заради пандемията може да се наложи държавата да има допълнителни разходи. "Със Закона за бюджета за 2021 година е одобрен размерът на дълга и всяко следващо правителство може да тегли нов заем", каза Ананиев.


В отговор на въпрос от депутат Ананиев отбеляза, че Националната здравноосигурителна каса няма просрочени задължения към нито една държава или здравна каса от страните в ЕС. До 18 месеца плащанията не се смятат за просрочени, уточни той. По думите му на всички работещи на първа линия за справяне с пандемията се изплащат месечните допълнителни възнаграждения, както е предвидено с правителствените решения.


Средствата във фискалния резерв са 8.5 млрд. лв.


По думите му фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева. БСП твърди, че новото българско правителство ще наследи по-нисък фискален резерв от 4.5 млрд. лв., колкото трябва да бъде към края на 2021 година. Според БСП тревожното е, че по предварителни данни равнището на фискалния ресев е намаляло над 2 пъти през последните 6-7 месеца. В момента разполагаемите средства са малко над 1 млрд. лв. посочи Румен Гечев от БСП. Фискалният резерв е намалел значително от есента, когато е бил около 15 млрд. лв., което финансовият министър обясни с третата вълна на епидемията през първото тримесечие на годината. "Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, имаме основания да прогнозираме, че ще изпълним ангажиментите в бюджета. При усложняване на обстановката ще трябва да предприемем мерки за актуализация на бюджета, извършване на допълнителни разходи и поемане на допълнителен дълг", каза Ананиев.


Попитан от лидера на БСП Корнелия Нинова дали ще бъде внесена актуализация в рамките на сега действащия кабинет, Ананиев подчерта, че на този етап и при това състояние на бюджета подобни действия не се налагат. Според него е редно следващото правителство да внесе актуализация, ако това се налага.Внесените за концесията на летище "София" от 660 млн. лв. вече са във фискалния резерв, каза Ананиев. Той даде обяснение за размера на резерва, където в отделна сметка е и Сребърният фонд. "В тази отделна сметка има 3.3 млрд. лв. и те са непокътнати", заяви той.


Ананиев беше обвинен от Андрей Вълчев "Изправи се! Мутри вън!", че стопяването на фискалния резерв е заради харчовете на правителството преди изборите. "Това е изключително лоша атестация за планирането и според нас е индикатор за предизборен харчлък, който е за сметка на основно микро, малки, средни предприятия, тъй като до тях не стигнаха парите. Мерките срещу кризата не работят, по всяка вероятно и джобните пари на премиера вече са изхарчени, тъй като бюджетът е без резерви. Те първа предстои проверка, която най-вероятно ще извади още скелети от гардероба", заяви Вълчев.


"Много пъти сме проверявани и досега не са откривани нито скелети, нито кюлчета"


Кирил Ананиев,

министър на финансите в оставка


"Що се отнася за т. нар. ревизия и скелети, съветвам ви нека съответните органи да направят проверки и тогава да говорим с такива гръмки фрази, защото много пъти са ни правили проверки и досега никога не са установили нито скелети, нито кюлчета, нито други неща", отговори Ананиев.


Той подчерта, че общата сума във фискалния резерв варира на дневна база, тъй като в началото на всеки месец се правят големи плащания, а в края идват данъчните постъпления във фиска.


Планът за въвеждане на еврото е в напреднала фаза


Националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза и ще бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне 30 юни 2021 г., обяви Ананиев в отговор на въпрос от депутат от ГЕРБ. По думите му индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза. Основните задачи на правителството са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II от 10 юли 2020 г., каза Ананиев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Изтекоха от прозореца на джипката.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5779 Неутрално

  До коментар [#1] от "Локомотив":

  Вдигайте стъклото!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Изтекоха от прозореца на джипката.
  —цитат от коментар 1 на Локомотив


  Изтекоха на Бузлуджа, другарю!

 4. 4 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева.
  Значи да идват от БКП и веднага да омитат резерва, че сега им е паднало. Те винаги така правят. Като опоскат всичко и после вече може да дадат властта на други пак да трупат резерв.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 5. 5 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Лицата на промяната се оказаха всъщност една вмирисала се притоплена манджа.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  А правителствената щедрост удари нови рекорди:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159906607526189

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  А правителствената щедрост удари нови рекорди:https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159906607526189
  —цитат от коментар 6 на Наблюдател


  Нов рекорд: COVID-помощ от 0,38 лв. по мярка “60/40”

  В същия ден АРСЕНАЛ получава 5,4 милиона лв. по същата мярка.

 8. 8 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Човека дава данни и числа, а отсреща лаят празнодумците... Това е новото нормално.

 9. 9 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Навсякъде по света се изхарчиха луди пари заради Ковид кризата.
  В развитите държави те са много повече от при нас, дори и като % от БВП.
  И да, там също се краде и се уреждат "наши фирми".

  https://www.dotbg.bg/article/9326096
  https://profit.bg/svetat/sumata-za-spasyavaneto-na-svetovnata-ikonomika-veche-e-195-trln-i-shte-raste/
  https://profit.bg/svetat/germaniya-shte-iztegli-rekorden-zaem-za-spravyane-s-krizata/

  Имаше някъде статия с графика на държавите, като Канада е с най-много изтеглени заеми и ръст на задлъжняването, но не мога да я намеря в момента.

 10. 10 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#6] от "Наблюдател":

  За Вълка обаче 150млн. Както и тихичко възобновиха трансферите за студен резерв към Доган.

 11. 11 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#8] от "PoToP":

  Ами като не разбират нищо какво да правят?
  Да лъжат , да обиждат и да приказват прани приказки могат славчовите хора само.

 12. 12 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 928 Весело

  [quote#3:"Инженер Раул Викторов"][/quote]
  И как точно?

 13. 13 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Учудващо във времето на тая пандемия бюджетния дефицит е в рамките на заложеното в бюджета. Надявам се някой да поеме политическата отговорност да подкрепи кабинет или да предложи свой! Защото московския сценарий на служебно(на руските служби) правителство назначено от главния им пРезидент е пагубно!

 14. 14 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Нямаше какво друго да се очаква от неадекватно, некомпетентно, егоценрично и на всичкото отгоре крадливо правителство, освен държава на ръба на фалита. А съм сигурен, че много от проблемите в момента се пригриват от ГЕРБ. Печелят време, за да обвинят следващите за техните провали.

 15. 15 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Ами те такива като вълка, прасето и т. н. са добре при всяка власт. Кой им е правил сечено? Ако някой си мисли че тези "нови" политически лица ще спрат далаверите в България, значи нищо не знае. Тези "политици" си ходят на гости с "бизнесмените" в България. Мафията и бизнесът и политиката в България са свързани.
  Като гледам кои се предствят за "лица на промяната"... Слави защо си купи апартамент в селището на ВИС-2 навремето?...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#4] от "justauser":

  > Значи да идват от БКП

  Те дойдоха преди десетина години, и не щат да си ходят.

  Ама не щат даже и в парламента да отидат да дадат отчет на работодателя колко и за какво са похарчили ...

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  По терлици: Уволняван за злоупотреби директор ще разпределя 6 милиарда евро от Плана за възстановяване
  https://bird.bg/stefan-popov/
  Уволненият след съмнения за злоупотреби министерски шеф Стефан Попов тихомълком стана директор в новосъздадената мегаагенция Държавна агенция за научни изследвания и иновации към Министерски съвет. Именно през нея ще бъдат усвоени 6 милиарда евро в периода 2021-2027. по Плана за възстановяване и стабилност.

 18. 18 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#6] от "Наблюдател":

  Това, за което си пратил линк, е само за „посветени“ във ФБ 😉. Т.е. няма как да го видя.

 19. 19 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 901 Весело

  Най- извратеното нещо за деня е Румен Гечев, изказвайки се от трибуната на тема външен дълг. Все пак това е човекът, който направи българите милионери.

 20. 20 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  [quote#3:"Инженер Раул Викторов"][/quote]

  Ама гербавото правителство и Бузлуджа ли е финансирало?! Мислех си, че не еи признават, че са комунисти.

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#18] от "Zippie":

  https://bird.bg/noi-covid-04lv/
  Нов рекорд: COVID-помощ от 0,38 лв. по мярка “60/40”

 22. 22 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Хора, коиото в друга държава биха били в затвора след неуспешни управления, кражби и далвери, сега са в парламента и говорят като лица на промяната...
  Интересно промяна ще има но каква? Ще се разграбва България ли?

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 23. 23 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#4] от "justauser":> Значи да идват от БКП Те дойдоха преди десетина години
  —цитат от коментар 16 на Ан Он


  Нека да идват, Гечев е в парламента. Той поне ще направи бъгарите милионери, отново...

 24. 24 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#13] от "Корабов":

  Споко бе! Ние си имаме съд, прокуратура, парламент, медии, милионери все назначени от един пожарникар.

 25. 25 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Най- извратеното нещо за деня е Румен Гечев, изказвайки се от трибуната на тема външен дълг. Все пак това е човекът, който направи българите милионери.
  —цитат от коментар 19 на encor3


  Човека твърди, че може повече! Говори се за една или две нули отзад на предишния му рекорд....

 26. 26 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  ананиев отговори на всеки въпрос на опозицията. сега г-н ганев да каже дали ще се теглят заеми и ще се плащат лихви, при условие , че могат да се ползват наличности. нали сега той е шеф🙂

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 27. 27 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Ананиев си е професионалист отвсякъде. чест прави на ДБ, че не влязаха в глупавите лозунгови пререкания на бсп, а Гечев е уникум, да го сложат начело на партията майка

 28. 28 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Окопна война от страна на ГЕРБ - свръхбюджетни разходи, забавени увеличения на газ които повличат вълна от други такива, новоназначени калинки в серия от бордове и т н. Само едно не разбраха- че всичко това е видимо и има начин да се противопоставят законни мерки- още днес в парламента ще им слушаме жалейките

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 29. 29 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  г-н ганев дали вече е запознат със структурата на европейските фондове? 🙂

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 30. 30 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#21] от "Наблюдател":

  😲😀😀, 👍

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  България сравнително добре се справя на фона на останалите държави.

  Хубаво е че имаме резерв, който е за такива цели и при форсмажорни обстоятелства се харчи. До сега не сме взели заеми.

  Но тази година ще се наложи, освен ако свием резерва наполовина. :)

  Оня ден имаше новина за Испания ли Италия ли, че планира 11% бюджетен дефицит. Нашия ще бъде под 3% (около 2%) за такава кофти година.

 32. 32 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Баце си купи изборите с тия пари!

  Марш на политическото бунище, Баце!

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3871 Неутрално

  Хора, коиото в друга държава биха били в затвора след неуспешни управления, кражби и далвери, сега са в парламента и говорят като лица на промяната...Интересно промяна ще има но каква? Ще се разграбва България ли?
  —цитат от коментар 22 на justauser


  Ще строят развито социалистическо общество.

 34. 34 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Хора, коиото в друга държава биха били в затвора след неуспешни управления, кражби и далвери, сега са в парламента и говорят като лица на промяната...Интересно промяна ще има но каква? Ще се разграбва България ли?
  —цитат от коментар 22 на justauser


  Не са в парламента.
  "Скъсаха" менискус.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Ананиев е от стара коза яре и много вещ по правене на бюджет. Той може всяка лъжа така да я обвие в цифри, че никой нищо да не разбере. Ни това, дето каза, че данните на БНБ не са верни е вече върха на наглостта.

 36. 36 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1645 Гневно

  Това беше очаквано. Аз го писах още преди месец и половина. Борисов приложи тактиката на "изгорената земя". Противникът му, който го е победил и го преследва по петите, да навлезе в пустиня, където няма никакви ресурси. Фигуративно казано – този противник да започне да умира от глад и жажда.
  Или, както гласи поговорката: След мен и потоп...
  ТАКИВА СА ГЕРБ! Всичко, до което се докоснат, се превръща в руини.

 37. 37 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1289 Весело

  До коментар [#35] от "Роси":

  росса ти си някой. а че не разбираш за какво става дума е ясно 😜

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 38. 38 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Как ще стане с пенсии по 150 Евро?

 39. 39 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 366 Весело

  Данчо Ментата май обича да си прави гаргара с разни другари :> и с право... въпросите от някои парламентарни групи бяха жалки.

  lost & profound
 40. 40 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Кой ще плаща борчовете за този дефицит? Популизмът на борисов ще го плаща следващото поколение - децата на.

 41. 41 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  "Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева, посочи министърът"
  Това трябва да е сигналната лампа за нашите политици!
  Стига са ми говорили за машинно гласуване, помощти за майки, промени в конституцията. В задаващата се криза трябва да направят правителство и да управляват. Косур ни и нови избори. Г-н Радев ни води натам, приглася му и г-жа Йончева. В задаващата се международна ситуация около Украйна и кризата с корона вирус България трябва да има ПРАВИТЕЛСТВО защото иначе ще сме слаби и това е в интерес на външни фактори.
  ИТН, ДБ и прочие имат мнозинство - да се разибарт и да поемат политическото управление на държавата. Ако не го направят нямат работа да искат нов вот на доверие от хората. Просто защото са слаби политици и бягат от отговорност в труден момент за България.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 42. 42 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  До коментар [#31] от "realguru":

  От къде ще вземат - от Сребърният фонд ли?
  Това до сега май само Русия го е правила.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 43. 43 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#25] от "Корабов":

  Най-смешното беше, че двамата финансови корифеи Гечев и Цонев не можаха дори помежду си да се разберат. Според единия малкия бюджетен дефицит бил кофти, щото Зимбабве и Гана имали малък, а според другия не трябвало да минаваме 60 %, въпреки че Италия и САЩ с над 100% били супер.

 44. 44 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  По-просто е.....по цените се вижда !

 45. 45 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ананиев не е ли дърт комунистин?

 46. 46 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  Човека дава данни и числа, а отсреща лаят празнодумците... Това е новото нормално.
  —цитат от коментар 8 на PoToP


  Човекът например казва "Хазната даде 4.5 милиарда за КТБ". Да дава данни и числа. Но не казва, че ФГВБ му върна 4.5 милиарда плюс 100 милионан лихви. Човекът лъже с данни и числа.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#31] от "realguru":От къде ще вземат - от Сребърният фонд ли?Това до сега май само Русия го е правила.
  —цитат от коментар 42 на kvasimodo


  Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8.5 милиарда лева, посочи министърът, като е намалял значително спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лева.

 48. 48 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#25] от "Корабов":Най-смешното беше, че двамата финансови корифеи Гечев и Цонев не можаха дори помежду си да се разберат. Според единия малкия бюджетен дефицит бил кофти, щото Зимбабве и Гана имали малък, а според другия не трябвало да минаваме 60 %, въпреки че Италия и САЩ с над 100% били супер.
  —цитат от коментар 43 на encor3


  Лъжете като гербав министър! И също като гербав министър не правите разоика между дълг и дефицит.

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#36] от "murry":

  Е то както върви до края на годината ще имаме пак правителство на ГЕРБ :)

  Сега вървим към служебно правителство и нови избори някъде лятото. И след това се очертава ГЕРБ + патриоти с любезната подкрепа на някой, то кой да е тоя някой, но всички знаем. :)

 50. 50 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Каква е връзката между пандемията и добавките за пенсионерите, например?
  Че пенсиите на мнозина са мизерни е факт. Но не заради пандемията.
  Но това си прилича на опит за купуване на изборите по- скоро, в това число вдигане на заплати на чиновници.

 51. 51 Профил на turanagasan
  turanagasan
  Рейтинг: 193 Неутрално

  няма нищо смущаващо. Нормално е при 1 година криза да сме изхарчили част от мазнинките. Ясно е ,че новото правителство няма да има много за харчене. Но пък и пандемията приключва.

 52. 52 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нема да се ПУАШИТЕ”!!!
  ЛИХВАРИТЕ-ПЛАНДЕМИЦИ ЩЕ НИ “СПАСЯТ”Със”СПАСИТЕЛНИ КРЕДИТИ”!!!
  СЛЕД ТОВА ЩЕ НИ ОБЯВЯТ ЗА МЪРЗЕЛИВИ НЕГОДЯИ И ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПРИДОБИВАТ!!!
  ТАКАВА Е ЦЕЛТА НА ПЛАНДЕМИЯТА!!!

 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3871 Неутрално

  С постъпленията от 620 милиона лева за концесията на летище няма да има дефицит.
  Въпреки воплите на коалиционнте партньори ХИ и Нинова.

 54. 54 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#48] от "3biri":

  Да се чете дълг. Съгласих се.
  https://www.facebook.com/dnevnik/videos/143187324355881
  2:38 до 2:48.
  Хайде сега ти като експерт, кажи кой от некадърниците е прав, защото не може и двамата.

 55. 55 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  Дефицит в бюджета и изяден почти наполовина фискален резерв..Приятелчето на Ермалък,Джипко Бибитков оставя една оглозгана държава...

  shlshlshlshl
 56. 56 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Доста финансови пигмеи се оказа , че има всред тези, които ще ни управляват.

 57. 57 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Важното е, че раздадохме едни предизборни милиони. Иначе резултатът щеше да бъде с десетина процента по-нисък.

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3871 Неутрално

  До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":

  Пак лъжеш. При Орешарски фискалнията резерв е бил 5 млрд. Без ковид криза.

 59. 59 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3871 Неутрално

  С постъпленията от 620 милиона лева за концесията на летище няма да има дефицит.Въпреки воплите на коалиционнте партньори ХИ и Нинова.
  —цитат от коментар 53 на Alarmstufe Rot


  Корекция - постъпили са 660 милиона за концесията на летище София.

 60. 60 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":Пак лъжеш. При Орешарски фискалнията резерв е бил 5 млрд. Без ковид криза.
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe Rot


  Не лъжа,ти лъжеш като вмъкваш Орешарски,който не съм споменал.Той е предмет на други коментари.Сега пишем за проваленото управление на Боко..

  shlshlshlshl
 61. 61 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":Пак лъжеш. При Орешарски фискалнията резерв е бил 5 млрд. Без ковид криза.
  —цитат от коментар 58 на Alarmstufe Rot


  Лъжеш безочливо от незнание.Не съм фен на Орешарски и неговото управление с помощта на БСП,но фискалния резерв в края на упралението е бил 8,5 млрд.лева.https://glasove.com/categories/novini/news/oresharski-fiskalniqt-rezerv-e-nad-85-mlrd-lv

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK