ГЕРБ обжалва промените в Изборния кодекс в Конституционния съд

ГЕРБ обжалва промените в Изборния кодекс в Конституционния съд

© Юлия ЛазароваПартия ГЕРБ е внесла жалба в Конституционния съд промените в Изборния кодекс, обяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова на брифинг в Народното събрание. "Приет за една нощ, без обществено обсъждане", каза Атанасова и заключи, че новите изборни правила "застрашават свободното право на българските граждани да избират".


Промените бяха гласувани окончателно до късно в четвъртък миналата седмица и включват в секциите с над 300 избиратели да се гласуват само с машини, както и нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), която ще се състои от 15 души, предложени по квоти от партиите в 45-ото Народно събрание.


ГЕРБ твърдят, че не одобряват и двата аспекта. "Обстоятелството, че се въвежда задължително гласуване само с машини, създава ограничения за българските граждани, които може би не могат да работят с машини", смята Радомир Чолаков от партията на Бойко Борисов. Той отбеляза, че не бил надежден софтуерът, с който работят машините. Не бяха обаче коментирани аргументи, а на изминалите парламентарни избори вече се гласува с машини.
За промените по отношение на ЦИК - изборната комисия да се назначава от президента, да провежда консултациите за сформирането, но предложенията се правят и съгласуват от партиите - Чолаков направи и внушение, че "цялото това бързане издава някакви намерения, които все още не знаем какви са".


"Винаги е хубаво конституционният съд да се произнесе", коментира Христо Иванов от "Демократична България". Той изрази недоволство от това, че промените в Изборния кодекс са направени "твърде бързо заради принудата от политическите реалности" и даде заявка за по-задълбочен подход в следващ парламент.


Обжалването на промените в Изборния кодекс поставя въпрос какво следва, ако Конституционният съд приеме жалбата на ГЕРБ, а изборите, които се очаква да са на 11 юли, вече са отминали. "Надяваме се, че Конституционният съд ще се произнесе в бързи срокове, предвид че това е изключително важен обществен въпрос", отговори общо Десислава Атанасова. Ако съдът се произнесе в полза на ГЕРБ преди изборите, то ще важат предишните - в секциите с над 300 избиратели да има избор между машина и бюлетина, настоящият състав на ЦИК да не се разпуска.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK