Радев обяви министрите в служебния кабинет

Румен Радев и Стефан Янев

© Дневник

Румен Радев и Стефан ЯневПрезидентът Румен Радев обяви във вторник (11 май) състава на служебния кабинет, който ще управлява до излъчването на редовен кабинет след насрочените за 11 юли предсрочни парламентарни избори. До съставянето му се стигна, след като избраното на 4 април 45-то Народно събрание не успя да излъчи правителство. ГЕРБ предложи кабинет, но не събра необходимата подкрепа от останалите парламентарно представени партии, а "Има такъв народ" и БСП, които получиха съответно втория и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, го върнаха.


Това е шестото служебно правителство на България и второто, назначено от Радев след правителството на Огнян Герджиков през 2017 година. В настоящото се виждат както хора от левицата, така и свързвани по-скоро с десницата, някои са с впечатляваща академична кариера и професионални биографии, но има и непознати лица.


Както се очакваше, доскорошният секретар на държавния глава по отбраната Стефан Янев бе назначен за служебен министър-председател. В първия служебен кабинет на Радев Янев беше министър на отбраната. Той е смятан за близък до президента и човек, на когото той има голямо доверие. В новото служебно правителство са още четирима министри от кабинета на Герджиков: Гълъб Донев, Николай Денков, Христо Бозуков и Стела Балтова съответно като министри на труда, образованието, земеделието и туризма.
Служебното правителство ще бъде назначено с указ на президента от сряда (12 май), съобщи прессекретариатът на държавния глава. Радев подписа във вторник и указ за произвеждането на парламентарни избори на 11 юли, както и указ за назначаване на състава на Централната избирателна комисия. Структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство ще бъдат представени в сряда от Радев. Неговият състав е следният:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Как реагираха политически лидери


Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" смята, че новото служебно правителство на Радев е опит да поправи грешката си от предишния служебен кабинет. "Надявам се да се справят, защото все пак дейността и живота на служебното правителство са насочени в една единствена посока и тя е честността на изборите", каза той. На въпрос как ще коментира присъствието на проф. Велислва Минеков като служебен министър на култрата, Хаджигенов отговори че вероятно той е избран заради личните му качества, а не като жест към протеста. Велислав Минеков бе част от т.нар. "Отровно трио" заедно с Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, което бе инициатор на протеста срещу управлението на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.


Съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова заяви, че оценката на служебния кабинет ще бъде според степента на ангажираността му към сигналите в Комисията по ревизия, която тя оглавява. "Очакваме работата по изясняване на това как са харчени парите на българските данъкоплатци да продължи с максимална ангажираност", заяви тя пред медиите и подчерта, че задача на служебния кабинет е разкриването истината за управлението на Бойко Борисов и как са харчени публичните пари. Втората задача е осигуряването на честни избори, допълни тя.


"За нас е важно служебният кабинет да свърши основната си задача, а тя е да проведе честни и свободни избори", така депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев коментира очакванията на дясната формация спрямо новия служебен кабинет на Румен Радев. Според него няма значение кои са конкретните министри, тъй като основната задача на едно служебно правителство е да преведе страната през изборите.


От ДПС и "Има такъв народ" отказаха да коментират подбора в служебния кабинет на Радев, а ГЕРБ и БСП отговороха, че все още не знаят дали ще излязат с официална позиция по въпроса.


"Загубихме ценно време и поверихме държавата в ръцете на президента, който еднолично ще ръководи служебния кабинет. Но ако след новите избори актуалното съотношение на силите в НС се запази, пак ли ще се отричаме взаимно? На мен ми е най-мила държавата, затова призовах колегите от ГЕРБ да продължат да бъдат конструктивни и добронамерени към опонентите ни. Трябва да бъде възстановен нормалният политически диалог в страната и като най-опитна и отговорна партия, от ГЕРБ ще бъдем гарант за това", написа бившият премиер Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук" след национално събрание на ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK