"Безогледна лъжа": депутатите отрекоха, че са вдигнали заплатите си

"Безогледна лъжа": депутатите отрекоха, че са вдигнали заплатите си

© Юлия ЛазароваДепутати от различни парламентарни групи опровергаха публикациите в сайтове от вчера и последвалото днес твърдение на премиера в оставка Бойко Борисов, че са си вдигнали заплатите и ще получават 10 хил. лв. месечно. Интерпретациите последваха след поправка в парламентарния правилник от вчера, в която се въвежда таван от 25 % за допълнително възнаграждение при изпълняване на приоритетни задачи. Досега такъв таван не е имало.


По-рано днес министър-председателя в оставка Бойко Борисов при видео включване във фейсбук каза: "Видях как първите решения бяха да си вдигнат заплатите до 10 хил. лева". Тази реплика предизвика бурни реакции в кулоарите на парламента. Народните представители отхвърлиха твърдението като неистина. Хасан Адемов от парламентарната група на ДПС определи твърдението като "абсолютна лъжа". Той обясни, че досега не е съществувал таван за допълните бонуси при "реализирането на приоритетни за страната задачи" и че поправката въвежда именно такова ограничение. Макар че Адемов отрече да е получавал допълнително възнаграждение по този член от правилника за дейността на Народното събрание, той уточни, че ако се стигне до хипотезата за реализиране на записаното, това означава, че възнаграждението ще се се намали със 75 процента. "Който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени с 25 % лъже безогледно", заяви Адемов.


Същата позиция застъпи и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той също припомни, че тази възможност за допълнително плащане е съществувала и досега в правилника, но без ограничение. "Потенциално е било възможно по този текст да се дават неограничени възнаграждения. Сега беше сложен таван и по този повод всички разбраха, че този текст е съществувал. Ние ще предложим решение, с което да бъде отменена изобщо тази възможност, за да няма никакво съмнение, че някой ще взима някакви пари", обяви Иванов.
Кой е по-по-най?


Междувременно две от политическите партии влязоха в надпревара кой да предложи по-драстично ограничение на депутатските заплати. На брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП съобщи, че левицата ще внесе предложение възможността за такова доплащане изобщо да отпадне. БСП ще опита, по думите му, да прокара и замразяване на размера на депутатските заплати и отменя на формулата, по която те се актуализират на всяко тримесечие. "Смятаме, че с тези 3 предложения ще коригираме грешката, направена от Народното събрание. От парламентарната група на БСП за България не подкрепяме направените вчера предложения и се надявам, че след обществената реакция вчера и днес, тези наши предложения да намерят нужната подкрепа в НС", заяви Вигенин. Според него ако тези предложения не бъдат приети, това ще доведе до автоматично увеличаване на заплатите.


Малко след изявлението на БСП, от "Изправи се!Мутри вън" също дадоха брифинг за медиите, на който председателят на коалицията Мая Манолова заяви, че ще внесат свой проект, който предвижда заплатите на депутатите да бъдат намалени до една средна работна заплата за страната - или от близо 7000 лева на месец до към 1400 лева. По закон размерът на депутатските възнаграждения се изчислява според размера на средната работна заплата в обществения сектор и възлиза на 3 средномесечени заплати. Коалицията предлага намаление на заплатите и на министрите, министър-председателя, вицепремиерите, шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности.


"Не е морално да се получават заплати в хиляди левове, когато хората са притеснени от здравната, икономическата и социалната криза, в която България се намира през последните няколко години и особено през последните две.", коментира Манолова. Тя заяви, че предложението включва спестените средства да бъдат пренасочени към Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на лични асистенти за хората с увреждания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK