ГЕРБ видя "Костинброд 2" в акция на Манолова в "Булгартрансгаз"

ГЕРБ видя "Костинброд 2" в акция на Манолова в "Булгартрансгаз"

© Фейсбук/ГЕРБВероломно нахлуване в държавно дружество, цирк и "енергиен Костинброд" - така представители на ГЕРБ определиха днешното посещение на председателя на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова и депутати днес в държавното дружество "Булгартрансгаз".


Манолова (Изправи се! Мутри вън!) и още четирима членове на комисията от нейната група, както и "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП посетиха централата на компанията с намерението да изискат документи за строителството на газопровода, продължение на "Турски поток" през българска територия. Посещението беше обяснено с това, че дружеството не откликнало да предостави исканата документация в кратък срок, докато част от задачите на комисията са да провери как са похарчени 3 млрд. лв. за изграждането на тръбата, която служи за пренос на руски природен газ към Сърбия.


"Ще поискаме оставка на Манолова и ще настояваме да се гласува тежка неадекватност и невъзможност за изпълнение на задълженията й, това е пълен абсурд", заяви Тома Биков, който заедно с Дани Каназирева е представител на ГЕРБ в комисията. И двамата твърдят, че не са били поканени да посетят "Булгартранстаз".
Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова добави, че ще има обстойна проверка за допуска на депутатите в сградата и какви пропуски са им издадени. Ако намерим основание, ще сезираме компетентните органи, каза Петкова.


Във видео, излъчено във "Фейсбук" Манолова обяснява, че в "Булгаргаз" са били поканени да дойдат по 1 представител от всяка парламентарна група, но не всички са се отзовали. Вчера комисията е поискала документи от всички обекти, включени в т. нар. стартов списък, набелязан от нея. За газопровода комисията иска да изясни как е проведена поръчката, как е осъществен подборът на изпълнителите, дали цените са съответни и дали разрешенията за строителство не са издадени постфактум. Изпълнителният директор на дружеството пък обяснил, че документацията е само на хартия и не може да я предостави в кратък срок. Според Петкова обаче, така проверяващите целят да "разпространяват" поверителните документи.


"Ние тук няма да правим проверка, а сме тук да заявим нашата решимост да получим документите по електронен път", каза Манолова и призова преди вторник, когато е следващото заседание на комисията, документите да са налични.


"Това са 700-800 хиляди страници документи. Не можем физически да ги сканираме до срока 26 април, който ни давате", заяви пред Манолова директорът на компанията Владимир Малинов. Според председателката на комисията обаче дружеството би могло да се снабди с техника за сканиране, да наеме или пък самата комисия да му услужи с такава.


Според представителите на ГЕРБ останалите политически сили в Народното събрание приемат противоконституционни и лобистки закони, между които бяха посочени промените в Изборния кодекс, както и други законопроекти, които още не са стигнали до обсъждане в пленарната зала. Партията очаква Конституционният съд да се произнесе без забавяне по жалбата й срещу мораториума върху действията на Министерския съвет в оставка, наложен от парламента. Лидерът на парламентарната група Десислава Атанасова изрази надежда "президентската институция да е също толкова прецизна, колкото и досега. и да следи за лобистко и противоконституционно законодателство".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK